Довідка ВПО: для чого потрібна і де її оформити у Луцьку

20 Лютого 2023, 17:30
Переселенці мають задокументувати свій статус 3023
Переселенці мають задокументувати свій статус

Евакуація з небезпечних районів в Україні триває до безпечних областей, якою вважається в тому числі й Волинська. Українці з довідками внутрішньо переміщених осіб мають право отримувати грошову допомогу від держави. 

Діти з-поміж ВПО мають право на безкоштовне харчування у закладах освіти та державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти.

Статус ВПО можуть отримати ті українці, що тимчасово виїхали з територій, зазначених в переліку, затвердженому Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, та ті, хто задокументував своє житло, як пошкоджене внаслідок бойових дій.

У Луцьку довідка ВПО сім'ям з дітьми дає право отримати додаткову довідку про взяття на облік вимушено переселених осіб до Луцької міської територіальної громади. 

Довідка надає право на отримання гуманітарної допомоги в управлінні соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради та територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Луцьк. Без цієї внутрішньої довідки гуманітарна допомога не надається.

Оформити довідку можна в Департаменті соціальної політики за адресами: 

  • проспект Волі, буд. 4А, тел. (0332) 281 000, (0332) 284 161, (0332) 284 164;
  • проспект Соборності, 18, тел. (0332)774 471, (0332)774 472;
  • вулиці Бенделіані, 7, тел. (0332) 265 961, (0332) 263 523.

Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на проспекті Соборності, 18 в Луцьку.
Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на проспекті Соборності, 18 в Луцьку.

Фінансова допомога в розмірі 3000 гривень на кожну дитину та особу з інвалідністю та 2000 гривень на кожну іншу особу оформляється один раз і нараховується щомісяця до кінця війни.

Чому важливо актуалізувати адресу у випадку переїзду людини зі статусом ВПО

Деякі переселенці, в тому числі й на Волині, стикнулися з несподіваним скасуванням виплат. Це пов’язано з процедурою перевірки, яку проводять територіальні органи Національної соціальної сервісної служби України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1168 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» від 14 жовтня 2022 року, запроваджено проведення перевірок внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання/перебування.

З яких причин орган соціального захисту населення може скасувати нарахування виплат

Відтепер внутрішньо переміщена особа втрачає право на грошову допомогу з кількох причин, серед яких – виїзд з вказаної у довідці адреси за кордон або до покинутого постійного місця проживання. Тож якщо людина виїхала з адреси реєстрації, вона має повідомити про це Департамент соціальної політики, щоб не втратити фінансову допомогу від держави.

Уточнювати адресу реєстрації необхідно в тому числі в тому випадку, якщо людина переміщується в межах одного міста. Зробити це можна в додатку «Дія», самостійно указуючи нові дані, або в Департаменті соціальної політики. Після зміни адреси в «Дії» можна звернутися до департаменту соціальної політики за паперовою довідкою з актуальною адресою.

Органи соціальної служби у випадковому порядку перевіряють внутрішньо переміщених осіб за вказаними ними адресами. У випадку, коли переселенців не вдалося застати вдома, представники соціальної служби для них залишають повідомлення. 

У повідомленні йдеться, що внутрішньо переміщена особа протягом десяти днів має звернутися до Департаменту соціальної політики й уточнити адресу свого фактичного перебування. У іншому випадку виплати скасовуються.

 Як повернути виплати ВПО

Людині, яка втратила виплати, доведеться подавати документи для оформлення допомоги заново. Допомога для такої особи нараховуватиметься з місяця звернення. Всі втрачені через перевірку місяці не фінансуються.

Додаткову інформацію щодо роботи Луцької міської ради стосовно внутрішньо переміщених осіб можна дізнатись тут.

Тут інформація для вимушено переміщених та евакуйованих осіб на офіційному сайті Департаменту соціальної політики Луцької міської ради, яка містить:

  • Перелік пунктів розселення
  • Перелік організацій, які надають фінансову допомогу українцям
  • Перелік пунктів безкоштовного харчування
  • Контактна інформація соціальних служб та медичних установ
  • Пошук житла «ПРИХИСТОК»
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром