У Голишеві та Городищі відзначають престольне свято

22 Травня 2020, 10:20
Справжньою окрасою села Городище є Свято-Миколаївський храм 3608
Справжньою окрасою села Городище є Свято-Миколаївський храм

22 травня Православна церква вшановує пам’ять святителя Миколая Чудотворця.

Цього дня престольне свято відзначають у двох селах Боратинської громади – Голишеві та Городищі. Про це йдеться на сайті громади. 

Свято-Миколаївську церкву у Голишеві можна назвати духовною святинею села. Храм є відносно «молодим», однак має особливу енергетику та є місцем сили для сотень парафіян.

Справжньою окрасою села Городище є Свято-Миколаївський храм, який має цікаву та захоплюючу історію. Розпочинається вона із старого Городища, яке знаходилося на південь від нинішнього села. Саме тут раніше була розташована церква, однак у 1943 році її було зруйновано. Нині на місці колишнього храму височіє пам’ятний знак – хрест, на якому зазначені роки будівництва та спалення церкви – 1912 – 1943 рр., а також зображено фото напівзруйнованої святині.

Свято-Миколаївська церква, яка згоріла, була мурована, згорів лише дерев’яний верх, тож її можна було б поладнати, але радянська влада не дозволила. Тоді церковне начиння люди позбирали у скрині і закопали. Згодом ці скарби було відкопано й утвар віддали в сусідній храм села Баїв, куди й стали ходити городищани. В 1961 році розібрали стіни, а підмурівки лишилися. На початку дев’яностих для Городища, яке після війни розмістилося вже в іншому місці, було спроектовано велику, двоярусну церкву Святителя Миколая Чудотворця, з 1991 року в нижньому ярусі стали правити. Причому фундамент цього ярусу – це підмурівки старого храму: його викопали зі згарища і перенесли у нове село. Вже повністю новий Свято-Миколаївський храм звели у 2000 році.

Читайте також: Скарби і таємниці книгосховища луцької бібліотеки Пчілки. ФОТО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром