«Життєві мудрості я всотую від порад моїх дітей», – луцька професорка Лариса Засєкіна 

09 Травня 2020, 15:51
Лариса Засєкіна 4776
Лариса Засєкіна

Департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради започатковує тижневий марафон до Дня матері. В умовах карантину й неможливості проводити масштабні події та заходи у нашому місті, хочемо, щоб люди не втрачали оптимізму, жили активним соціальним життям, мали можливість ознайомлюватись із цікавим контентом, не забували про важливі цінності. А в День матері хочемо нагадати всім про важливість мами в житті дитини та познайомити громадськість Луцька із відомими мамами міста.

Героїнею сьогоднішнього дня є Лариса Засєкіна  докторка психологічних наук, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці СНУ імені Лесі Українки, мама Христини та Дарії.

Читайте також: Керівниця мережі Район.in.ua Наталія Пахайчук розповіла про своє материнство

– Пригадайте смішний епізод материнства.

– Пам’ятаю, як ми поїхали відпочивати на море в Затоку під Одесою. Нас поселили в різні номери, мене з чоловіком в окремий номер. А  наших дівчат в сусідній номер, але йти до нього потрібно було вулицею. Я вночі прокинулася, не знаючи від чого: чи-то від шуму на вулиці, чи від неприємного сновидіння. І одразу закралася думка, чи все там добре з дівчатами. Думка була досить нав’язливою, тому я мусила встати і піти до дівчат. Вони звісно тихенько спали, але це мене чомусь не переконало, і я доволі голосно запитала: «Дівчата у вас все добре?». Вони від несподіванки прокинулися і не могли второпати, що діється. Нарешті старша дочка сказала: «Звісно, в нас було все добре, доки ти нас не розбудила». Тому навіть зараз, коли ми розмовляємо ввечері і бажаємо добраніч одне одному, вони часом можуть пожартувати: «мам, в разі чого, май на увазі, що у нас все добре».

Читайте також: «Любов – рішення на кожен день», – багатодітна мама з Луцька Катерина Семенюк

– Якою була Ваша перша думка після народження дитини?

– У першу хвилину після народження дитини настільки переповнюють емоції невимовної радості, що місця для думок зовсім немає. Це ті невловимі миті щастя, які трапляються в нашому житті. І тільки після того, як адаптуєшся  до цих емоцій, приходить перше усвідомлення події і перші думки. У мене це було відчуття великої відповідальності перед новонародженою крихіткою, готовність її оберігати і піклуватися про неї.

– Яку б пораду (поради) Ви би дали майбутній мамі?

Поради майбутній мамі: Вміти поважати межі особистісного простору дитини. Давати їй незалежність у прийнятті рішень і життєвих виборів, поважати її свободу. За дітьми потрібно спостерігати здалеку, лише в необхідний момент надавати допомогу і підтримку. Вони повинні знати, що їхні досягнення і перемоги – результати власної праці та відповідальності, але при цьому не боятися помилитися. Адже в разі помилки – вони не самотні, за їхніми плечима  завжди безумовна батьківська любов і підтримка, яка не залежить від їхніх успіхів і досягнень.

Читайте також: «Дитина навчила мене бути дитиною», – луцька телеведуча та продюсерка Наталка Войтович

– Категоричні заборони у вихованні?

– У нашій родині заборонені будь-які покарання: вербальні і фізичні. Виховання переважно ґрунтується на моральній винагороді: доброму слові, увазі, підбадьорюванні. Для цього потрібно помічати навіть маленькі досягнення, позитивну динаміку, розвиток, і завжди про це говорити своїй дитині.  Якщо досягнень немає, тоді можна відзначити чесноти, здібності, зовнішні дані. Бо Господь кожному надав якийсь талант, і важливо його розгледіти у своїй дитині.

Читайте також: Читайте також: «Наші діти – це найкраще, що ми дали світу», – Ірина Констанкевич

– Улюблені сімейні локації в місті Луцьк (були раніше/є)?

Дитяче містечко біля Гостинця. Там завжди було дуже людно і діти з різних мікрорайонів 33-го і 40-го кварталів могли дуже гарно проводити час, граючись  та спілкуючись одне з одним. А потім на завершення вечора усі задоволені й щасливі йшли у Фелічиту і куштували смачнючу піцу. А ще краще кілька різних піц і панакоту.

Читайте також: «Після народження дитини я побачила світ зовсім іншими очима», – співачка Марія Хурсенко

– Чого Вас навчила дитина (діти)? 

Мене діти навчили багато чому. Старша дочка відкрила мені багато нового у світі образотворчого мистецтва, арттерапії, кольорів і художніх образів. Менша дочка буквально кілька днів тому відкрила усі можливості Mendeley, програми для управління бібліографічною інформацією, яка є надзвичайно помічною для вчених. Ну й звичайно життєві мудрості я всотую від порад моїх дітей. Пам’ятаю, як я дуже не хотіла йти на чергове заняття у спортзал. Але моя залізна сила волі й самодисципліна звичайно не дозволяли мені розслабитися. Тоді моя менша дочка надала мені дуже цінну пораду, якою я й послуговуюся й зараз: «Мам, а ти застосуй свою силу волі і змусь себе НЕ піти в спортзал, а поїхати з нами на морозиво». Ми так тоді й зробили, і провели незабутній  вечір із сім’єю і морозивом…

Читайте також: «Будьте чесними зі своїми дітьми. Подекуди прямолінійними. Але любіть у них все!» – луцька радіоведуча Вікторія Жуковська 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром