Чому Волинське болото врятує світ. ЦИТАТНИК

22 Листопада 2020, 17:38
5197

У Луцьку відбулася зустріч з відомими на Волині природолюбами, екоактивістами, які мають три роки досвіду роботи у Ківерцівському національному парку «Цуманська пуща» – Павлом Савчуком та Юлією Бабій.

Файна гутірка – це формат зустрічі, який організовує громадська організація «Волинська фундація» за підтримки Українського культурного фонду.

Заявлена назва – «Волинське болото врятує світ». Така претензійна назва порушує проблему щодо водних ресурсів – локальних та глобальних.

Павло Савчук та Юлія Бабій відповіли на проблемні питання, а Район.Луцьк зібрав для вас відповіді на головні питання із екозаходу.

Читайте також: Болото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

– Чому вода та водно-болотні проблеми сьогодні важливі, та які існують проблеми?

– Ресурс води є обмеженим, особливо прісної. Багато її витрачають на сільське господарство.

Ми завжди цінуємо ліси, бо ми розуміємо їх важливість, а болота знецінюються. У Радянському Союзі нав’язували думку, що цей ресурс корисний лише для сільського господарства, якщо його висушити. Насправді болота цінні, у першу чергу, як об’єкти, що зберігають у собі воду. Цікавою функцією ще є накопичення вуглекислого газу, тобто болотні угіддя утримують велику кількість цього газу, який є причиною глобального потепління, вони вдвічі ефективніші, ніж ліси. Також болота є носіями великого біорізноманіття. А ще болото – природний фільтр води.

Ми не вміємо цінувати те, що маємо, а починаємо це робити тільки, коли виникають якісь проблеми. Наприклад, у Нью-Йорку при зростанні кількості населення забруднення води теж зростало. Замість того, щоб ставити водоочисні споруди, вони відновили болота – тим самим зекономили кошти та очистили воду. Таким чином два гектари болота очищують воду еквівалентно одній промисловій очисній споруді.

Руйнування заплав річок, до прикладу, спричиняє повені. Краще нині відновлювати заплави річок, ніж завтра витрачати мільйони на боротьбу з повенями.

Читайте також: Смарагдова павутина: які природні об'єкти Волині посилено охоронятимуть. ФОТО

– На Волині є болота міжнародного значення. Що це за статус, що він означає?

– У1971 році підписали Рамсарську конвенцію, що була покликана на захист водно-болотних угідь в світі. З того часу такі цінні угіддя включали до статусу міжнародних. В Україні їх 50, а у Волинській області – 4 об’єкти : Черемський заповідник (Маневицький район), заплава річки Прип’ять і Стохід (Любешівський район) та Шацькі озера. Вони на міжнародному рівні визнані важливими для екосистем, тобто, якщо вони зникнуть, то дисбаланс буде відчутний по всьому світі. Турське озеро Ратнівського району зараз в черзі на внесення до списку міжнародних.

– Чи є в нас на Волині болота, які зникли?

– З кінця 19 століття відбувалася дуже сильна меліорація. Унаслідок цього площа боліт зменшилася у два рази.

– Які наслідки цього?

– Такі втручання в екосистеми тягнуть за собою екологічні катастрофи. Через декілька десятиліть більша частина Землі може стати пустелею. На Волині стали тепліші і менш сніжні зими, а, отже, річки і озера не отримують достатньо живлення, що призводить до їх обміління чи пересихання. Пожежі на торфовищах вивільняють велику кількість отруйного вуглекислого газу, що лише прискорює глобальне потепління. Сухий торф – легкий, як порох, отже, осушування боліт може призвести до появи пилових бур. Водно-болотні угіддя зупиняють вплив повеней, адже вони як губка всотують лишню вологу. Також наслідком є підіймання рівню світового океану та його опріснення.

– А які причини обміління Світязя ви можете назвати?

Насправді ця проблема комплексна, що складається з декількох факторів. У першу чергу – це глобальні зміни клімату – улітку випаровування стає значно більшим, а снігового живлення відповідно менше. Ще багато хто дотримується такої думки, що це багаторічний рівень коливання води в озерах, який стається раз на декілька років, і Світязь скоро повернеться в норму. Хочеться в це вірити.

Також така ситуація, можливо, склалася через розробку Хотиславськго кар’єру, що знаходиться на території Білорусі. Багато води використовують для штучного поливу ягідників – новому бізнесу, що приносить гроші та осушує Світязь. Для місцевих жителів це також проблема, вода в криницях зникає. Що вони роблять? Проривають свердловини, які ще більше забирають воду з озера. Отже, ресурси – обмежені, а користування зростає.

Читайте також: Болото під охороною: як заплава річки Стир потрапила у Смарагдову мережу Європи

– Яких рідкісних звірів можна побачити у нас на болотах?

Насправді у нас значно менше звірів, ніж в Європі, до того ж їх дуже важко побачити. У нас є рідкісні особини рисі, багато бобрів. На болотах Волині більше зустрічається різноманіття і унікальність рослин.

– Чи існує практика по відновленню меліорованих водойм?

– У Німеччині було осушено 95% природних боліт, зараз там реалізовують програми по їх відновленню. В Індонезії 7 мільйонів гектарів боліт осушили. Унаслідок цього почалися масові пожежі, тому два мільйони гектарів боліт почали відновлювати. Зараз по світу є хороша тенденція, що 30% природних болотних угідь хочуть повернути в природні екосистеми.

Також в Європі провели інвентаризацію боліт та менеджмент кожного з них – як їх використовувати. У нас не до кінця, на жаль, розуміють їх цінність.

У Дунайських плавнях теж реалізовують схожий проєкт, туди навіть завезли спеціальних тварин, які допомагають відновлювати трав'яний покрив.

– Яка участь держави і державних структур у захисті екосистем?

– Насправді цього року екоінспекція не відреагувала на жодну заяву про порушення і не провела жодної перевірки через пандемію. Пропрацювавши три роки у Цуманській пущі ми не сильно спостерігали, щоб чиновники щось робили, і без коронавірусу. Вся надія на громадських активістів.

– Чи є приклади нешкідливого використання боліт для екології?

– Так, це збиральництво – ягід, грибів, рослин, очерету. Також з болота насправді можна зробити дуже хорошу туристичну зону.

– Що може зробити звичайний пересічний мешканець для збереження води?

Щоб Волинське болото врятувало світ, спочатку потрібно врятувати Волинське болото. Потрібно зберегти якомога більше природних територій. Кожен може долучитися до громадських організацій та робити внески. Звичайно, потрібно вести екологічний спосіб життя. На жаль, з початком пандемії екорух став не таким активним. Рукавички і маски зараз дуже потрібні, але ми не знаємо, що з ними робити далі. Бути свідомим – це, мабуть, найбільша допомога природі, яку може надати кожен.

Читайте також: «Щоб болото врятувало світ – треба врятувати болото»: у Луцьку провели екогутірку

Підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024