Бути «новим обличчям» в політиці недостатньо, – Ігор Лапін

07 Квітня 2019, 12:45
1942

Зараз йде активне обговорення дебатів, їх формату, умов… Вважаю, що дебати потрібні, проте не варто робити із цього «цирк», – заявив народний депутат Ігор Лапін.

Про це він пише в своєму блозі на censor.net.ua, – повідомляють у прес-службі нардепа.

«Хочеться почути відповіді обох кандидатів на одні і ті ж питання щодо війни з Росією, внутрішньої та зовнішньої політики, економіки. Хоча всю нинішню ситуацію можна зробити ще більш жорсткою: вимагати для початку публічного короткого тестування щодо розуміння базових функцій окремих гілок державного управління. В тому числі обов’язково має бути моделювання ситуацій: якщо громада вимагає отакого, то чия це компетенція? якщо сталась отака ситуація, то хто відповідальний і хто має вживати заходів?» – написав парламентар.

Ігор Лапін зауважив, що укладати тест має незалежна недержавна структура, щоб попередити витік інформації до штабів кандидатів. Для цього вистачить буквально кількох годин перед початком тестування – щоб не лишилось часу на злив даних. Тест не має бути складним.

«Президент воюючої держави – це дуже відповідальна посада. І якщо тест на базові знання й навички здає касир в супермаркеті, то і тут тест буде не зайвий. Для паритетності умов тест нехай здають обидва кандидати – простий і доступний, на базове розуміння обов’язків голови держави і розподілу повноважень», – пояснив народний обранець.

«Бути «новим обличчям» в політиці недостатньо. Обов’язки голови воюючої держави надто відповідальні, щоб сподіватись на «навчання в процесі»: ми вже воюємо, ворог вже розмістив техніку і збройні формування на наших кордонах і на окупованих теренах нашої держави. Він не чекатиме, доки новий президент навчиться бути президентом чи хоч зорієнтується, за що він відповідає», – зазначив політик.

Окрім того, Лапін наголосив на тому, що виборча і політична система в Україні розрахована на учасників, що мають бодай громадський, як не політичний досвід. Мають певні навички і знання. Відповідали за певну кількість виборців на момент балотування в президенти. Брали участь в розробці законопроектів. Ніщо з цього не відноситься до В.Зеленського. Він не був депутатом, не очолював парламентської партії, не виступав ініціатором правових актів, не ніс жодної відповідальності за управління державою хоч на якомусь рівні.

«Тому це природно – прагнути перевірити його компетентність ще до того, як ситуація стане незворотною. Хоча би в форматі простенького тесту базових знань.   Тест має бути дійсно простим – нам не треба заганяти когось в кут і заплутувати складними формулюваннями. Гадаю, кожен громадянин просто хотів би бути впевненим, що Зеленський в курсі, чим йому доведеться займатись, якщо його виберуть президентом», – додав він.

«Організаційно це дуже проста задача, котра потребує мінімальних ресурсів: площа, два столи, два аркушики паперу, ручки. Наші діти на ЗНО мають не до порівняння складніші і масштабніші випробування», – підсумував Ігор Лапін.

Читайте також: Тимошенко – на «підтанцьовку», Гриценка – на розлив води, – Лапін про дебати

Коментарі
08 Квітня 2019, 10:33
Тільки Лапін наш президент
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром