Кому заважає Шиба?

25 Вересня 2020, 17:37
Виготовлення і розміщення матеріалу оплачено з виборчого фонду кандидата на посаду Луцького міського голови Богдана Шиби 13958
Виготовлення і розміщення матеріалу оплачено з виборчого фонду кандидата на посаду Луцького міського голови Богдана Шиби

«Луцьк гавнішає і гавнішає», – згадують слова Богдана Шиби, сказані ним приблизно в 2008 році, коли вдалося на посаді луцького міського голови зробити системні зміни в Луцьку.

Цей вислів став, як нині кажуть, мемом. Його повторюють, прагнучи принизити, вивищитися над людиною, яка доклала й докладає чимало зусиль до того, щоб Луцьк справді став кращим.

Повторюють, не задумуючись, що в такий спосіб сміються із фізичних вад людини (Шиба картавить), чого в цивілізованому суспільстві не те що не роблять – за це суворо карають.

«ВИ – МІЙ ОСОБИСТИЙ ВОРОГ»

«Луцьк гарнішає і гарнішає», – казав Шиба у 2008 році, щиро радіючи, що дають перші результати системні зміни, які він запровадив у місті.

Запровадив, наступивши на хвіст багатьом учасникам корупційних схем, прислужникам олігархів, які хотіли мати місто в своїй кишені і збагачуватися за рахунок лучан.

У 2010 році їм це вдалося. Олігархи «з’їли» Шибу, скинули з посади мера і взяли в Луцьку все під свій тотальний контроль.

Остаточно прибрали до рук незаконно прихватизовану котельню на Карбишева, яку Шиба намагався повернути в комунальну власність, за вигадані борги прихватизували міський стадіон «Авангард», роздерибанили всі більш-менш придатні (навіть непридатні) землі під будівництво, збагачуючись знову ж таки за рахунок лучан. Бо лучани і їхні родичі з-за кордону – головні інвестори будівництва багатоповерхівок у місті, та аж ніяк не схематозники, в яких лише офіс і печатка фірми. Хто не в курсі: щоб повернути вкладене в будівництво багатоповерхівки – достатньо продати перші три поверхи квартир, усе решта – чистий прибуток, який на 100-квартирному будинку – не менш ніж 1 мільйон доларів!

А вони не тільки будують на комунальній землі. Вони беруть її під будівництво, зводять багатоповерхівку, продають квартири, наживаються, а потім… повертають землю в комунальну власність. Ще й вимагають, щоб за кошти лучан їм комунікації до будинку підвели. І все це благословляють призначені олігархами депутати міськради. Бо за це їм перепадають крихти з барського столу.

Коли Шиба відмовився списати одному з олігархів борг перед містом (той збудував торгівельно-розважальний центр і не хотів платити, як того вимагає закон, внесок у міський бюджет на розвиток інфраструктури), сам магнат зателефонував Богдану Шибі зі словами: «Відтепер ви – мій особистий ворог».

«Одним ворогом більше, одним менше, яка різниця?» – філософськи відповів Шиба, стоячи на своєму, на сторожі грошей громади міста.

Та коли Шибу «з’їли», його наступник на посаді мера цей борг списав.

Отак вони і стають багатими: за рахунок простого люду. А ті, хто їм прислуговує, тішаться придбанням за хабарі й відкати машини, квартири, зведенням вілли.

І ще й сміються: не вмієш ти, Шиба, жити, таблички ділення не знаєш! А для людей меми придумують: «Луцьк гавнішає і гавнішає».

ДОРОГА ШИБИ

Лучани знають відрізок дороги на вулиці Набережній – від кільця на перехресті з вулицею Шевченка до Ковельської. Заново збудований у 2008 році, він 12 років служить автомобілістам без ремонту! Його так і називають: дорога Шиби. На запитання, чому вона стільки часу зберігається в такому стані, Богдан Павлович, усміхаючись у вуса, відповідає: «Просто не треба красти з бюджету».

Громада, як писав Франко, – великий чоловік. «Власті у нас над громадою не має ніхто: громада має власть сама, а більше ніхто», – казав Іван Франко устами свого героя Захара Беркута.

Але в 2010 році олігархи вперше взяли власть над громадою Луцька. І тримають її дотепер. Хочуть втримати й надалі.

У їхніх руках – партійні організації, ЗМІ, купа продажних чиновників, які збагачуються за рахунок бюджету (читай – людських грошей). Вони навперебій вихваляються, що фонтан для лучан будують, бруківку в дворах кладуть, скромно змовчуючи, що все це за наші, лучан, гроші. А в цей час у Луцьку смердить, не всі вулиці міста мають асфальтове покриття, не кажучи вже про села, які недавно, не спитавши дозволу селян, приєднали до Луцької ОТГ.

Богдан Шиба завжди обговорював проблеми міста з лучанами, іноді не погоджувався з їхніми пропозиціями, переконував у своїй правоті. Але ніколи не йшов на людей з бульдозером!


 

НЕПОПУЛЯРНІ РІШЕННЯ

Іноді йому доводилося ухвалювати непопулярні рішення, які потім оберталися добром для громади. Так було на початку 2008 року. З 1 січня з міста щезли переварені з вантажних у пасажирські бусики-маршрутки, які ганяли наввипередки і зупинялися, щойно хтось махне рукою. На зміну 500 бусиків в місті почали курсувати 50 більш комфортабельних автобусів.


 

Мало хто знає, що транспортну реформу в місті вдалося провести в тім числі за рахунок договору про співпрацю з Луцьким автозаводом, підписаному Богданом Шибою. У той час над заводом зависла загроза закриття. Його власник (його лучани добре знають, не будемо тут згадувати) вирішив закрити підприємство, яке до того займалося крупновузловим збиранням російських жигулів-«сімок», а виробничі потужності перенести на майданчик у Черкасах. 

Завдяки договору про співпрацю з міською радою Луцький автозавод не лише зберігся, але й почав випуск автобусів і тролейбусів. Для лучан з’явилися додаткові робочі місця, місто отримало надходження від сплати податків до бюджету, а автобуси і тролейбуси, придбані ним, дозволили провести в Луцьку транспортну реформу.

Олігархи й тут через підконтрольні їм видання не погребували звинуватити Шибу в тому, що, він, мовляв, загнав місто в борги, підписавши кабальний для Луцька договір лізингу автобусів «Богдан». Замовчуючи притім, що «Богдани» виконали свою функцію: протягом шести років возили пасажирів на маршрутах і давно «відбили» вкладені в них гроші. На Луцькому автозаводі було створено понад 1500 нових високооплачуваних робочих місць. А надходження податків від зарплати цих працівників у міський бюджет за рік значно перевищили вартість усього лізингу.

Як це актуально сьогодні, коли найбільшою проблемою лучан залишається працевлаштування! І міська рада, за бажання, могла би стати модератором цього процесу, а не нищити бізнес бульдозером!

ШИБА САМ НЕ КРАВ ІЗ БЮДЖЕТУ І НІКОМУ НЕ ДАВАВ ЦЕ РОБИТИ

Громада може бути ефективнішою, ніж приватник, якщо нею ефективно управляти, вважає Шиба. Громада може і мусить бути багатою, якщо її не обкрадати. При Шибі річний бюджет Луцька вперше перевищив бюджет найбагатших магнатів області.

З Луцьком почали рахуватися, незалежні міжнародні агенції внесли його на чільні позиції в рейтингу інвестиційно привабливих міст України, а запровадження в міській раді системи якості управлінських послуг ISO дозволило Луцьку увійти в десятку найбільш «прозорих» міст України.

Шиба сам не крав з бюджету і нікому не давав це робити. Через те так незлюбили його нечисті на руку чиновники і навколоміськрадівські «рішали». 

Це тепер депутат міськради або його родичі можуть безперешкодно й позачергово отримувати дозволи на встановлення в місті своїх ларків, кафе, магазинів, виділення землі під своє будівництво, коли іншим охочим доводиться пройти сім кіл пекла, і все одно не дадуть! 

При Шибі не було преференцій ні для кого. Через те так бісилися депутати, які купили собі прохідні місця в списках популярних партій і намагалися вирішити питання розширення свого бізнесу за рахунок зловживання службовим становищем. 

Це тепер депутат міськради або його родичі можуть вигравати тендери на встановлення освітлення у місті, укладання бруківки в дворах, постачання очисника для басейну, придбання комп’ютерів і витратних матеріалів для міськради у «своїх» фірм. При Шибі будь-які господарські справи вирішували на відкритих аукціонах з реально конкуруючими учасниками, а не «своїми» підставними фірмочками.

ЗРОБИ ОДИН РАЗ, АЛЕ ЗРОБИ ДОБРЕ, ЩОБ ПОТІМ НЕ ПЕРЕРОБЛЯТИ

Коли питаєш, що доброго зробив Шиба для Луцька, зазвичай згадують дорогу на Набережній. Багато хто вже забув, що в 2006 році, коли Шибу обрали міським головою, в місті вже були затори, через центр їздили і зупинялися біля ЦУМу приміські автобуси, бо об’їзні були в жалюгідному стані. Він взявся ремонтувати вулицю Героїв УПА на Вишкові, Глушець біля Центрального ринку, Карпенка-Карого. А скільки дахів хрущовок в центрі перекрив! Погляньте на червону металочерепицю на них і скажіть, хто це зробив. Кажуть: та то давно так було. Давно, бо це зробили за часів управління містом Шибою.


