Ратнів: історія місцевого храму

02 Лютого 2021, 10:55
Ратнів: історія місцевого храму 6057
Ратнів: історія місцевого храму

Церкву у селі Ратнів Луцького району Боратинської громади звели відносно недавно – наприкінці 1990 років, а до того селяни 50 років не мали своєї святині.

У 1943 році німці спалили сільський храм, тому люди ходили молитися у сусіднє село Баїв. Та у 1991 році у Ратневі серйозно зайнялися відновленням церкви, тож побудувати її вдалося досить швидко – всього за шість років. Назвали церву так само, як і спалений німцями храм – на честь Святої Параскеви. Про це йдеться на сайті Боратинської громади.

У 1998 році в День Святої Ольги у Ратнівську церкву привезли освячену в Почаївській лаврі ікону Божої матері. Вперше за півстоліття люди пішли на службу до своєї церкви. Розповідають: через увесь Ратнів несли ікону Божої Матері з Почаєва, аби вона увінчала святиню. Відтоді 24 липня ратнівчани відзначають престольне свято.


Свого теперішнього вигляду храм набув нещодавно, після реконструкції, яка відбулася близько 10 років тому з ініціативи місцевого підприємця, директора СГПП «Рать» Віктора Шумського. Нині храм має унікальне та доволі незвичне оздоблення – високі мури та куполи пофарбовані повністю у білий колір, що додає споруді особливої величі та святості. Всередині встановлена унікальна копія іконостасу, оригінал якого колись прикрашав храм Софії Константинопольської до Османського періоду, куди Володимир Великий виряджав свою делегацію напередодні хрещення Русі.

1

При церкві Святої Параскеви у Ратневі діє духовно-просвітницький центр, монастир, притулок для сиріт – усе під опікою настоятеля отця Онуфрія.

У Ратневі на пагорбі села,

Вознісся храм до сонця ввись.

Котилася непрошена сльоза

У кожного, хто вперше тут моливсь.

Хай всіх душею очищає

У Храмі Божому причастя

І молодят нехай вінчає

Отець духовний лиш на щастя.

Хай не гудуть печальні дзвони,

Лише закличні і святкові.

Нехай миряни проживають

В надії, вірі і любові.

Авторка вірша – староста сіл Ратнів, Вікторяни Галина Яковець

Читайте також: Якими були ціни в одному із найдорожчих готелів старого Луцька



 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром