Влада і громада взялися за Старе місто

02 Липня 2015, 18:00
5116

Які проблеми Старого міста вирішать першочергово і чого очікувати від робочої групи з питань захисту історико-культурних пам'яток Луцька, -дізнайтеся в цьому репортажі.

На території Старого міста є 42 історичні пам’ятки, на 16 з них наступного тижня розроблять документи із паспортом об’єкту і доказами, що зона підлягає охороні. Директор заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький прокоментував ситуацію так:

«Паспорти, які були раніше, на сьогоднішній день є не дійсні».

Вигляд Старого міста обурює краєзнавців. Активіст з питань захисту історичної спадщини Ігор Левчук стверджує, що благоустрій Луцька деградує:

Наше місто в сенсі ставлення до свого історико-культурного надбання перетворилося з легендарного Лучеська на смт, а з цими святами рекордних ковбас нам недалеко й до гіршого.

Серед нагальних проблем Старого міста виділяють дві: неузгоджена оренда і рух транспорту. У кризовому становищі опинилися ділянки, надані в оренду без врахування генерального  плану заповідника: вулиці Кафедральна, 13, Кафедральна, 21, Плитниця, 7, Драгоманова, 17.

Центральний ринок працює як яблуко розбрату. За словами учасників угруповання «Збережемо древній Луцьк», ще 5 років тому багато підприємців були згодні облишити території на користь переїзду в район ДПЗ, а тепер ніхто з облюбованої території ні ногою, бо мають складні бізнесові та орендні прив’язки.

Генеральний план передбачає, що ринок має бути реконструйований з середньовічною стилістикою, мати ремісничий, сувенірний і продуктовий відділи. А частину землі поблизу ринку облаштують під автостоянки, щоб розвантажити рух у Старому місті. Детальніше про трансформації "базару" в "Підзамче" у нашому матеріалі.

У Замку Любарта можуть перебувати одночасно менше тисячі людей, більше - шкодить споруді. На фестивалі їжі цими вихідними дані норми були порушені. До слова, між В’їзною і Владичою вежами в стіні – тріщина, яку зафіксували ще у 60-х роках минулого століття, краєзнавець Олег Виноградов запевняє, що з кожним роком тріщина збільшується.

У Луцьку вже тиждень діє робоча група із питань захисту історико-культурних об'єктів міста. Група заснована при постійній комісії міськради з питань з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту і туризму, але діє автономно. 

На першій зустрічі, коли формували робочу групу, пропозиція депутата Наталії Бунди долучити до групи чиновників викликала хвилю заперечень з боку краєзнавців. Врешті, голова комісії Павло Данильчук виступив на боці запрошених і заявив, що нехай самі лучани організовуються і розробляють рішення, а чиновникам на цьому етапі туди - зась. 

Коли Наталія Бунда згадала міжнародний історико-туристичний проект "Шлях Гедиміновичів", краєзнавець Василь Ворон заявив, що колись Луцьк був черевом Європи, а тепер - самі тельбухи. Краєзнавці засудили ідею можливої взаємодії громади і чиновників, бо це, на їхній погляд, пригнічує саму мету створення робочої групи з питань захисту історико-культурної спадщини Луцька. 

Район. Луцьк поцікавився в Наталії Бунди, що вона думає з цього приводу. 

На жаль, українське суспільство - як річка з двома берегами, коли по один бік влада, а по інший - громада. Хочеться побудувати міст. Для мене то була спроба створити робочу групу з представників громади, які мають тематичну кваліфікацію і розмаїтий досвід, щоб вони періодично сідали за один стіл з представниками влади і спілкувалися, обговорюбвали проблеми в об'ємі і хоча б намагалися дійти певних висновків. Я не хочу, щоб у рішеннях щодо розвитку туристичної мережі вбачали контексти руйнації. Не можна місто закрити від бізнесу - така наша сучасність. Але скеровувати бізнес - наш обов'язок в цих умовах. 

Якщо вибратися на пагорб вище, навіть оком не можна захопити стіну, а місцеві просять владу облагородити вихід до історичної пам'ятки. Від себе готові забезпечувати чистоту і охорону.
Якщо вибратися на пагорб вище, навіть оком не можна захопити стіну, а місцеві просять владу облагородити вихід до історичної пам'ятки. Від себе готові забезпечувати чистоту і охорону.

Першим спільним досягненням робочої групи і місцевих депутатів, було рішення про максимальне збереження історичного покриття на вулиці Крилова. Деталі перебігу подальших подій пильнуйте разом з Район. Луцьк.

Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментарі
03 Липня 2015, 01:10
Лежачого поліцейського - то вже Голєва напаскудила, коли будувала свій будинок. Потім вже забрала забора... Така само мама Мартиняка та Тихін Павлюк нещодавно перед будинком Лесі неподобство-забор трохи прибрали. Хоч вільніше й краще стало на вулиці.
03 Липня 2015, 02:04
Дякуємо за дані. На вулиці стало дійсно просторіше, але нагальних проблем додалося. Робоча група тепер не спускатиме з очей ту місцевість.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024