Схованка від дощу та місце для розвитку: про основні цілі та цінності Молодіжного центру Волині

11 Січня 2021, 15:15
Молодіжний центр Волині 9124
Молодіжний центр Волині

Креативний простір для молоді у самому центр Луцька діє уже 5 років. Тут прогресивна молодь втілює проєкти для міста, розвиває себе та навіть знаходить роботу. 

Про нинішню роботу Молодіжного центру Волині і те, чого молодь може тут навчитися, говоримо з новою директоркою Ольгою Чепель. Дівчині 21 рік, вона прийшла в МЦВ волонтеркою, зініціювала найбільший проєкт Центру, попрацювала менеджеркою з краудфандингу, комунікаційницею та впродовж двох років виросла до керівниці. 

– Які навички молодь може розвинути у Молодіжному центрі Волині?

– Передусім, це комунікація. У нас є програма «Місія Адвокація», під час якої школярі реалізували проєкт з розмальовування сходів у міському парку. Щоб отримати дозвіл, фінансування на фарбу, потрібно було писати листи, спілкуватися з кількома департаментами і комунальним підприємством. Треба було домовитися з молодими художниками. І це все робили школярі.

Під час таких проєктів вони стають впевненішими,  не бояться на рівні говорити з дорослими. Для цього ми проводимо тренінги з адвокації, під час яких вчимо лобіювати свої ініціативи у місцевому самоврядуванні.

Ольга Чепель
Ольга Чепель

Також підлітки «прокачують» вміння працювати в команді та почуття відповідальності, адже ти амбасадор певного процесу і маєш певні обов'язки. І звісно креативність – тут йдеться про нетипове вирішення критичних ситуацій. Наприклад, цьогоріч ми маємо зробити публічний звіт Центру онлайн.

Можна підійти до цього стандартно – презентацією в Power Point, а можна пошукати несподіване рішення. І от цього року разом із нашими амбасадорами ми придумали, що будемо розповідати про досягнення Центру через стрім комп'ютерної гри Minecraft. 

– Одна із найбільших програм Центру – «Місія Лідер». Свого часу це була саме твоя ідея. Розкажи, як вона з'явилася.

– Коли я навчалася в Українській академії лідерства, то проводила тренінги з лідерства для сільських дітей в рамках проєкту «Підйом», який підтримував Агропромхолдинг «Астарта-Київ». Я тоді їздила школами, спілкувалася з підлітками, робила з ними вправи, рефлексії. Я вчилася робити це та досягати цілей з допомогою менторів Академії, слухала лекторів з проєктного менеджменту, підприємництва,  психології стосунків. 10 місяців в Академії були справді непересічним досвідом.

Я хотіла передавати ті практичні навички, які здобула в Академії, – і так народилася ідея «Місії Лідер», з якою я прийшла в МЦВ як волонтерка. «Місія Лідер» стала найбільшою програмою Центру і триває уже два роки. Ми розповідаємо молоді про критичне мислення, емоційний інтелект, таймменеджмент  – те, що допоможе у будь-якій професії та в особистому розвитку.

Ми самі є сертифікованими фасилітаторами програми Активні Громадяни Британської Ради в Україні, а також запрошуємо експертів з нашого міста, знайомимо молодь з бізнесом.

– Які результати цієї програми? 

– Ми уже навчили «м’яких» навичок близько 300 підлітків та реалізували понад 10 соціальних ініціатив, яких потребувало місто. Важливо, що молодь знайомиться, об'єднується у спільноту однодумців, які потім підтримують та допомагають одне одному. 

Наш Центр  – це не лише перший крок до громадської діяльності, а й таке собі рекрутингове агенство, бо молодь знаходить тут роботу. Хтось завдяки Центру пішов працювати в ІТ-школу,  хтось у креативне медіа, хтось у діджитал. Наша місія – допомогти 100 тисячам молодих людей реалізуватися в Україні.

– Які основні цінності МЦВ у роботі з молоддю? 

– Ми показуємо молодим лучанам, що їхні думки важливі, що немає правильних чи неправильних відповідей. Це спілкування «рівний рівному», бо підхід «ми дорослі, ми бачили життя і знаємо, як краще» не працює. Їхній досвід у дечому глибший, ніж у 40-річних.  Коли працюємо над новими ідеями, то обов’язково радимося з учасниками колишніх тренінгів у чатах, робимо опитування в Інстаграмі. А у наших заходах намагаємося використовувати діджитал-інструменти, інтерактив, аби бути цікавими.

– Ти навчалася у львівському осередку Української академії лідерства. Який досвід молодіжної політики Львова ти хотіла б впровадити у Луцьку? 

– Під час навчання в Академії ми робили спільний проєкт з холдингом емоцій «Фест»,  а також стажувалася в Інституті міста. Я побачила, як діє велике місто зсередини, як роблять соціологічні опитування, досліджують проблеми мешканців і на основі цього змінюють місто. Я спостерігала зсередини, як створювали масштабний всеукраїнський фестиваль для молоді «Молодвіж». Це не просто тусовка, а подія, на якій піднімають важливі соціальні питання. Це мене дуже надихнуло. У мене є мрія, аби щось схоже з'явилося у Луцьку. 

– Чому ти повернулася до Луцька? 

– Я слухала лекції Павла Шеремети і захоплювалась, як колись він із Малайзії повернувся розвивати Житомир. Бо можна думати глобально, а діяти локально. Михайло Винницький розповідав, як важливо, аби не всі активні люди втікали в університети великих міст, бо меншим ЗВО теж потрібна свідома молодь.

Ці лектори надихнули мене розвивати рідне місто. Після навчання в Українській академії лідерства, я повернулася у волинський університет, де вчилася на соціального працівника.  Цікаво, що раніше я не до кінця розуміла суть цієї професії. Для багатьох вона асоціюється з роботою у в'язницях, сиротинцях. В Академії я відкрила для себе молодіжний напрям соціальної роботи і зрозуміла, що можуть бути цікаві сучасні підходи у роботі з молоддю. 

Мені хотілося повернутися до Луцька, бо останні три роки бачу, як місто стрімко розвивається, і я також хочу долучитися до цього розвитку.

– Які твої основні цілі як директорки Центру? 

– Унікальність нашого молодіжного центру у тому, що він некомунальний. Таких в Україні одиниці. У нас немає бюрократичної обтяженості, тому ми можемо швидше і гнучкіше реагувати на запити молоді. Втім, Центр існує завдяки благодійним внескам із громади – ми запустили «Клуб соціального інвестора», коли кожен може зробити внесок у розвиток Центру. Одна із моїх цілей – це, щоб ми вийшли на стале фінансування, знайшли партнерів у бізнесі. 

По-друге, я хочу, щоб про Центр знало якомога більше людей. Тут уже відбулося понад 3000 заходів, які охопили близько 15 тисяч учасників. Ми пропонуємо молоді не лише важливі проєкти, а й цікаве дозвілля. Це клуб  «Книгонуті», коли книгомани двічі на місяць збираються обговорити цікаві теми, роблять стилізовані вечірки-посиденьки. У нас є своя бібліотека, діють клуби розмовної англійської, дискусійний клуб, можна грати у настільні ігри.

МЦВ – це місце в центрі Луцька, куди молодь може просто прийти: заховатися від дощу чи втілити якусь грандіозну ідею.


Тетяна КУЗЬМІНЧУК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром