Брище: селяни бунтують через піч

08 Жовтня 2016, 10:12
2287 Джерело: econews.bei.org.ua

Жителі приміського села Брище протестують проти будівництва печі для спалювання сміття на полігоні твердих побутових відходів.

Місцеві не хочуть труїтися смогом, який нібито містить небезпечний формальдегід, що може спричинити захворювання на рак – пишуть на сторінках тижневика «Сім’я і дім».
Ставлення селян до сміттєзвалища здавна негативне. Адже відколи в 1992 році відкрили полігон, люди потерпають через наслідки сусідства з горами відходів.

«У селі постійний сморід, неможливо вікно відчинити. Маємо затхлу воду з перевищеними показниками отруйних речовин, бо забруднені стоки з полігону потрапляють у криниці та підземні горизонти. Набридли й бродячі пси, які зграями бігають зі сміттєзвалища, розносять сміття, а може, й інфекції», – скаржаться мешканці Брища.

За 20 літ сусідства з полігоном люди зчиняли бунт щонайменше тричі. У червні 2009-го масово блокували ввезення сміття, оскільки критичний стан полігону загрожував екологічною катастрофою. Востаннє селяни збунтувалися в липні 2016 року, позаяк влада не виконала обіцянки законсервувати переповнену сміттям частину полігону.

«Запустили нову чергу полігону, але він працює не за нормативами. Сміття сортується, та недостатньо. Не проводилася пересипка сміттєзвалища. Відкрили сортувальну лінію на 50 тонн, проте вона не справляється з навантаженням», – каже депутат Рокинівської сільради Олег Лукашевич.

Останньою краплею терпіння став проект будівництва печі для спалювання сміття. Селяни підозрюють, що в такий спосіб місто хоче підмінити обіцянку про створення повноцінного сміттєпереробного заводу.

«Чому ми проти? Бо якби то будували, як у Німеччині, де дотримуються технологій та стандартів, ніхто б не перечив. А ми знаємо, як у нас робиться – збудують і забудуть. Дихайте отрутою, поки не виздихаєте. Хай чиновники ту піч собі під хату поставлять», – обурюється місцева жителька Олена.

Люди мають інформацію, ніби піч щороку викидатиме в повітря зі смогом 35 кілограмів формальдегіду – небезпечної хімічної речовини, яку медики вважають канцерогеном, що може спричинити захворювання на рак. Формальдегід використовують у лікарнях, лабораторіях, на промислових підприємствах. Також він міститься у скловолокні, ковдрах, паперових виробах, засобах для миття та смогу від згоряння подібних речей. Особливо небезпечний формальдегід, який потрапив у питну воду. Це тривожить селян.

Натомість фахівці «Луцькспецкомунтрансу» переконують: піч-утилізатор спалюватиме лише дозволене сміття, як-то медичні відходи, автомобільні фільтри та суміжне сміття. Що заборонене – те будуть закопувати. Благо, є територія. Адже в 2013 році влада виділила понад 9 гектарів земель, і підрядники вже викопали котлован для будівництва наступної черги полігону.

«У липні 2016-го Луцька райдержадміністрація провела аукціон з набуття права оренди та укладання договору оренди землі для будівництва та обслуговування заводу з переробки сміття терміном на 49 років», – запевняють чиновники.

До всього, як зазначають посадовці, переможець конкурсу вже виготовляє проектну документацію на зведення заводу.
«Завдання влади – знайти компроміс у цій ситуації, – наголошує голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Влада мусить дбати, щоб були робочі місця і надходження в бюджет. А люди повинні бути зацікавлені в тому, щоб екологічно це не вплинуло на здоров’я їхніх дітей».

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
10 Жовтня 2016, 16:38
Обіцянка,цяцянкиІВже під Луцьком побудували сушільний цех для сушіння ілу ,що на очисних спорудах луцького комунального підприємства "Луцькводоканал". Вже і згнив каркас будівлі на цей завод,а "віз і нині там"Вже ПЯТИЙ ДЕСЯТОК років пішов, як грошики попливли на нього. А жителі навкруг очисних травляться ти СМОРОДОМ, БО ІЛ ВИВОЗЯТЬ ПРЯМО НА ПОЛЯ І РОЗЛИВАЮТЬ ЦЕ ДОБРО ЗА КІЛОМЕТР ВІД ЛУЦЬКА.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50