Брище: жителі цілодобово перекриватимуть дорогу до сміттєзвалища

27 Жовтня 2016, 13:43
2924

Жителі навколишніх сіл, що поблизу Брищенського сміттєзвалища, бунтують проти будівництва заводу з переробки відходів та печі для спалювання сміття.

У четвер, 27 жовтня, кілька десятків селян зібралися біля будівельного майданчика, вимагаючи заборонити будівництво заводу.

Нагадаємо, жителі уже не вперше виступають проти встановлення печі для спалювання сміття на полігоні твердих побутових відходів. Втім, фахівці «Луцькспецкомунтрансу» переконують, що піч-утилізатор спалюватиме лише дозволене сміття, як-от, медичні відходи, автомобільні фільтри та суміжне сміття. Те, що заборонене, будуть закопувати.

Раніше селяни були впевнені, що на місці будуватимуть лише піч. Проте цього разу їм повідомили, що запланували будівництво цілого сміттєпереробного заводу.

«Я корінна жителька села Сирники. Тут живуть і мої діти та внуки. Не хочу, щоб вони дихали тією отрутою. Будуть спалювати усі нечистоти. Як ми можемо бути впевнені, що це буде безпечно для нашого життя і здоров’я? У нас тут і так постійний запах із сміттєзвалища, хоч протигаз одягай. Люди усі хворіють. Хай вони в себе вдома поставлять ту піч», – нарікає жителька села Сирники.

Будівельні роботи розпочали близько двох тижнів тому і уже помітний прогрес. Тож жителі бояться, якщо не вжити крайніх заходів – піч можуть швидко збудувати.

«Якщо вони поставлять цю піч, то ми її вже її звідси не заберемо…Коли ми почали просити показати документи, ніхто нам нічого не повідомив. Ми вимагатимемо повного законсервування старого полігону, приведення сортувальної лінії до проектної потужності, правильного захоронення сміття і заборони цього будівництва»,  – зазначила депутат Рокинівської селищної ради Лідія Марощук.

Натомість перший заступник голови Луцької райдержадміністрації Володимир Боярчук, який прибув на місце протесту, зауважив, що у будівельників є всі необхідні документи на будівництво заводу.

«Земельну ділянку загальною площею 6,2 гектари передали в оренду для будівництва заводу по переробці відходів. Однією з частин заводу є утилізаційна піч. Є усі висновки відносно проекту землевідведення та будівельного проекту. З 2010 року земельну ділянку тричі виставляли на аукціон. У 2016 році було два претенденти на будівництво, один з яких виграв і уклав договір оренди», – повідомив Володимир Боярчук.

Земельну ділянку в оренду віддали на 49 років. Будівництвом займається київське підприємство. За словами чиновника, якщо дотриматися усіх необхідних умов, завод не принесе ніякої шкоди.

Натомість жителі впевнені, що така споруда неподалік їхніх будинків буде труїти селян, які і без того змушені дихати забрудненим сміттєвими відходами повітрям.

У зв’язку з цим депутати Рокинівської селищної ради збираються під час сесії проголосувати проти будівництва заводу і скасувати попереднє рішення, навіть якщо це треба буде здійснити через суд.

А поки що жителі обіцяють, що цілодобово чергуватимуть біля сміттєзвалища і не пропускатимуть жодну вантажівку з відходами, поки не будуть певні, що будівництво заборонять.



















 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром