У луцькій школі може спалахнути епідемія

31 Жовтня 2017, 11:17
3708

У луцькій школі виникла загроза поширення інфекції кору серед учнів через те, що велика кількість учнів не мають щеплень проти цієї хвороби.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Медики переконують, що через низький рівнень охоплення щепленнями епідемічний підйом кору на Волині може бути непередбачуваним. Так, станом на 30 жовтня в області зафіксували  три випадки кору. Двоє захворілих проти кору не прищеплені.

Третій випадок зареєстрований у Луцьку, в учениці 2-го класу загальноосвітньої школи №3. Наразі існує загроза поширення  інфекції  серед школярів, оскільки 50% учнів цього класу та 30% учнів  школи – не прищеплені проти кору згідно віку, а 55 осіб  не мають жодного щеплення проти кору.

Лікарі зауважили, що, хоча кір традиційно вважають так званою «дитячою» хворобою, їй піддаються і дорослі люди, більш того, кір у дорослих протікає набагато важче.  Переважно хворіють ті, хто не був вакцинований проти кору.

У лабораторному центрі звернули увагу лучан на те, що хвора людина є заразною не лише тоді, коли вже є ознаки захворювання, але і за кілька днів до їх виникнення.

Довідково:

Починається захворювання зі слабкості та млявості, порушення сну і апетиту, різкого підвищення температури до 39-40˚С і вище. Сухий кашель, червоні повіки, сльозотеча, гнійний кон’юнктивіт, далі з’являється рясний яскраво-червоний висип, котрий характеризується послідовністю зверху вниз – на обличчі, за вушною раковиною, на волосистій частині голови, шиї, тілі, кінцівках. Висип має тенденцію до злиття й утворення більших плям, що виступають над поверхнею шкіри. З появою таких симптомів необхідно, не зволікаючи, звернутись до лікаря.

У невакцинованих осіб можливі тяжкі  ускладнення з ураженням бронхів,  легень, головного мозку.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби.

Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у 6 років.

Медики закликали батьків вакцинувати дітей, аби вберегти їх від цього небезпечного захворювання. Щеплення проводяться в кабінетах щеплень територіальних дитячих поліклінік та центрів первинної медико-санітарної допомоги: тривалентна вакцина проти кору, епідпаротиту та краснухи в даний час є в наявності.

Читайте також: Де у Луцьку «щепити» дитину від кору

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром