Вибухівку знаходили навіть в холодильнику: волинські піротехніки 55 днів розміновували Чернігівщину

14 Червня 2022, 18:37
Волинські рятувальники ведуть роботи з розмінування територій 1213
Волинські рятувальники ведуть роботи з розмінування територій

Працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області, що виконували завдання з розмінування території у Чернігівській області, повернулися додому.

Про це під час брифінгу розповів безпосередній учасник спецзавдання, начальник групи піротехнічних робіт ДСНС Волині Віталій Галаша. На ньому побувала і журналістка Район.Луцьк.

Віталій Галаша
Віталій Галаша

Він зазначив, що за два місяці роботи вони знайшли та знешкодили понад 1600 вибухонебезпечних предметів: починаючи від звичайних набоїв і завершуючи ракетами. Для порівняння на рідній Волині таку кількість боєприпасів виявляють за цілий рік.

«За нашими підрахункам ми обстежили понад 70 гектарів. Йдеться про домоволодіння та населені пункти. Це не враховуючи поля, які ми обстежували в авральному порядку. Адже тоді тривала боротьба за врожай, і ми швидко здавали площі», – розповів пан Віталій.

Щодня сапери обстежували дороги та під’їзні шляхи, адміністративні будівлі, а також приватні будинки.

«Щодня ми опрацьовували заявки людей, які поверталися додому. Ми приїжджали та обдивлялися їхнє обійстя. Тому що дуже багато населених пунктів в районі, де я працював, були під окупацією. І російські війська там позалишали багато «подарунків». Здебільшого, вони просто забували боєприпаси. Але були й випадки, коли ми знаходили вибухівку і в холодильнику, і в стакані. Аби людина щось відкрила – і спрацювало. В них ще напевно був страх перед нашими диверсійними групами. Бо багато ставили розтяжок навколо місць, де проживали», – розповів піротехнік.

За словами Віталія Галаші, та кількість вибухівки, яку їм вдалося знайти, це лише крапля в морі. Адже багато снарядів потрапили під землю, і вони піднімуться нагору через роки. Коли вдасться розмінувати територію повністю – сказати важко, каже пан Віталій. Зазначає лише, що навіть зараз люди регулярно виявляють боєприпаси часів Першої світової війни.  

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром