Де та яку гуманітарну допомогу для ВПО видають у Луцьку

14 Березня 2023, 17:50
Допомога для ВПО 3195
Допомога для ВПО

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Луцьку отримують не тільки фінансову допомогу від держави, а й гуманітарну допомогу у натуральному вигляді. Продуктові набори, непродовольчі товари, одяг і психологічна допомога – неповний перелік того, чим забезпечують людей, що перемістились з небезпечних територій нашої країни.

І якщо грошові виплати іноді затримуються, чи можуть бути взагалі скасовані через неактуальну адресу в довідці, то на базовий продуктовий набір завжди можна розраховувати.

У департаменті соціальної політики під час звернення за довідкою і подачі заяви на грошові щомісячні виплати сім’ям з дітьми видають додаткову «внутрішню» довідку, яка дає право на безкоштовне отримання речей, продуктів і послуг.

Читайте також: Довідка ВПО: для чого потрібна і де її оформити у Луцьку

Також надають пам’ятку з переліком установ і закладів, куди можна звернутись по гуманітарну допомогу. Перелік є неповним, адже благодійні фонди, що опікуються переселенцями, в пам’ятці відсутні.

Список містить інформацію з адресами та номерами телефонів найпершої потреби:

    • Цілодобова гаряча лінія для розміщення вимушено переміщених осіб на Волині: тел. (0332) 778 211 та 066 657 09 15;
    • Координаційний центр Волині: тел. 068 233 46 08 та 096 881 80 91;
    • Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка: тел.  (0332) 240 560 та (0332) 723 050;
    • Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області: тел. (0332) 776 570;
    • Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Луцька: тел. (0332) 722 388;
    • Військкомат: тел. (0332) 751 431;
    • Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: тел. 0800 400 332;
    • Луцький міський центр зайнятості: тел. (0332) 247 596;
    • Червоний Хрест України: тел. (0332) 241 549;
    • Медичні установи Луцька і прилеглих населених пунктів.

У приміщенні РАЦСу, за адресою проспект Соборності, 18, функціонує Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (УСДДМ). Сюди можуть звернутися ВПО за продуктовими наборами, засобами гігієни, вживаним одягом та психологічною підтримкою. Для сімей з немовлятами організована видача сумішей і памперсів.

Продуктові набори, які найчастіше складаються з круп, цукру, печива, супів швидкого приготування, можна отримувати раз на два тижні (бажано мати з собою пакет, щоб скласти продукти). Засоби гігієни, що надають безкоштовно: зубні щітки, пасти, засоби жіночої гігієни.

На другому поверсі знаходиться «банк одягу» для сімей з дітьми, де можна обрати необхідне з одягу, взуття та іграшок, які пожертвували небайдужі громадяни. За вживаним одягом можна звертатись також раз на два тижні, брати не більше 15 кілограмів за раз за умови надання внутрішньої довідки.

Для отримання допомоги в УССДМ необхідно мати з собою внутрішню довідку, в якій співробітники відмічають перелік і дату отриманої допомоги.

Видача продуктових наборів та одягу переселенцям відбувається щопонеділка, щосереди й щочетверга з 9:00 до 17:00. Також за цією адресою внутрішньо переміщені особи можуть отримати безкоштовну психологічну консультацію. Запис до психолога, надання консультацій стосовно роботи Управління відбувається за номером 0800400332.

Благодійні фонди

Благодійний фонд Рокада Волинь надає одноразову непродуктову допомогу внутрішньо переміщеним особам з переліку найбільше вразливих категорій. Видача допомоги відбувається двічі на тиждень – у вівторок та четвер. Ознайомитись з інформацією про соціальну, психологічну, благодійну та юридичну допомогу тим, хто залишив дім, можна на сторінці фонду в фейсбуці Рокада Волинь.

Волинський благодійний фонд Карітас-Волинь забезпечує продуктовими наборами ВПО з переліку вразливих категорій за умови попереднього запису. Слідкувати за відкриттям реєстрації на отримання допомоги ВПО можна на офіційному сайті фонду Карітас-Волинь.

Перелік груп ВПО, яким надається допомога:

  • родина, яка отримує допомогу від Карітас-Волинь вперше;
  • людина з інвалідністю (1, 2 групи) чи важким захворюванням (довідка з МСЕК, довідка сімейного лікаря про стан здоров'я або епікриз);
  • самотня одинока мати, батько або опікун (свідоцтво про народження, де зазначено, що відомості про батька відсутні, рішення суду, що батько позбавлений батьківських прав, посвідчення або витяг з ДРАЦС);
  • багатодітна сім'я;
  • вагітна жінка або мати з дитиною до 2 років;
  • самотня людина поважного віку (60+).

Продуктовий набір видають не частіше, ніж раз на місяць і не більше чотирьох разів загалом.

Також особам з довідками ВПО рекомендують звертатись по допомогу до Луцької міської організації Товариства Червоного Хреста України та слідкувати за інформацією на сайті департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024