Польська літераторка Анна Насіловська прочитала лекцію луцьким студентам

03 Березня 2023, 13:58
Анна Насіловська 1369
Анна Насіловська

Студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки мали змогу прослухати лекцію польської письменниці, президентки спілки письменників Польщі Анни Насіловської «Пьотр Равіч і його повість «Кров неба». 

Захід відбувся в рамках Луцької літературної резиденції «Місто натхнення». Про це йдеться на сайті Монітор Волинський. 

У полоністичній майстерні імені Юзефа Лободовського кафедри полоністики і перекладу Волинського національного університету імені Лесі Українки стартувала Луцька літературна резиденція «Місто натхнення». Розпочалася вона з відкритої лекції професорки Інституту літературознавчих досліджень Польської академії наук, голови Товариства польських письменників, членкині редакційного колективу видання «Teksty Drugie» Анни Насіловської. Координаторкою події була українська поетеса й керівниця проєкту Ольга Ольхова.

Спільно зі студентами лекцію відвідали консули Генерального консульства РП у Луцьку, ректор вишу Анатолій Цьось, його помічниця Тетяна Роспопа, проректорка у справах промоції університету Наталія Благовірна, деканеса факультету філології та журналістики Лілія Лавринович та інші наукові працівники університету. Також на захід завітали голова Товариства польських письменників у Варшаві Збігнев Збіковський і варшавський архітектор Міколай Рек.

Анна Насіловська розпочала лекцію, представляючи присутнім власну біографію та творчість. Вона подарувала полоністичній спільноті в Луцьку свої книги та двотомне видання «Вибрані поезії» Казімежа Вежинського з її передмовою до кожного тому.

Пьотр Равіч (1919–1982 рр.), якому присвячено лекцію, так само, як і Борис, герой його єдиного роману «Кров неба», походив зі Львова. Знання української мови, як і вільне володіння французькою, німецькою та польською мовами, мало допомогти йому врятуватися від геноциду євреїв під час Другої світової війни, однак він потрапив на два роки до концтабору в Освенцимі, де його вважали українцем. Вибравшись із неволі, був кореспондентом Польської агенції преси в Парижі, виконував багато інших функцій з огляду на важку еміграційну долю. Був близьким приятелем Славоміра Мрожека, який пізніше дуже важко пережив його смерть.

Роман «Кров неба» показує образ Львова під час ліквідації євреїв. У ньому багато автобіографічних моментів, хоча персонажі твору – це фікційні постаті. Книжка вийшла друком у французькій оригінальній версії, а Пьотр Равіч отримав за неї премію «Le Prix Rivarol» як особа нефранцузького походження, яка пише французькою. Переклад польською мовою опубліковано в Кракові у 2003 році. Українською мовою твір поки що не перекладено.

Головною провідною думкою зустрічі було те, що література здатна переступити всі конфлікти та може зцілювати під час війни. Вона прозвучала під час виступу ректора Анатолія Цьося, вітального слова Генерального консула РП у Луцьку Славоміра Місяка та підсумування лекції професоркою Анною Насіловською.

Нагадаємо, у рамках Луцької літературної резиденції «Місто натхнення» 3 березня о 18:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбудеться відкриття тривимірної виставки віршів Галини Яструбецької «Полігон. Територія слова».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024