Замість Старого базару має бути атмосферне «Підзамче»

24 Червня 2015, 11:55
7041

Аби впорядкувати Старе місто, треба виселити ринок, але базарники опираються.

Луцьк нещодавно став учасником європейського проекту зі збереження й успішного використання історико-культурної спадщини. Для визначення розміру фінансування приїжджали експерти й оглядали об’єкти, зокрема  стару частину міста.

Нашою головною архітектурною пам’яткою, яка приваблює туристів, є замок. Але ніде у світі нема такого безладу під старовинним замком. Ринок з’явився тут у 1960-х роках. Відтоді сильно розширився, перетворився на брудний і шумний "шанхай". Після базарного дня – це великий смітник.

Стратегія розвитку передбачає створення на місці речового базару ремісничого ринку і рекреаційної зони «Підзамче».

«У такому вигляді, як зараз, – це справжній гадюшник. Мешканцям сусідніх будинків можна тільки поспівчувати. Подивіться старі фото: був акуратненький, чистенький продуктовий базарчик із квітниками... Чому не провести міське опитування про перенесення базару? Це було б справедливо», – каже лучанка Катерина.

За словами начальника управління культури міськради Тетяни Гнатів, ринок – це своєрідний індикатор того, чим цікавиться громада міста, як живе, що споживає. Тому теперішній базар треба реорганізувати: лишити павільйони, криті ряди, впорядкувати торгівлю. Прибрати секонд-хенд, генделики, продавців автозапчастин.

«Окрім центрального заїзду з Замкової площі, немає можливості обійти весь замок, дороги розбиті, захаращені. Спочатку треба розчистити один бік базару, поступово розселяти решту підприємців. На звільненій території зробити лавочки, квітники, посадити дерева, облаштувати зони відпочинку. Встановити ряди з сувенірами і продукцією народних майстрів. Щоб було зручно і жителям, які звикли купувати городину чи домашнє молоко, і було на що подивитися приїжджим. Адже за порядок у місті відповідає не тільки влада, а й самі городяни. Поки всі намагання розбиваються об щоденні потреби і ментальність лучан, які згодні миряться з усім, аби їх не зачіпали», - розповідає Богдан Каліш, начальник відділу промоції міста.

Проблему базару в центрі міста мав би розв’язати Новий ринок, відкритий у 2009 році на вулиці Боженка (мікрорайон ДПЗ). Проте власники контейнерів із Центрального ринку не хочуть туди переїжджати. Пояснюють, що це околиця, покупці туди не поїдуть.

«Усі погоджуються, що ринок тут недоречний. Але він забезпечує роботою багатьох людей, з цим потрібно рахуватися. Але і люди мають зрозуміти, що це вирішення і їхніх проблем, адже багато торгових точок уже є неліквідними. Розробити бізнес-план повної зміни формату базару, прозорий механізм компенсації. Дозволити торгівлю хенд-мейдом з обов’язковою умовою, що торгове місце має бути концептуальним – стилізованим, прибраним, привабливим. Якщо такий базар існуватиме далі, то про якісь туристичні перспективи годі й мріяти»,  – зауважує лучанин Антон.

Кожного разу, коли постає питання про розселення ринку, під міськраду приходить тисячний натовп. Схожа істерія була свого часу з перенесенням торгівлі від «Ювілейного» на Північний ринок. Тоді попри спротив цю конфліктну ситуацію вирішили. Зрозуміло, влада не може сказати людям уже завтра виселятися, вигнати їх невідомо куди. Крім місць на Новому ринку на ДПЗ, розглядали варіант часткового перенесення на вулицю Володимирську, де було військове містечко. Та домовитися з підприємцями не вдається.

Ольга ЮЗЕПЧУК

Коментарі
25 Червня 2015, 11:28
Пiд замком зробити Спiвоче Поле. Будемо там спiвати!!!<br>А торгашiв загнати кудись... але недалеко бо я в центрi жию
26 Червня 2015, 15:42
Давно пора перенести ринок. Величезна територія на перетині Володимирської і Львівської. Провести опитування лучан -чому тисяча торгашів диктують умови 200 тисям жителям Луцька?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024