Кіно, коти і Гостинний двір: як луцькі урбаністи влаштували кінопоказ

16 Травня 2022, 16:15
Кінопоказ в Луцьку 1701
Кінопоказ в Луцьку

14 травня у публічному просторі Гостинного двору, що на вулиці Кафедральній 4, відбувся кіноперегляд короткометрівок та акустичний вечір. 

Подію ініціювала громадська організація «Семиярусна гора».

Спершу відвідувачі споглядали корокометрівки на урбаністичну тематику. Фільми розкривали питання декомунізації, екології, візуального вигляду міст, збереження культурної спадщини та оновлення закинутих об’єктів. Повний список фільмів незабаром буде опублікований в соцмережах «Семиярусної гори».

Більшість короткометрівок розкривали тему культури і проблем міст на сході України. До прикладу футуристичний фільм «Хайт» від Арт-платформи «ТЮ» зображує Маріуполь у 2068 році. Стрічка порушує питання міської ідентичності та культури надазовських греків.

Звуки маріупольських бітбоксерів  з цього фільму привабили місцевих котів, які живуть неподалік Гостинного двору. Після перегляду вони разом з учасниками мали змогу насолодитися живою музикою на акустичному вечорі. Музиканти зіграли як авторські пісні про війну і кохання, так і українську класику. 

Атмосферності заходу додав сам Гостинний двір. Наразі цей простір є невідомим для більшості лучан, хоч будинок розташований на дорозі від замку до кірхи  і має цікаву історію. Голова «Семиярусної гори», Любомир Дмитришин, пояснив, чому вони організували захід саме на цій локації:

«Місце проведення нашої події мало б промовляти до учасників самою своєю назвою. Гостинний двір — це простір, відкритий для лучан та гостей міста. Насправді так було раніше, коли в міжвоєнний період тут був готель, ресторан, магазин і Чеський клуб (адже власники будинку Прайзлери були чехами). Натомість зараз увесь комплекс знаходиться в передаварійному стані. 

Вірю, що наш захід привернув увагу людей до цього історичного будинку. Тож тепер під час обговорення проєкту майбутньої реконструкції громада наполягатиме на створенні громадських функцій для цього простору. Історично комерційна функція Гостинного двору доповнювалася громадською (я вже згадував за Чеський культурний центр). Подібно має бути і зараз».

Таким чином, луцька молодь через кіномистецтво й музику не лише привернула увагу до питань урбаністики, а й показала як можна оживити занедбані публічні простори. Для цього громадська організація зареєструвала петицію “Про створення публічного простору в Гостинному дворі”, яку ви можете підписати і так долучитися до цього проєкту. 

Захід було проведено за підтримки департаменту молоді та спорту, департаменту культури, управління туризму та промоції міста Луцької міської ради, Молодіжного центру Волині та «ГаРмИдЕр ангар-stage».

Довідково:

«Семиярусна гора» – це молодіжна організація, яка займається урбаністикою, дослідженнями та плануванням,а також поширює свої ідеї за допомогою  культурної та просвітницької діяльності. Команда громадської організації активно дописує в Інстаґрамі  та на Фейсбуці, веде Тік Ток сторінку та проводить лекції для молоді з Луцька та всієї України.

Фото і текст Юлія ТАРАДЮК

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром