Луцька війна: обстріл кіньми замку Любарта. Епічна історія Волині

07 Жовтня 2021, 15:52
Луцька війна: обстріл кіньми замку Любарта. Епічна історія Волині 4813
Луцька війна: обстріл кіньми замку Любарта. Епічна історія Волині

На ютуб-каналі «Гадзінник» вийшло відео про незаслужено забуте протистояння – Луцьку війну. Військовий конфлікт між Польським королівством і Великим князівством Литовським, який відбувався у червні-серпні 1431 року.

Журналісти Район.Історія поспілкувалися з автором відео «Луцька війна: обстріл кіньми замку Любарта. Епічна історія Волині» Олексієм Гадзінським.

За його словами, широким масам історія цікава як розповідь про живих людей, які прагнуть, діють, радіють та страждають, водночас академічна подача часто холодна та безпристрасна. Олексій Гадзінський часто стикався з цією тезою у розмовах.

Для того, аби уникнути примітивізації оповіді та доступно пояснити людям, які далекі від цієї теми, автор вирішив розповісти про Луцьку війну досить детально.

«Роблю це через свою любов до історії та через переконання, що сенс життя у творчості, без різниці чи це написання творів, чи проєктування механізмів, чи оповідання незвичайних історій давнини, які мало кого залишать байдужим, а чи віртуозне випилювання ногою наосліп орнаментів з фанери лобзиком. Тому й справді постарався дослідити та доступно донести до глядача масштаб цієї події (щиро сподіваюся, що вдалося)», – розповів Олексій Гадзінський.

До кінця жовтня автор хоче зняти та змонтувати одне чи навіть два відео. Тематика – храми або монастирі Волині чи Луцька. Та все ж питання, яке напевно, цікавить читачів найбільше – чи Олексій Гадзінський є істориком за фахом. 

«Свого часу я обирав між історією, філософією та релігієзнавством, тому вирішив піти в політологію, деякі напрямки якої об'єднують ці дисципліни для їх практичного застосування, щоб отримати цілісну картину того, чим захоплююсь», – додав автор відео.  

Читайте також: Коли вперше згадується Луцьк, або що у місті робив перший король Русі

Читайте також: Як москвичі хотіли, але не змогли захопити Луцьк

Довідково: 

Великий князь литовський Вітовт помер 27 жовтня 1430 року (1392—1430) та не залишивши після себе спадкоємців чоловічої статі. Формально верховним сюзереном Литви вважався польський король Владислав II Ягайло (1386—1434), двоюрідний брат Вітовта. Але литовська верхівка на з'їзді у Вільно обрала новим великим князем литовським Болеслава Свидригайла, молодшого брата польського короля. 

Свидригайло, давній суперник Вітовта, хоча і був римо-католиком, виступав проти унії Великого князівства Литовського з Польщею. Ягайло розраховував посадити на литовський великокняжий престол одного зі своїх синів. Свидригайло прагнув до повної незалежності Великого князівства Литовського від Польщі.

Кінець цієї війни не приніс успіху польській короні. Обидві сторони зберегли за собою спірні прикордонні землі, які вони утримували на момент укладення угоди про перемир'я. Польща і Литва не змогли провести демаркацію нових кордонів через нові розбіжності та непорозуміння.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024