У Луцьку виготовляють медичні шини європейського зразка для ЗСУ

01 Серпня 2022, 16:00
Медична іммобілізаційна шина 2504
Медична іммобілізаційна шина

У Луцьку Технопарк «Центр медичних інновацій» налагодив виробництво м'яких медичних шин для фіксації кінцівок при переломі.

Про це журналістам Район.Луцьк розповів керівник департаменту нерухомості VolWest Group Сергій Будник, який зараз курує виготовлення таких шин на базі волонтерського хабу в «Адреналін Сіті».

Він зазначив, що при виготовленні медичної шини, яка складається з двох елементів, іммобілізаційні розробники орієнтувалися на європейський бренд «HUM». 

«Основою є алюмінієвий лист товщиною 0,5 міліметрів. Зверху він покривається м’яким паролоном, який називається ізолон. Алюміній – метал дуже гнучкий, тому медичний виріб можна виготовити будь-якої форми. Розмір шин також роблять схожим до того, який виготовляють в Європі: один метр в довжину та 11 сантиметрів в ширину», – говорить Сергій.

Читайте також: Працюють на перемогу: у луцькому «Адреналін Сіті» збирають допомогу для військових

 

Сергій Будник
Сергій Будник

Шини  надзвичайно потрібні під час бойових дій. Їх накладають при переломах, фіксуючи руки, ноги, передпліччя тощо. Головна функція виробу – іммобілізація, тобто знерухомлення травмованої кінцівки. Нині на передову поїхало вже близько сотні таких шин, каже Сергій Будник.

«Шини вкладають в тактичні рюкзаки для медичних інструкторів, які теж формують на базі «Адреналін Сіті». Спеціальної сертифікації, як наприклад наші турнікети, вони не потребують. Головне, щоб їхні краї були добре заклеєні, аби не поранитися металом», – розповідає чоловік.

Собівартість однієї шини становить близько 100 гривень, оригінал вартує понад 500 гривень. Річ у тому, що в Україні знайти та купити оригінал неможливо, а з Європи цей товар везуть хіба що під спеціальні замовлення.

До слова, в інвестиційній компанії VolWest Group зуміли налагодити й виробництво якісних медичних турнікетів. Вони отримали офіційну сертифікацію, як вироби що відповідають усім стандартам якості. Джгут-турнікет МІС внесли у реєстр Держлікслужби України.

Читайте також: В «Адреналін Сіті» виготовляють сертифіковані турнікети

Нині волонтерський VolWest Hub проводить масштабну краудфандингову кампанію. За 185 днів благодійники мають зібрати 1 111 000 гривень. Ці кошти використовуватимуть для забезпечення тактичною медициною солдатів Збройних сил України, зокрема шинами та турнікетами.

Збір коштів стартував у вівторок, 26 липня, на платформі «Спільнокошт». Щоб стати доброчинцем проєкту «Тактична медицина від VolWest Hub: рятуємо воїнів ЗСУ», потрібно зайти на сайт «Спільнокошту», натиснути кнопку «фондувати» та зробити свій внесок. 

Читайте також: Волонтерський VolWest Hub розпочав збір 1,1 мільйона гривень на тактичну медицину для ЗСУ

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024