 

І двори почали капітально ремонтувати при ньому. Притім Шиба запровадив програмний метод верстки бюджету Луцька. Для тих, хто не знає, поясню: спочатку затверджували програму на кшталт «Дахи», «Дороги», «Двори» тощо, у ній чітко розписували, у якій черговості й коли ремонтуватимуть об'єкти, а потім всі її видатки заносили в рядки річного бюджету. До речі, графіка робіт неухильно дотримувались. А не так, як зараз: попросив депутат зробити спочатку двір на його окрузі, і, якщо це депутат з більшості, – роблять цей двір. А двори депутатів з меншості зачекають. А ще ж тепер є округи без депутатів. То про них хіба для піару згадують.

Будівництво лікарської амбулаторії в мікрорайоні ЛПЗ, добудова 26-ї школи, відновлення дитсадка №39 – це теж зроблено при Шибі. Навіть проєкт 27-ї школи за його каденції виготовили. А тепер влада каже: не хочете пускати дітей в 13-ту школу – закриємо, не хочете забиратися з ринку – знесемо бульдозером, а ще будемо штрафувати, штрафувати, штрафувати. Це така розмова обранців лучан із лучанами. Невже це ми їх обирали?


 

ЙОГО НЕ МОЖНА КУПИТИ

Шиба не ідеальний, бо немає ідеальних людей. Але він перевірений. За його плечима – боротьба за незалежність України в лавах Руху, участь у Помаранчевій революції і Революції гідності, успішний досвід ефективного управління Турійською райрадою і райдержадміністрацією, робота заступником голови Волинської облдержадміністрації, служіння громаді Луцька.

Він не збудував хоромів за хабарі, як це зробили інші мери. Натомість брав кредит для купівлі квартири в Луцьку і 10 років його виплачував. Ні його дружина, ні його діти не мають бізнесу, побудованого, як це заведено в багатьох чиновників, на грошах із бюджету. Він ходить Луцьком без охорони, бо нікому нічого не винен. Ніхто ніколи не давав йому хабарів, бо знають: Шиба не бере. «Мене не можна ні купити, ні залякати. Можна хіба що вбити», – каже Богдан Павлович.


 

Найбільше його багатство – бібліотека. Він постійно купує по два-три примірники кожної книги і дає читати родичам, друзям, знайомим. Сам багато читає книг і заохочує до читання молодих. Мало хто знає, що він – меценат фестивалів «Мандрівний вішак», «Фронтера», проєктів «ГаРмИдЕр ангар-stage», «Молодіжний центр Волині». Шиба купував подарунки на день народження дітей кожного загиблого Героя АТО з Луцька. Лише протягом минулого року він потратив на благодійність понад 200 тисяч гривень особистих коштів. Притім ніде цим не хизується, бо пам’ятає біблійне: «У тебе ж, як твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить правиця твоя».



У свої 58 років Шиба в чудовій фізичній формі. Раз або двічі на тиждень він сідає на велосипед і долає по 30-50 кілометрів. Не кожен 30-річний так зможе.
Богдан Шиба – палкий футбольний вболівальник. Також він один з найактивніших у Луцьку донорів крові. Шиба постійний учасник багатьох соціальних і громадських проєктів, завжди серед лучан. «Мене мотивує те, що я нарозхват», – каже Богдан Павлович.




 

«ПОВАЖАЮ ЛЮДЕЙ, ЯКІ МАЮТЬ ВІРУ»

Розуміючи, що Шибі немає що закинути в докір, олігархи через підконтрольні їм ЗМІ згадують смертельну аварію, в яку потрапив Богдан Шиба 12 липня 2006 року, причому подають все в такому світлі, ніби Шиба, який сам у ній постраждав, став її винуватцем.

Для знавців законів достатньо глянути на вирок суду, в якому чорним по білому написано: «справу закрито у зв’язку із смертю винуватця». Для тих, хто не в курсі, про що йдеться, розповім: 12 липня 2006 року близько 22:30 Богдан Шиба за кермом легковика на трасі Рівне-Луцьк поблизу селища Клевань потрапив у ДТП. Водій автомобіля «Опель-Кадет», рухаючись зі сторони Луцька у напрямку до Рівного, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем під керуванням Шиби. В результаті аварії водій і три пасажири автомобіля «Опель-Кадет» від отриманих травм загинули на місці, а водій (Богдан Шиба) і пасажирка автомобіля «Опель-Омега» отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Якби Шиба був винен, хіба зам’яли би цю справу? І як він міг бути винним, коли на його смузі йому влетіло в лоб інше авто? Кожен водій скаже, хто тут винуватець.

Незважаючи на це, окремі луцькі журналісти із підконтрольних олігархам і тодішній владі видань мусолили цю тему роками. Нагадаю, 4 серпня 2006 року прем’єр-міністром України вдруге став Янукович. Тож сподіватися, що його влада буде лояльною до учасників Помаранчевої революції було марно. І все одно вирок суду засвідчив: Шиба не винен!


 

Вже потім один луцький журналіст, який захворів на рак, перед смертю прийшов до Шиби. Сказав: «Вибачте, що я все це писав. За це мене Бог так покарав» і пішов…

Майже кожної неділі Богдан Павлович ходить до церкви. Робить це не напоказ, а зі щирою вірою в Бога. Вірить, що це Бог його вберіг 12 липня 2006 року. Отже, так було угодно Богові, щоб Шиба ще прислужився лучанам і волинянам. 

«Я поважаю людей, які мають віру», – каже. Його і син, і донька уже в дорослому віці обрали для себе протестантську віру. Коли прийшли за порадою до батька, то почули: «Ви вже дорослі, вправі самі обирати. Не смію вам перечити. Але пообіцяйте мені, що коли ваші діти, а мої онуки в дорослому віці оберуть собі іншу, ніж ваша, віру, ви теж не станете їм наперекір». Пообіцяли.



 

ЄДИНИЙ, НЕПІДКОНТРОЛЬНИЙ ОЛІГАРХАМ

Шиба не ідеаліст, він розуміє, що в умовах пострадянської кланово-олігархічної системи доводиться іноді йти на компроміси з представниками різних партій чи держуправлінцями з Києва. І робив він це, працюючи міським головою, виключно заради інтересів лучан. Притім коли заходила мова про відкати, зловживання, корупцію чи порушення законів на догоду олігархам – завжди був безкомпромісним.

Сьогодні він знову балотується на посаду луцького міського голови. Самовисуванням, щоб бути мером всіх лучан, не залежати від партійних босів і їхніх спонсорів. Але його підтримують чимало чесних лучан, які розуміють, що тільки Шиба зможе навести лад у місті. Місті, яке роздирають олігархи заради своїх амбіцій чи шкурних інтересів.

Гасло його нинішньої кампанії: «Повернемо Луцьк лучанам». Що воно означає? Що лучани і тільки вони мають право розпоряджатися майном, коштами, землею на своїй території. На великій території: від села Шепель до вулиці Рівненської, від Княгининка до Львівської, від Жабки до Дубнівської, від Кульчина до 33-го і 40-го. Тепер всі вони, жителі Луцька і 35 населених пунктів навколо нього – лучани. А серед лучан немає вищих і нижчих. Не може один мешканець вулиці Пушкіна диктувати, як мають жити всі лучани. Бо йому так, бачте, хочеться!

У 2009 році Луцьк одним із перших обласних центрів України ухвалив генеральний план. Це – стратегія розвитку міста на десятиріччя, непорушний закон, конституція міста, якщо хочете. Та сьогодні на догоду олігархам його хочуть переписати. Якщо лучани оберуть в міську раду тих самих, будьте певні, – перепишуть. Так, як їм вигідно, та аж не так, як вигідно громаді. Тож кого обирати, лучани, добре подумайте.

З 2017 року в Луцьку немає міського голови. Змінювалися виконувачі повноважень, секретарі Луцькради, а от обрати міського голову олігархи лучанам не дозволили. Бо так вигідно: мати повноваження, але в разі ухвалення незаконних рішень (а їх гай-гай скільки наприймали за ці три роки, в прокуратурі кіпи паперів лежать) ховатися за колективною безвідповідальністю всієї ради.

25 жовтня мера Луцька нарешті обиратимуть. Всією громадою. Обиратимуть міського голову, який матиме не тільки повноваження, але й нестиме персональну відповідальність за кожне ухвалене рішення. Шиба до цієї відповідальності готовий.

Залишилося тільки дати йому на це повноваження. Дамо?

Святослав ЛЕСЮК
 

Коментарі
25 Вересня 2020, 23:39
Ага. Набожний. Брехло і покидьок. Згадай дідові слова. Не лізь, щезни поки не пізно.
26 Вересня 2020, 01:43
Пане дід. На відміну від вас я не приховую свого прізвища. Назвіться, тоді подискутуємо.
26 Вересня 2020, 06:26
П’яний Шиба зробив винними хлопців і купив суди - усі це знають
26 Вересня 2020, 10:41
Хороша кандидатура на відміну від палкіного прищука.
29 Вересня 2020, 17:11
Тільки ЗА Шибу, справді достойна людина
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром