У луцьких підземеллях виявили ще одну цікаву знахідку

05 Серпня 2020, 16:25
У луцьких підземеллях виявили ще одну цікаву знахідку 3861
У луцьких підземеллях виявили ще одну цікаву знахідку

Луцькі археологи розкопали прохід від підземель Башти Чорторийських до підземель колегіуму. Нова знахідка була засипана землею.

Про це пише Суспільне

Віднайдений вхід до тунелю доводить припущення про з'єднання ходами нововідкритих підземель башти та колегіуму. Вони є єдиним комплексом.

«Ми тільки-тільки його відкрили. У нас відкривається арковий проріз, тотожний верхньому, тобто, це двері, які з’єднують баштові підземелля з раніше невідомими і ніколи не дослідженими підземеллями кляштору», – говорить археолог Віктор Баюк.

У вежі Чорторийських тривають археологічні розкопки. Остання знахідка - це вхід до верхнього ярусу підземель єзуїтського колегіуму. Займаються розкопками і дослідженням пам’ятки студенти-історики.

Читайте також: Підземні кімнати Старого міста, в які давно ніхто не заходив. ЗАКАМАРКИ

Читайте також: Ремонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля

Студент Мирослав Зінчук розповів, що робота важка.

«Адже землю потрібно з нижніх поверхів піднімати й виносити. Її копати не можна, тільки знімати, щоб бачити, де радянська кладка, де давніша», – розповів він.

Зі слів студента Богдана Миткалика, перша кімната була випадково виявлена кілька тижнів тому.

«Вона обвалилися на 1,5 метра, потім вийшли на жолоб радянського часу, але вони її засипали, тому зараз досліджуємо першу кімнату і вхід», – каже студент.

Нині засипаними лишаються первісні сходи в підземелля. Як розповів археолог Віктор Баюк, їх розкопувати почнуть в останню чергу, щоб насипом виносити землю.

Читайте такожСтворили перший віртуальний тур Луцьким підземеллям

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024