Лучани зможуть перевіряти якість повітря в місті в режимі реального часу

23 Червня 2023, 14:28
Запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від ЛУН Місто AIR 561
Запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від ЛУН Місто AIR

У Луцьку запустили проєкт моніторингу якості повітря у реальному часі. 

Презентація і запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від «ЛУН Місто AIR» відбулась 23 червня в залі засідань Луцької міської ради. Презентацію відвідала журналістка Район.Луцьк.

Презентація і запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від «ЛУН Місто AIR»

Карта якості повітря у Луцьку станом на 23 червня

Під час презентації організатори пояснили, що лучани зможуть моніторити якість повітря на інтерактивній карті у реальному часі завдяки встановленим датчикам. Датчики вимірюють показники повітря і передають їх на сайт, який оновлюється в реальному часі і відкритий для відвідуваня небайдужих до якості повітря громадян.

Презентація і запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від «ЛУН Місто AIR»

Презентація і запуск проєкту аналізу якості повітря у Луцьку від «ЛУН Місто AIR» відбулась 23 червня о 10:00 в залі засідань Луцької міської ради

Організатором дослідження стану повітря виступила громадська організація «ЛУН Місто». Спільно з Київським національним Університетом імені Шевченка ЛУН місто створили власну мережу real-time моніторингу якості повітря в кількох містах України і продовжують розширювати територію діяльності.

«Місія ЛУН Місто – досліджувати комфорт і якість життя в українських містах та сприяти їхньому сталому розвитку», – йдеться на сайті організації.

Представники «ЛУН Місто AIR» продемонстрували датчик для вимірювання якості повітря, пояснили принцип роботи аналізу якості та наочно показали, як слідкувати за індексом якості повітря у реальному часі. Співрозробник проєкту «ЛУН Місто AIR» Андрій Антоненко запевнив, що контролювати якість повітря будь-хто з лучан зможе безкоштовно. 

Співрозробник проєкту «ЛУН Місто AIR» Андрій Антоненко

 «Наша мета – зробити інформацію про якість повітря доступною для всіх лучан. Отримати датчик можна безкоштовно, заповнивши заявку на нашому сайті. Індекс якості повітря має шкалу оцінки, за якою можна розуміти, наскільки повітря забруднене.  Значення від 0 до 50 говорить про те, що повітря чисте. Але цифра коливається в залежності від часу доби. Близько 90 % забрудників потрапляють у повітря з вихлопними газами», – повідомив Андрій Антоненко.

Кураторка громадської мережі «ЛУН Місто AIR» Анна Денисенко наголосила, що покращення якості повітря – це міжнародний проєкт.

Представники «ЛУН Місто AIR»

«Загалом наші станції пройшли апробації та транслюються на сайти міжнародних ініціатив: швейцарських, французьких та інших, також за нашими даними можна слідкувати в офіційному додатку Міністерства довкілля "ЕкоЗагрози". У Луцьку ми почали розвивати мережу кілька місяців тому і помітили, щоо за даними останніх тижнів в принципі показники були хороші, повітря було чисте», – розповіла Анна Денисенко.

Депутатка міської ради, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк презентувала початок співпраці міської влади і «ЛУН Місто AIR»:

«Ми раді долучитися до цієї ініціативи. З датчиками ми будемо отримувати більш точну та повну картину щодо якості повітря», – сказала чиновниця.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк

Читайте також: «Підприємство не має жодного стосунку до поширення неприємного запаху в місті», – Гнідавський цукровий завод.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024