Шопена: чи повинен університет демонтувати скульптуру слоника біля дитячої залізниці

11 Жовтня 2016, 12:04
3115

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки інформує лучан, що земельна ділянка в долині річки Сапалаївки у районі вулиці Шопена не перебуває на балансі університету.

Про це йдеться у електронному листі, який надійшов Район.Луцьк у понеділок, 10 жовтня.

На цей час ця ділянка не перебуває на балансі СНУ імені Лесі Українки, а оскільки виш є бюджетною установою, здійснювати будь-які ремонтні роботи споруд чи проводити інші види господарської діяльності на території колишнього ботанічного саду по вул. Шопена університет не має права.

Читайте також: Луцький слоник потопає у смітті

Роз’яснення далі подаємо без змін та доповнень.

«Дійсно, згідно рішення № 412 Луцької міської ради від 27 жовтня 1977 року, тоді ще Луцькому державному педагогічному інституту імені Лесі Українки за рахунок земель міськземфонду було надано земельну ділянку в долині річки Сапалаївки для створення ботанічного саду. Її площа на той час складала 10 га. Згодом Постановою Ради Міністрів Української РСР 22 липня 1983 року ботанічному саду було надано статус державного і віднесено до об’єктів природо-заповідного фонду України.

Як пізніше з’ясувалося, оскільки розпочалася самовільна забудова, ця територія так і не була виведена з міської комунальної власності. Розуміючи, що на даній території ботанічний сад ніколи вже не постане, керівництво університету приймає рішення звернутися до місцевої влади про надання під ботанічний сад іншої земельної ділянки.

Дане звернення було підтримане, і 18 квітня 2003 року Луцька міська рада ухвалила рішення № 7/20 «Про надання у постійне користування Волинському державному університету імені Лесі Українки земельної ділянки на вул. Потебні площею 10,0286 га для розташування ботанічного саду Волинь». Саме на цю земельну ділянку виш отримав Державний акт на право постійного користування землею.

Уперше ректорат університету звернувся із проханням ліквідувати ботанічний сад, що на вулиці Шопена, ще у 2005 році. Такі листи неодноразово надсилалися до Луцької міської ради.

Лише 9 березня 2011 року під головуванням першого заступника міського голови Святослава Кравчука відбулася нарада «Про стан утримання території та об’єктів природо-заповідного фонду міста Луцька» на якій було підтримано звернення ВНУ імені Лесі Українки (лист від 26.01.2011 №1/247) щодо скасування статусу ботанічного саду «Волинь» по вул. Шопена.

У цьому ж 2011 році, університет просить вивести дану земельну ділянку з підпорядкування Волинського національного університету імені Лесі Українки (лист № 1/4509 від 10.11.2011 р.). У відповідь Луцька міська рада запевнила (лист № 1.1-17/1964 від 02.04.2013 р.), що на цій території планується створення ландшафтного парку на р. Сапалаївка, а сам парк буде переданий на утримання КП «Парки та сквери м. Луцька». У цьому ж листі міська рада просить до проведення необхідних процедур утримувати земельну ділянку на вул. Шопена в належному санітарно-екологічному стані, що університет і зобов’язався здійснювати упродовж весняного періоду 2013 року.

На даний момент, ця ділянка не перебуває на балансі СНУ імені Лесі Українки, а оскільки виш є бюджетної установою, тому здійснювати будь-які ремонтні роботи споруд, чи проводити інші види господарської діяльності на території колишнього ботанічного саду по вул. Шопена університет не має права.

Ознайомитись із Копіями листів можна за посиланням http://eenu.edu.ua/uk/articles/chi-povinen-universitet-demontuvati-skulpturu-slonika-shcho-bilya-dityachoyi-zaliznici

Оксана СОЛОМОНЮК, директор ботанічного саду «Волинь»

Коментарі
11 Жовтня 2016, 20:38
Слоник набув в Лучан більшої популярност чим сам Коцан. <br/>Він заважає інвесторам збудувати черговий совковий багатоквартирний барак. Як ви уже замахали своїми бараками-курниками, місто маленьке і кожен за такі гроші може збудувати свій маленький будинок,
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром