Луцький слоник потопає у смітті

23 Липня 2016, 15:36
5152

Неформальна пам'ятка міста – луцький слоник – перебуває у вкрай занедбаному стані.

Про це Район.Луцьк не раз скаржилися місцеві мешканці.

«Проживаю тут вже 6 років і щодня проходжу повз нього на роботу, боляче дивитись. Навколо одне сміття, куди дивляться комунальні служби? Якщо так ставляться до пам'яток, то як ставитимуться до людей?»  –  обурюється місцева мешканка Віталія.

Слоник з'явився у Луцьку ще за часів СРСР, щоправда, повна історична назва монумента – «Слон і моська». Однак моську незадовго демонтували спритні «небайдужі», тож залишилася лише фігура слона.

Під час однієї із громадських акцій лучани вирішили перефарбувати монумент, задум швидко викликав схвалення.

Відтоді символ міста щороку сяяв новими барвами. Та, на жаль, ситуація зазнала кардинальних змін, адже, як стверджують місцеві жителі, складається враження, що він став нікому не потрібний.

«Вперше я бачила цього слоника близько восьми років тому. Тоді він ще був помаранчевий і вигляд мав значно привабливіший. Те, що я бачу зараз – це сумно. Особливо сумно тому, що привести цю місцину до ладу зовсім не складно і це могло б бути дійсно гарне місце для відпочинку. Але, як бачимо, навіть елементарних заходів не вживають», – зауважує лучанка.

В свою чергу, начальник відділу інженерно-транспортної інфраструктури та санітарного нагляду Микола Осіюк зазначає, що сміття з території вивозять вчасно, а не прибирають за собою ті, хто відпочиває біля пам’ятника.

«Раз у два тижні періодично вивозимо звідти сміття. Справа в тому, що несвідомі громадяни, які проводять дозвілля біля слоника не прибирають за собою, тому воно нагромаджується знову. Але якщо надходять скарги громадян, ми на них реагуємо»  – розповів Микола Осіюк.

1

Не залишила байдужими ситуація зі слоником і громадських активістів. Зокрема, співзасновник громадської організації «Бойкот» Богдана Ткачук так прокоментувала стан неформальної пам'ятки Луцька:

«Слоник знаходиться у так званому, Луцькому ботанічному саду, який в критичному стані. Брудний, совковий, недоглянутий, з неприємними запахом. Зовнішній вигляд слоника приваблює до себе не дітей, а п'яниць, місцевих «гопників». І у що б пам'ятник не одягали, доглянутішим він не став і не стане, поки його не реставрують».

Зауважимо, що догляду потребує не лише монумент, а й територія навколо нього. Зокрема, сходи, що ведуть із вулиці 8-го березня до ботанічного саду, перебувають в аварійному стані.

До слова, ремонтні роботи на східцях нещодавно таки розпочали.

«Зараз проводимо реставрацію сходів, які ведуть до слоника. На роботи було виділено близько 120-130 тисяч гривень і плануємо завершити до Дня Незалежності, максимум до першого вересня», – додав Микола Осіюк.


1

1
Ремонт сходів при вході з одного боку розпочали ще кілька місяців тому. Поки що роботи лишилися на початковому етапі.
Ремонт сходів при вході з одного боку розпочали ще кілька місяців тому. Поки що роботи лишилися на початковому етапі.

1

1

1

1
Сходи з іншого боку входу залили бетоном. На цьому ремонт, вочевидь, завершився.
Сходи з іншого боку входу залили бетоном. На цьому ремонт, вочевидь, завершився.



1
У деяких місцях залізні стовпчики уже зникли.
У деяких місцях залізні стовпчики уже зникли.


1

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
24 Липня 2016, 15:34
скільки років проживаю в луцьку, а про слоника не знала. обов"язково потрібно облагородити цю територію і дати нове життя слонику,
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром