Особлива увага стартапам: як у Луцьку працюватиме медичний кластер

26 Вересня 2020, 17:13
Дмитро Гаврилов 3311
Дмитро Гаврилов

Інвестиційна група VolWest Group має намір створити у Луцьку медичний кластер, який об’єднає навчальні медичні заклади, наукові інституції, бізнес, владу і стане інкубатором для розвитку медицини на Волині. 

Майбутній технопарк працюватиме над розвитком нових технологій та надаватиме підтримку стартапам. Детальніше про концепцію проєкту розповів під час другого онлайн-форуму «Програма медичних гарантій: три місяці» куратор технологічного парку «Центр медичних інновацій» Дмитро Гаврилов.

Центр медичних інновацій – це науково-виробничий територіальний комплекс, головним завданням якого є сформувати максимально сприятливе середовище для малих і середніх наукомістких інноваційних фірм та для виробничого освоєння наукових знань і наукомістких технологій в галузі медицини – для розвитку стартапів.

В структурі технопарку представлені такі центри: інноваційно-технологічний, навчальний, консультаційний, інформаційний, маркетинговий, юридичний, фінансовий, економічний, промисловий та офісні зони.

«Ми плануємо, що технопарк стане успішним завдяки розвиненій клінічній та науково-навчальній базам. Розвинена виробнича база VolWest Group тісно співпрацює з такими компаніями як Modern Expo та ТехноМодуль. Також компанія має досвід запуску стартапів та школу для підготовки спеціалістів», – зауважив Дмитро Гаврилов.

Бізнесмен додає, що в Україні досить високий рівень ІТ-фахівців та лікарів, що є важливим для розвитку цього напрямку бізнесу. 

 

Основні завдання технопарку

 

Центр медичних інновацій сприятиме створенню і розвитку нових наукомістких технологій та організації виробництва конкурентоздатної продукції в умовах глобального ринку.

Читайте також: Медичний «клондайк», або чому потрібно інвестувати в медицину

У технопарку шукатимуть, оцінюватимуть та відбиратимуть інноваційні проєкти. Надаватимуть експертну оцінку інноваційним програмам, проєктам, пропозиціям. Надалі їх реалізовуватимуть на комерційній основі.

Винаходи, комерційні знаки та корисні моделі патентуватимуть, аби надалі просувати на ринок.

Пріоритетними у Центрі медичних інновацій будуть такі напрямки: телемедицина, рання діагностика онкозахворювань, серцево-судинних хвороб, зокрема, шляхом використання штучного інтелекту, технологій нейромереж. Також там проводитимуть експрес-діагностику та моніторинг стану здоров’я «флеш-лаб».


 

«У медицині плануємо використовувати штучний інтелект», – додає куратор проєкту.

Дмитро Гаврилов зізнався, що також працюватимуть у валеології й, можливо, ветеринарії.

 

Інфраструктура

 

Концепція майбутнього технопарку буде складатися з таких частин:

  • Інженерна: здаватимуть в оренду офісні, складські та виробничі приміщення; коворкінговий центр, який діятиме на базі «Адреналін Сіті» як окремий проєкт і буде тісно пов'язаний із технопарком.
  • Технологічна:  для розробки гаджетів та інших приладів використовуватимуть виробниче та верстатне устаткування Modern Expo та ТехноМодуль, впроваджуватимуть технічний менеджмент проєктів.
  • Так званим «мозком» концепції стане навчальна частина: у кластері працюють над укладенням меморандумів із медичними та технічними університетами, Бізнес Академією Практичного Менеджменту та комп’ютерною академією ІТ STEP.
  • Інформаційна: вона складатиметься з інформаційно-маркетингової бази, науково-технічної бібліотеки, участі у форумах, вебсайт, потужної інтернет-структури, бухгалтерських, юридичних та консалтингових послуг, які досить розвинені в компанії VolWest Group.
  • Фінансова: у майбутньому технопарку планують вкладати фінансовий потенціал компанії VolWest Group та співпрацювати з венчурними фондами, залучати краудфандингові платформи, а також працювати з грантовими організаціями.
  • Бізнес-інкубатор: оголошуватимуть конкурси стартапів, інтегруватимуть в українські та міжнародні екосистеми, залучатимуть міжнародні медичні стартапи, проводитимуть Demodaу-презентації, де відбиратимуть цікаві ідеї. Приблизно пів року триватиме акселерація.
  • Соціальна: це і Музей сучасного українського мистецтва, і розваги, які вже діють в «Адреналін сіті», більярд, боулінг, кінотеатр… Планують всі ці складові залучити для потреб технопарку.

За словами Дмитра Гаврилова, кожен стартап отримає особистого координатора, який надаватиме їм всебічну підтримку. Особливу надію куратор технопарку покладає на студентські стартапи. Також, каже, звертатимуть увагу й на діючі бізнеси, які не приносять прибуток.

Результатом роботи технопарку, за ідеєю, мають стати пацієнти, які отримують сучасні інтегровані сервіси, які працюють в результаті об’єднання сектору охорони здоров’я, ІТ, навчальних та консультаційних центрів.

Система охорони здоров’я оптимізуватиме процеси надання медичних послуг, доступ медичного персоналу до сучасних інноваційних технологій.

Бізнес же отримає зростання кількості стартапів у сфері охорони здоров’я, прискорене впровадження інновацій у медичну практику, зростання рентабельності галузі.

Марія МАРИНЮК

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром