Гірна: мешканцям пояснили, як можна знести гаражі мирним шляхом

05 Вересня 2016, 15:51
3137

Після демонтажу незаконно встановлених металевих конструкцій, жителям пропонують створити гаражний кооператив, відповідно до усіх необхідних норм.

Про це говорили у понеділок, 5 вересня, під час зустрічі депутатів та представників профільних структур з мешканцями.

Нагадаємо, жителі вулиць Рогової та Гірної хочуть, аби їхні гаражі, що встановлені без відповідних документів, не демонтовували, а узаконили.

Під час 12-го пленарного засідання сесії міської ради міський голова Микола Романюк пообіцяв мешканцям, що гаражі не знесуть доти, поки не знайдуть спільного рішення.

Аби розібратися у ситуації, депутати разом із чиновниками виїхали на ділянку та обговорили з мешканцями можливі варіанти виходу з конфліктної ситуації.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв повідомив, що територія, на якій стоять гаражі, знаходиться у комунальній власності. З 30 металевих конструкцій більше половини встановлені з порушенням норм – на мережах та на червоних лініях.

Для того, щоб узаконити конструкції, які нині стоять на ділянці, за словами Матвіїва, юридичних підстав немає. Тож в управлінні відмовили у видачі містобудівних умов та обмежень на подальше функціонування цих гаражів.

«У генплані міста передбачені гаражі, але їх мають встановити без порушення норм та узаконити. Вважаю, що тут треба обрати «золоту середину». Ті гаражі, які встановлені з порушеннями, мають демонтувати, на інші – треба розробити проект гаражного кооперативу або створювати об’єднання співвласників і закріпити земельну ділянку», – зазначив Ярослав Матвіїв.


 

У свою чергу, начальник відділу благоустрою земельних ресурсів Валентина Бурлака  зауважила, що згідно земельного законодавства, під гаражний кооператив можуть відводити лише ту ділянку, яка вільна від забудови і відповідає усім нормам.

«По законодавству, ділянка повинна бути вільна, а тут уже встановили гаражі. Під існуючі гаражі відведення земельної ділянки не передбачають», – додала Валентина Бурлака.

На основі відповідей з профільних управлінь, муніципали і підготували рішення про демонтаж металевих конструкцій.

Директор департаменту муніципальної поліції міськради Юлія Сиротинська розповіла, що у  відповідях як «земельного» управління, так і управління архітектури, чітко зазначили, що ці гаражі не можуть стояти на вказаній ділянці.

«Звісно, ви їх ставили 10, 15, 20 років тому і ними користувалися, але за оренду території ніхто нічого не сплачував…Можу побитися об заклад, якби ми почали відкривати ці гаражі, то у 80% зберігають якийсь домашній непотріб, який мешканці не хочуть тримати у себе вдома, а не використовують за призначенням і ставлять автомобілі. До того ж, стикнулися з такою проблемою, що люди, які дійсно мають пільги, здають гаражі в суборенду і заробляють на цьому гроші», – зауважила Юлія Сиротинська.

Втім, мешканці до таких пропозицій міської влади дослухалися не надто охоче. Мовляв, чому не можна піти на зустріч людям і дати можливість узаконити гаражі, які стояли на території 40 років. Крім того, жителі підозрюють, що ділянку хочуть звільнити під нову забудову.

На що Юлія Сиротинська запевнила, що на жодній ділянці, на якій демонтовували гаражі, не почали ніякого будівництва.

Для того, аби надалі користуватися гаражами, але узаконеними та встановленими лише відповідно до норм, мешканцям запропонували кілька варіантів.

Перш за все, необхідно зробити ділянку вільною від забудови. Після знесення всіх гаражів, необхідно створити гаражний кооператив і встановити нові конструкції, які розташують відповідно до необхідних норм.

Якщо мешканець –  інвалід І-ІІ групи і має автомобіль з ручним керуванням, він має право з відповідними документами звернутися в ЦНАП і подати заяву на видачу земельної ділянки для встановлення гаража.

У підсумку Юлія Сиротинська запропонувала прийти до департаменту муніципальної поліції кожному, хто користується гаражем, принести ксерокопію паспорта, приписку і особисто написати відповідну заяву. Зробити це можна до обіду 6 вересня. Гаражі тих, хто не прийде до департаменту у вказаний час, або тих, хто не мешкає у будинках на вказаній території, демонтують. Інші – зможуть створити гаражний кооператив після звільнення ділянки.

«З 30 конструкцій у вас максимум залишиться 10, а для цих гаражів зробити кооператив по нормах набагато простіше», – підсумувала чиновниця.





Секретар міськради Юлія Вусенко
Секретар міськради Юлія Вусенко



Депутат міськради Микола Дендіберін (зліва) та заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв.
Депутат міськради Микола Дендіберін (зліва) та заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв.

Депутат округу Сергій Савчук (зліва) та депутат міськради Сергій Балицький
Депутат округу Сергій Савчук (зліва) та депутат міськради Сергій Балицький


Депутат міськради Микола Дендіберін пропонує зносити гаражі лише після того, як розроблять проект кооперативу.
Депутат міськради Микола Дендіберін пропонує зносити гаражі лише після того, як розроблять проект кооперативу.




 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
05 Вересня 2016, 19:45
знести все.
05 Вересня 2016, 19:45
знесіть гаражі там постійно сморід і сміття
06 Вересня 2016, 03:32
таки так, а в кожному другому гаражі по вечорам пяні неадекватні люди сидять, коли поруч бігають маленькі діти.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024