Очисні споруди – не причина смороду у місті

03 Жовтня 2016, 18:45
4448

Неприємний запах від очисних споруд не може дістатися до центру міста, причина смороду – міська каналізація.

Про це під час круглого столу на тему «Чому у Луцьку не зникає сморід» розповів заступник головного інженера КП «Луцькводоканал» Юрій Вега.

Він зауважив – попри те, що проблема з запахом на очисних спорудах існує, він за будь-яких погодних умов не міг би досягти центру міста.

Натомість пояснює, що джерело смороду – міська каналізація. Останнім часом використання води на побутові відходи у місті скоротилося,  відтак каналізаційні стоки стали більш концентровані. Крім того, аномально висока температура та відсутність опадів довершили процес розповсюдження неприємного запаху.

Ще одна з важливих причин - несанкціонований злив нечистот у каналізацію. Юрій Вега розповідає, що МРЕВ зареєстровано близько 70 асенізаторів. З них офіційно мають дозвіл здійснювати злив лише близько 25.   

«Решта ж також працюють у прилеглих селах і також мають десь зливатися. Були випадки, коли зливали в полі поблизу від міста. Є такі, що попалися – такі факти зареєстровані. А є, що заскакує у місто, відкриває колодязь, зливає і тікає. З переляку зливають не туди.  Бо якби зливали в господарсько-побутову, то ще півбіди – посмерділо і перестало. А якщо у зливову?» – розповів Юрій Вега.  

Він зазначає,  що для вирішення проблеми необхідно збудувати зливову станцію та обмежити роботу нелегального транспорту.

Крім того,  стверджує спеціаліст – поліція, муніципали та самі лучани мають пильнувати вулиці, і повідомляти про несанкціонований злив нечистот у міську каналізацію. 

Нагадаємо, що вже тривалий час у Луцьку відчувається сморід, причину якого довго не можуть встановити. Останніми місяцями від лучан надходять скарги на неприємний запах у місті, який з’являється у ранкові години. Однією з причин його виникнення може бути несанкціонований злив відходів у каналізаційну мережу у різних частинах Луцька.

15 вересня на сайті міської ради з’явилося повідомлення про те, що такий злив відходів здійснювали приватні підприємці, серед яких ТзОВ «Забіяка» та ТМ «Дмитрук».

Тоді під час нічного рейду працівники муніципальної поліції Луцька виявили три епізоди несанкціонованого зливу відходів. У неналежний час нечистоти зливали на вулиці Мамсурова з автомобілів ковбасних виробників «ТМ Дмитрук» та «Забіяка». Крім того, автомобіль «Забіяки» виявили при зливі відходів у каналізаційний колодязь на вулиці Тарасова, на території підприємства «Лада 2000».

Також 17 вересня спіймали «на гарячому» ще одного розповсюджувача неприємних запахів –«Торчин Продукт».

Читайте також: У місті – дві тисячі «дірок», куди можна злити нечистоти

Крім того, департамент муніципальної поліції просить мешканців Луцька у разі виявлення фактів зливу нечистот повідомляти за телефонами: 722861, 722649 (департамент муніципальної поліції), 15-80 (група оперативного реагування «15-80»), 102.

До слова, тему неприємного запаху вже не вперше порушують лучани: протягом останніх місяців у Луцьку в різних районах відчувається неприємний запах. Міські чиновники запевняють, що у місті немає жодного екологічного лиха, відтак для них джерело смороду незрозуміле.

Район.Луцьк навіть завітав на очисні споруди до села Липляни, щоб переконатися, чи не перебуває обласний центр на межі екологічного лиха. Проте й там нас запевнили, що немає жодних причин для хвилювання, об’єкт працює у звичному режимі.

До слова, мешканці села Княгининок (Маяки) повідомили, що у середу, 24 серпня, зі сторони Луцька у річці Стир до них прибило мертву рибу. Вони переконані, що загибель риби – це наслідок якихось викидів із очисних в Липлянах.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
04 Жовтня 2016, 12:02
Брехня!
04 Жовтня 2016, 18:28
Очисні працюють в звичайному режимі...??? Дивно, але останні дні вночі чомусь почали працювати, раніше не було такого!
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром