У Старому місті хочуть створити публічний простір у Гостинному дворі

22 Травня 2022, 18:21
Кінопоказ в Гостинному дворі 3391
Кінопоказ в Гостинному дворі

Урбаністи з ГО «Семиярусна гора» презентували концепцію розвитку простору «Гостинний двір», що на вулиці Кафедральній, 4 у Луцьку, яку розробила група місцевих архітекторів з власної ініціативи. 

Про це журналістів Район.Луцьк повідомили представники організації.

На думку урбаністів, лучани нечасто гуляють в Старому місті. Це не дуже віддалений від центру район, проте відсутність сильних точок притягання робить його непривабливим в очах міщан. У ГО «Семиярусна гора» зазначають, що знають як можна змінити цю ситуацію і привнести більше активності в життя цього району:

«Луцьк – давнє місто, тому більшість збережених історичних споруд знаходяться у межах півострова, колись оточеного водами Стиря. У часи Середньовіччя це була справді неприступна фортеця. Проте нині через відсутність належного просторового планування доступ до Старого міста ускладнений і незручний, особливо для пішоходів.

Іншою причиною смерті історичного центру Луцька є відсутність точок притягання – публічних просторів зі змішаними функціями. Історико-культурний заповідник покриває частину потреб туристів. Проте його діяльність обмежена цим напрямком і він не створює постійних активностей для жителів громади».

Такі висновки зробили луцькі урбаністи з ГО «Семиярусна гора» під час численних гутірок, які вони проводили в одній з історичних будівель цього району – Гостинному дворі. Також нещодавно вони  організували кіноперегляд та акустичний вечір у дворику цього будинку. Там команда презентувала ширшому загалу концепцію розвитку цього простору.

Пропонований проєкт не є готовою стратегією розвитку Гостинного двору, адже для її розробки потрібно проводити ґрунтовніші дослідження. Проте зрозуміло, що подвір’я історичної будівлі має бути відкритим і загальнодоступним вже зараз. Це має бути ще один публічний простір, яким повинні користуватися всі лучани. 

Для цього луцькі урбаністи пропонують передбачити громадську функцію Гостинного двору, яка б поєднувалася з різноманітними комерційними послугами. Адже на їхню думку, лише поєднання активностей зробить цей простір привабливим для ширшого кола користувачів. Також відмінною рисою цього проєкту є поступова реалізація, що дозволить почати користування простором вже під час реставрації. 

Команда ГО «Семиярусна гора» зареєструвала петицію «Про створення публічного простору в Гостинному дворі». До ініціативи оновлення цієї історичної споруди може долучитися кожен охочий і підписати петицію.

Довідково: Гостинний двір — це пам'ятка архітектури кінця XІX ст, що знаходиться на вул. Кафедральній 4 у Луцьку. Після І Світової війни чеська родина Прайзлерів надала комплексу будівель функції готелю, ресторану, сільськогосподарського магазину та Чеського клубу. Сьогодні приміщення Гостинного двору непридатні до нормальної експлуатації через свій незадовільний стан.

«Семиярусна гора» — це молодіжна організація, яка займається дослідженнями та міським плануванням, а також поширює свої ідеї за допомогою  культурної та просвітницької діяльності. Команда громадської організації активно дописує в Інстаґрамі та на Фейсбуці, веде Тік Ток сторінку та проводить лекції для молоді з Луцька та всієї України.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024