Волинські піротехніки розповіли, як розміновували Чернігівщину

16 Серпня 2022, 13:00
Волинські піротехніки на Чернігівщині ФОТО 2145
Волинські піротехніки на Чернігівщині

Повернулися додому волинські піротехніки ДСНС, які упродовж 65 днів розміновували території Чернігівської області, де «хазяйнували» російські окупанти.

Про виконану роботу чоловіки розповіли 16 серпня під час брифінгу в Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій Волині, де була присутня й журналістка Район.Луцьк.

Заступник начальника групи піротехнічних робіт Віталій Гаврилюк зазначив, що вони допомагали чернігівським колегам вилучати та знешкоджувати вибухонебезпечні предмети.

Ротація тривала 65 днів. За цей час вдалося вилучити 1370 вибухонебезпечних предметів. Найчастіше траплялися артснаряди різних калібрів, мінометні міни, касетні елементи, гранати, протитанкові міни, інженерні міни, протипіхотні міни, бойові частини реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч» та «Ураган». Останні, кажуть спеціалісти, найнебезпечніші.

«Їх проблематично транспортувати, адже вони дуже чутливі і можуть в будь-який момент здетонували. Тому, ми їх знищували на місці. Найскладніші в цьому процесі те, що цей предмет  міг знаходитися поблизу будівлі. А отже людей треба було евакуйовувати. Старалися також не нашкодити будинкам, які поряд. «Ураган» заходить глибоко в землю. Щоб його дістати треба була відповідна техніка», – розповідає Віталій Гаврилюк.

Читайте також: Вибухівку знаходили навіть в холодильнику: волинські піротехніки 55 днів розміновували Чернігівщину

Віталій Гаврилюк
Віталій Гаврилюк

Загалом вибухотехніки перевірили 1160 гектарів площі. Обстежували житлові будинки, комунальні та державні установи, а також – на прохання аграрних фірм – шукали вибухівку в полях.

Віталій Гаврилюк розповідає, що дуже активними були пересічні громадяни. Місцеві жителі дзвонили і повідомляли про небезпечні знахідки.

«Були такі люди, які самі знімали координати. Коли ти виїжджаєш, то не треба вже додатково з кимось зв’язуватися, виясняти. Фальшивих викликів не було. На всіх місцях, на які ми виїжджали, знаходилися вибухонебезпечні предмети. Бувало таке, що люди давати свої трактори, щоб витягнути боєприпас. Готові були навіть нагодувати нас», – каже чоловік.

Однак, траплялися і трагічні випадки. Віталій Гаврилюк пригадує історію місцевого мешканця, який приніс додому протитанкову гранату «РПГ 18». Чоловік казав, що хотів розібрати її і здати на метал. Однак, раптовий вибух забрав його життя. Саме тому, піротехніки вели також профілактичну роботу серед місцевого населення – закликали бути обережними та не вчиняти жодних маніпуляцій з підозрілими предметами.

«Ми також питали в людей, де були підрозділи окупантів, де, може, підривалися тварини. І тоді ми вже по тих територіях більш детально досліджували»,– каже пан Віталій.

Це була вже друга ротація волинських піротехніків. Їм на зміну в Чернігівську область поїхали колеги, що були на першій ротації.

Нині, на території Чернігівщини працюють також піротехніки з Кіровоградської, Полтавської, Хмельницької, Сумської, Одеської та Луганської областей. З початку широкомасштабного військового вторгнення російських військ вони здійснили 3087 виїздів на повідомлення щодо виявлення вибухонебезпечних предметів. У результаті знешкоджено 38531 вибухонебезпечний предмет, обстежено понад 38 тисяч гектарів території Чернігівського, Ніжинського та Прилуцького районів, 224 об’єкти інфраструктури та життєзабезпечення населення, 22 кілометри ліній електропередач, 195 кілометрів автодоріг та понад 7,5 кілометрів ліній газопроводів.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024