Нова українська школа у Луцьку: що і за скільки купили

23 Вересня 2020, 16:00
Фото ілюстративне 10502
Фото ілюстративне

Країною вже чотири роки несеться освітня реформа, яка перетворює звичайні навчальні заклади на сучасну й прогресивну Нову українську школу. Не оминув вітер змін і луцькі гімназії, ліцеї та загальноосвітні школи. Проте Нова українська школа – це не лише пафосна назва, але й кардинально інші методи навчання, які потребують нового інструментарію.

На кожен міський навчальний заклад з державного та місцевого бюджету виділили певну суму. Комп’ютерне обладнання, нові меблі та методичні матеріали, необхідні для навчання по-новому. Район.Луцьк через платформу державних закупівель Prozorro зібрав і підсумував інформацію, як місто готувалося до нового сезону НУШ.

Гроші й першокласники

У Луцьку є 27 державних шкіл, куди у вересні цього року пішли (чи завітали онлайн) 3189 першокласників. Ці діти будуть вчитися за новою програмою, новими партами і новими правилами. Щоб вони мали таку можливість, держава виділила 5,6 мільйона гривень субвенції, а міськрада надала на співфінансування 2,4 мільйона гривень.

Серед цих 27 шкіл є п’ять, яким виділили понад 400 тисяч гривень на забезпечення потреб Нової української школи. Спеціалізована загальноосвітня школа №1, гімназія №4, загальноосвітні школи №15 та №25, навчально-виховний комплекс №26 отримали більше фінансування, ніж інші заклади, зокрема, через велику кількість першокласників.

Лави НВК №26 цьогоріч поповнили 240 учнів, які сформували вісім нових класів.

У гімназії №4 почали вчитися 150 нових учнів у п’яти класах. Школа №1 сформувала чотири класи зі 120 дітей, а у 25-у і 15-у школи пішли 174 і 160 першокласників відповідно.

При цьому гімназія №4 і СЗОШ №1 отримали додаткові виплати з державного бюджету у розмірі 174 825 гривень на обладнання, інвентар та засоби навчання для закладів, які беруть участь у державному експерименті з реалізації Державного стандарту початкової освіти. Ці школи включили у пілотний проєкт, у рамках якого заклади почали реалізовувати програму НУШ на рік раніше загальнодержавних термінів.

Усі закупівлі централізовано проводить управління освіти Луцької міської ради. Школи лише надають інформацію про те, яке саме обладнання чи меблі необхідні. Закупівлі проходять в основному за процедурою відкритих торгів, тобто весь процес відображається на платформі Prozorro.

Як купувати меблі й економити бюджет

Найбільші суми витратили на оснащення закладів освіти шкільними меблями. Закупили не лише парти й стільці, а й шафи, стінки й комп’ютерні столи. Для цього управління освіти провело чотири різні тендери. За допомогою двох із них реалізували суто кошти з державного бюджету, а двома іншими освоїли міські гроші доповнені субвенціями.

Згідно з першим тендером від 17 червня, за 2,8 мільйона гривень (з яких майже 900 тисяч – гроші з місцевого бюджету, а все інше – державні субвенції) закупили для всіх загальноосвітніх шкіл Луцька 70 комп’ютерних столів, 75 осередків вчителя (кутовий стіл з додатковими поличками), 2170 стільців з регулюванням по висоті та 2063 одномісних учнівських столів.

Меблі придбали у Рівненського навчально-виробничого підприємства українського товариства глухих. Під час проведення аукціону вдалося зекономити майже 3,5% від очікуваної вартості.

Українське товариство глухих – це фабрика, яка спеціалізується на виготовлення меблів для дошкільних та загальноосвітніх закладів. Рівненське підприємство перемагало у 450 закупівлях та продавало великі партії меблів для різних відділів освіти в Західній та Центральній Україні. Вони ж стали переможцями другого тендеру від управління освіти Луцької міської ради.

Дешевшу пропозицію мав лише ФОП із Луцька, але йому відмовили через невідповідність критеріям. За 1,28 мільйона гривень для луцьких шкіл придбали одну велику стінку, дві стінки меншого розміру, 282 дитячі 5-секційні шафи для одягу, 43 дводверні шафи для одягу і книг та сім шаф для зберігання дидактичних матеріалів. З місцевого бюджету виділили 30% цієї суми, а решту надали як субвенцію на Нову українську школу.

На цих торгах управлінню освіти вдалося зекономити 11,54%. Меблі отримають усі міські школи, окрім 21-ї та 14-ї, адже у переліку шкіл в технічній документації їх не було.

Ще одну партію меблів придбали за державні гроші у форматі допорогової закупівлі, адже сума договору становила 198 400 гривень, тобто менше визначеного порогу (200 тисяч гривень). Таким чином у того ж товариства глухих придбали 64 мобільних стелажі у рамках реалізації програми Нової української школи.

За допомогою такої ж допорогової закупівлі придбали ще 37 шаф у Рівненського навчально-виробничого підприємства українського товариства глухих. На них витратили 126 413 гривень із державного бюджету. Через формат закупівлі технічної документації у відкритому доступі немає.

Аналогічним способом придбали за кошти державного бюджету 78 офісних крісел для закладів освіти. На них витратили 95 тисяч гривень, а в ході торгів змогли зекономити 18,67%.


Infogram

Кожній школі по ноутбуку

Через те, що парти й шафи купували разом для всіх шкіл на відкритих торгах, їх легко простежити за допомогою Prozorro. Проте, для реалізації програми Нової української школи потрібні не лише меблі. Навчальним закладам необхідна техніка для облаштування сучасних комп’ютерних класів, обладнання для дослідів, інтерактивні дошки.

Усе це управління освіти купувало відповідно до потреб кожної школи. Десятки дрібних звітів про договори, вартість яких подекуди не перевищує 50 тисяч гривень можна знайти на платформі Prozorro. Але визначити, чи цю закупівлю проводили в рамках Нової української школи уже складніше.

Згідно з інформацією, яку надала Луцька міська рада, з державного бюджету майже всі школи отримали 22 232 гривні на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів (окрім гімназій №14 та 21, які отримали на 5 гривень більше). Враховуючи ринкові ціни на ноутбуки та комплектуючі, це приблизно два нових комп’ютери на кожну школу.

З міського бюджету на ці ж потреби виділили 9 528 гривень (дві гімназії знову отримали на 3 гривні більше). Через платформу державних закупівель не проводили жодних великих тендерів для забезпечення першокласників комп’ютерами. Проте, для окремих шкіл все ж купували по одній чи кілька одиниць товарів – системних блоків, моніторів, ноутбуків чи периферії. 

Наприклад, через пошук за замовником Управління освіти Луцької міської ради, вдалося знайти три зареєстровані звіти про договори. Згідно з ними управління придбало два ноутбуки та два планшети за 47 600 гривень, один ноутбук за 10 303 гривні та ще два ноутбуки за 16 050 гривень.

Читайте також:  Кишенькові гроші луцьких шкіл: як освітяни звітують про свої фінанси

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Оксана КАШТАЛЯН

Коментарі
24 Вересня 2020, 22:21
Шукай Обладнання для освіти
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024