Спускайтесь з бордів на землю. Тут смердить. І тут брешуть

07 Липня 2019, 10:42
2684

Нещодавно дуже багатьох моїх фб-друзів сколихнув серіал «Чорнобиль». Пригадуєте останню серію та останні епізоди? Там головний герой говорить, що Чорнобильська трагедія трапилась через…брехню.

Сьогодні, на акції проти смороду в Луцьку, я бачила десятки очей тих людей, яким нема до кого звернутись зі своєю проблемою. Сморід у Луцьку існує тільки через одну-єдину причину – через брехню. Нам просто брешуть, систематично, роками.

Мене абсолютно не дивувала невелика кількість людей на акції, це закономірно. Мене здивувала відсутність будь-якої реакції з боку відповідальних чиновників. Це вкотре підтверджує думку, яку озвучувала неодноразово: у місті відсутня комунікація влади та громади. Прикро, що не взяв слово жоден депутат міської ради, жоден представник держпродспоживслужби чи управління екології. У нас взагалі є маса органів та чиновників, які могли б бути дотичні до вирішення цієї проблеми. Але вони воліють і далі мовчати.

Де були медики, які б сказали про підвищення кількості захворювань, особливо у хронічно хворих, старих та малих? Де були юристи, які б порадили, як людям відшкодовувати матеріальні та моральні збитки, пов’язані з екологічною катастрофою в місті? Де були науковці, які б на пальцях роз’яснили, як можна швидко подолати проблему, провести модернізацію виробництв, очистити місто?

Агов, шановні, чи не здається вам, що місцЯ на біл-бордах на підтримку кандидата – то одне, а реальне життя – зовсім інше? Спускайтесь з тих бордів на землю. Тут смердить. І тут брешуть.

Признаюсь чесно, останні два роки сама активно не включалась у вивчення питання смороду, адже вважала, що якісь дії вчиняються задля вирішення проблеми. Але сьогодні, почувши стільки безнадійних фраз, побачивши стільки сумного досвіду боротьби, спостерігаючи за безвихіддю, яка охопила людей, я вжахнулась.

4-річна дитина останні два роки постійно хворіє. Мати має висновки екологічної інспекції про шкідливість повітря в місті. Є відповідні записи в амбулаторній картці про певні хвороби. Але жоден лікар не може там написати, що та чи інша хвороба спричинена смородом чи похідними від нього. Був один лікар, який на основі даних щось там виснував. Так його затюкали одразу і закрили рота.

Пенсіонерка останні два роки має сильні головні болі, хронічний гіпертонік. Відповідні записи в амбулаторній картці є. Сімейний лікар припускає, що загострення хвороби може бути через отруєне повітря. Але ніколи про це не скаже в судовому засіданні, бо боїться втратити роботу. Ліквідатор-чорнобилець середнього віку постійно підліковується. Хвороби загострились саме за останні два роки. Проживає безпосередньо в районі ДПЗ, дуже потребує чистого повітря, але не має його через запахи в місті. У разі професійної юридичної допомоги він хотів би відшкодувати якісь збитки, але ж навіть нема до кого позиватись.

І це - найгірше. Бо винних – нема. Точніше, вони нібито не встановлені. Або ж якщо є натяки, то немає доказів. І саме в цьому напрямку наразі необхідно працювати.

Поки правоохоронні органи встановлюватимуть винних у смороді та наслідках від нього, потрібно організовувати людей, які набули хвороб через катастрофічну екологічну ситуацію, або ж в яких ці хвороби загострились.

Звісно, довести такий взаємозв’язок буде складно, але я знаю адвокатів, які візьмуться. На мою думку, наразі лише загроза великої кількості судових позовів на дуже значні суми може якось вплинути на ситуацію. Люди, які хворіють через сморід у Луцьку, мають отримати заслужені компенсації, в судовому порядку, від тих, хто винен у цьому смороді.

P.S. Особисто мені від винних нічого не треба, я просто хочу відновити заняття бігом в улюбленому районі ДПЗ-Львівська пізніми вечорами або рано-вранці, наразі ж це неможливо через нестерпний сморід.

Читайте також: Мирно та з екологічним репом: лучани вийшли протестувати проти смороду в місті

 

АВТОР ТЕКСТУ - ОЛЬГА БУЗУЛУК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром