Розкопки у Ратневі: хто «благословив» дослідження на місці знищеної церкви?

25 Травня 2021, 18:18
1623

У селі Ратнів Боратинської громади проводять розкопки на місці старого храму, який знищили під час Другої Світової війни.

Законність дій на цій території, які відбувалися 24 травня, поставили під сумнів у Волинській єпархії ПЦУ та обласній раді.

Район.Луцьк з'ясовував обставини цієї ситуації.

Як йдеться у дописі на фейсбук-сторінці Волинської єпархії ПЦУ, виконанням розкопок опікується настоятель місцевого храму Святої Параскеви Московського патріархату отець Онуфрій.

«Якою історичною інформацією володіє о. Онуфрій, невідомо, тож і що саме шукають на тій території, можна лише припускати. Відомо тільки, що в 1943 році німці спалили храм. Можливо, на тому місці вціліли цінні церковні речі», – йдеться у дописі.

Не приховує це і пресслужба Волинської єпархії УПЦ (МП), адже на їхньому офіційному сайті повідомили, що «перед початком доброї справи» – археологічної експедиції на місці зруйнованого храму під час Другої світової війни у селі Ратнів 20 травня вікарний архієрей єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій, з благословіння архієпископа Нафанаїла, звершив молебень.

«Там археологами Волинського обласного музею будуть проведені археологічні дослідження, завдяки яким встановлять місце і розмір храму Святої Параскеви-П’ятниці, що був зруйнований у воєнні роки», – пишуть церковники.

Відомо, що місцеві активісти викликали на місце розкопок поліцію. Як повідомили Район.Луцьк у секторі комунікації поліції області, відомості внесли до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, щоправда, за їхньою інформацією, археологи на момент проведення розкопок мали «усний дозвіл» від Волинського краєзнавчого музею та нібито от-от мали отримати письмовий.

Щоправда, як розповів журналістці Район.Луцьк завідувач відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині, працівник краєзнавчого музею Тарас Верба, ніяких дозволів, тим більше усних, їхня установа не надавала та надавати не має права, адже за це відповідає відділ культури ОДА.

Для нашої журналістки ситуацію прокоментував і голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, який виїжджав на місце події.

«Під час виїзду на місце розкопок в село Ратнів Боратинської громади, ми спільно з головою громади та старостою пересвідчились, що проводяться роботи без жодних належних документів. Археологи сказали, що очікують дозволи від обласної державної адміністрації. Наскільки мені відомо, в ОДА в відділ культури теж не зверталися. Хотілося б, аби будь-які археологічні розкопки проводилися згідно чинного законодавства. Крім того, як розповів староста, там знакові місця для історії села і ця історична цінність не має бути втрачена. Тому, наголошую, що такі розкопки мають проводити згідно чинного законодавства, з усіма необхідними дозволами, професійні археологи», – зазначив Недопад.

Район.Луцьк слідкуватиме за розвитком подій.

Читайте також: Ратнів: історія місцевого храму 

 

26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024