«Ви – остання надія цих людей», – підприємці Старого ринку до голови ОДА Погуляйка

07 Лютого 2020, 09:45
«Ви – остання надія цих людей», – підприємці Старого ринку до голови ОДА Погуляйка 3040
«Ви – остання надія цих людей», – підприємці Старого ринку до голови ОДА Погуляйка

У приміщенні облдержадміністрації людно – тут зібралися всі ті, кому небайдужа доля Старого ринку. 

Так, вранці 7 лютого зали ОДА заповнили підприємці базару, представники громадських організацій, активісти. Намагаються все ж таки вирішити питання із демонтажем ринку «Центральний», а також з'ясувати законність подій, які відбувалися уночі 5 лютого.

«Є земельна ділянка, яка в користуванні. З одним із суб'єктів господарювання розірвали договір і йдуть суди. До 13 червня 2020 року оренда. 29 січня –рішення вилучити земельну ділянку, розірввти угоду, демонтувати. Був позов до суду. Засідання мало відбутися 29 січня. Після цього почали нищити майно. Майно не знаходиться на ділянці, яку вилучила міськрада, а там, де оренда до 2027 року і де оренда закінчилася, але рішень не приймали. Подали письмове звернення, всю переписку з міськрадою і всі відповіді», – розповів представник ГО «Бізнес Волинь» Ігор Дильов.

Підприємці вважають, що спроба демонтажу ринку – це був акт залякування.

«Назвати це демонтажем можна тільки в кошмарному сні», – кажуть вони. 

Працівник ринку стверджують, що примусово ліквідуючи ринок, депутати наразили на небезпеку людей, що призвело до соціального напруження в обласному центрі. Тож вимагають перевірити законність дій та розглянути можливість референдуму щодо припинення повноважень міської ради.

В свою чергу, Погуляйко подякував  поліції та патрульним за припинення незаконних дій. Він попросить прокурора та поліцію поовести слідство щодо дій міськради.

«На території кілька великих ринків: облспоживспілка, комунальне підприємство та ринок приватного підприємця. Була створена ініціативна група з підприємців правої частини», – розповів про ситуацію працівник ринку, який тримав там контейнер з 2005 року. 

Міська влада звинувачувала їх, що не проводиться реконструкція. Пропонували, щоб всі виселелися, а тоді  і провести конкурс. Підприємці ж пропонували спочатку провести конкурс.

«За весь час жодного разу нічого не було сказано про комунальні ринки з лівої частини. Йшлося про праву. А 3 лютого прийняли рішення про демонтаж лівої частини», – кажуть працівники ринку. 

Не залишають без уваги і конфлікт, який стався під час нічної трощі ринку між муніципалами та базарниками. Нагадаємо, останні стверджували, що демонтувати контейнери приїхали кілька десятків невідомих у балаклавах. Мунвартівці ж цю заяву спростували.

«Я був там, і мене цікавлять люди, які були біля туалетів, це зараз вже кажуть, що це були муніципали, але це були тітушки», – переконаний активіст Сергій Рижков. 

«Муніципальна варта відгородилася від людей і ми не змогли перевірити, чи люди, які отримують зарплату з податків, знаходяться на робочому місці», – кажуть представники Автомайдану Волині. 

«Правоохоронці мають стежити за таким бандформуванням як муніципальна варта», – заявляють активісти. 

Відтак, підприємці домагаються відсторонення Юлії Сиротинської  та розформування Департаменту муніципальної варти.

До слова,  на зустрічі також присутній очільник волинської поліції Петро Шпига. Він зауважив, що існують конкретні законні правила проведення демонтажу, а нічний рейд – це не демонтаж. Юрій Погуляйко хотів почути пропозицію міськради, але ніхто з її представників не прийшов. Очільник ОДА наголосив, що питання Старого ринку – за межами його повноважень, але він контролюватиме, щоб права людей не порушували.

«Нам дали надію, що наше питання будуть вирішувати. Це нас заспокоїло», – запевнили підприємці.







 

Коментарі
09 Лютого 2020, 00:15
По факту бездіяльність поліції, всіх протестуючих "мирних" баЗАрників потрібно було на кілька діб закрити. І тихо спокійно грейдерами все розносити. Рішення міськради є, рішення суду є, попереджували ще з літа. Не хотіли по доброму?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024