Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Як діяти, щоб «тихе полювання» не стало останнім

11:59 15.10.2015
540

Незважаючи на значне похолодання, грибники-професіонали й аматори споряджаються й вирушають у ліс у пошуках лісових дарів. Не зайвим буде ще раз нагадати про правила збирання, приготування та споживання грибів, а також про те, якими мають бути перші дії при отруєнні ними.

Про це ми дізналися у лікаря анестезіолога вищої кваліфікаційної категорії Євгенія Федчука.

«Вирушаючи в ліс, не забувайте, що найбільш отруйні пластинчасті гриби. Збираючи їх (сироїжки, печериці), потрібно бути дуже уважними. Характерними ознаками отруйних грибів є потовщення ніжки біля кореня у вигляді цибулин. Бліду поганку часто беруть у кошик під виглядом сироїжки (шапочка може бути білою, жовтою, зеленою, сірою). Збираючи дуже молоді маленькі гриби, можна помилково замість білого гриба взяти молоду бліду поганку.

Отож, слід дотримуватися таких правил:

– не збирати грибів, яких не знаєте або в яких сумніваєтеся;

– не брати в кошик старих грибів (запліснявілих, червивих), у яких йде розпад білків, жирів, внаслідок чого утворюються отруйні речовини;

– не зрізати гриби на корені, особливо пластинчасті і молоді.

– варити гриби обов’язково потрібно у підсоленій воді протягом 15-20 хвилин;

– не відкладати переробку грибів на наступний день (вони старіють).

А ще запам’ятайте:

– визначати наявність отруйних грибів цибулею, часником, срібною ложкою, монетами, які нібито чорніють, не можна. Це вигадки!;

– не вірте, що їстівні гриби мають приємний запах і смак, а неїстівні – смердючі і неприємні, що отрута з грибів виварюється у воді, що під час сушіння вона пропадає. Отрута блідої поганки, мухомора не руйнується при високій температурі, не розчиняється у воді, не зникає при сушінні!

Пам’ятайте, що ознаки отруєння, залежно від виду грибів, можуть проявлятися від 30 хвилин до 36 годин. При будь-якому отруєнні ними з’являються болі в животі, нудота, блювота, іноді пронос, зниження температури тіла, холодний піт, головні болі. У таких випадках негайно викликайте лікаря або самостійно звертайтеся в медичний заклад. По можливості до цього постарайтеся промити шлунок, п’ючи підсолену воду і викликаючи блювоту. Можна прийняти 15-20 таблеток активованого вугілля і проносне. Ні в якому разі не вживайте молоко і спиртне – вони лише пришвидшують всмоктування грибної отрути. При попаданні в їжу блідої поганки отруюється тільки той, хто з’їсть її – тож не обов’язково отруїться ціла сім’я.

Гриби не варті того, щоб втрачати життя. В народі кажуть, що грибник, як і сапер, помиляється один раз», - зазначив Євгеній Федчук.

Та якщо ви не є затятим грибником, це ще не означає, що ви застраховані від отруєнь. Купуючи гриби на ринку, ви не можете бути впевнені в їх якості та безпеці.

Бабусі на базарчику запевняли, що до їхніх кошиків не потрапив жоден отруйний гриб. Однак, отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони росли у забруднених зонах, тобто у місцях захоронення тварин, на сміттєзвалищах. Небезпечними зонами є узбіччя доріг, лісопосадки вздовж залізничних колій.

Звичайно, що ніхто з бабусь не признається, що гриби зібрала у лісопосадці чи поблизу дороги, що підвищує ризик отруєння. Кожна з опитаних продавчинь лиш розхвалювала свій товар, проте жодних довідок про безпечність свого продукту надати не змогла.

За матеріалами лікаря підготувала Ольга ЗЕЙЛИК

Коментарі
22 вересня
Сьогодні
Вчора
20.09.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин