У бібліотеках та книгарнях Луцька найчастіше запитують трилери, детективи та фентезі

12 Лютого 2024, 19:28
Ілюстративне фото 980
Ілюстративне фото

Найбільшою популярністю серед жителів Луцька користуються детективна проза, трилери,  мотиваційні книги. Підлітки  захоплюються фентезі та містичними творами, люди старшого віку віддають перевагу книгам, написаним на реальних подіях. Крім того, поволі популярність завойовує література з маркуванням 18+, комікси, манга. 

Напередодні Міжнародного дня дарування книг, який відзначають 14 лютого, кореспондентка Район.Луцьк дізналася, які книги популярні у жителів Луцька.  Про те, чи люблять лучани читати, яким жанрам віддають перевагу, де купують чи беруть книги,  що виставляють на найбільш оглядові полиці у крамницях розповіли  працівник бібліотек та книгарень. 

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва кажуть, що підлітки найчастіше запитують  фентезі та містику. Це сучасна зарубіжна література та українська. 

«Популярність кожної книги чи серії книг чергується. То «кидалися» на «Котів-вояків» Еріна Гантера, то – на всі частини «Відьмака» польського письменника Анджея Сапковського. Ось нещодавно у фонді з’явилися книги «Королівство шрамів» Лі Бардуго», – сказала бібліотекарка Світлана Стефановська. 

За словами працівниці книгозбірні, стабільну планку популярності серед юних читачів тримають трилери Стівена Кінга.  Якщо говорити про українських письменників, то попитом користуються цикли книг «Часодії» Наталії Щерби та романи Наталії Матолінець. Проте, попри вибір вітчизняних авторів, читачі надають перевагу зарубіжним митцям. Мабуть, вважає бібліотекарка, на це впливає значно більший перелік закордонних фентезі. 

Улюблена полиця читачів
Улюблена полиця читачів

Читайте також: У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти відкрили виставку присвячену родині Косачів

 

«Покоління змінюються. Раніше не було стільки фентезійної літератури, молодь читала детективи. До прикладу, книга «Я бачу вас цікавить пітьма» Іларіона Павлюка спочатку йшла тихо, а потім здійнялася така хвиля інтересу до його творчості! Раніше таке ж саме було з романами Дяченків… Можливо, щось в житті не задовольняє дітей, і вони шукають якісь містичні та фентезійні виміри», – поділилася думками Світлана Стефановська. 

Читацька аудиторія та запити користувачів відрізняються у різних книгозбірнях. До Волинської наукової бібліотеки імені Олени Пчілки читачі приходять за книгами, написані за реальними історіями. 

«Все ж таки люди хочуть читати більше щось знайоме, близьке для них. Наприклад, нещодавно прийшла читачка і каже: «Взяла цю книгу, читаю, і наче вона написана про мене». Також наші користувачі часто приходять уже зі списком книг сучасних українських авторів. Якщо одна книга їм сподобалась, то вони вже планують читати саме цього автора. Так було з книгами Світлани Талан, Ніни Фіалко. Вони легко пишуть, тому й читачі легко сприймають їх твори», – сказала бібліотекарка Яна Іващук. 

Проєкт
Проєкт "Читачі рекомендують" у бібілотеці

Читайте також: Козацький рід переможе будь-яку нечисть: Волинський театр ляльок поповнив репертуар виставою за казкою Сашка Лірника

У Центральній міській бібліотеці для дорослих популярна сучасна українська художня література. Володимир ЛисНадія Гуменюк, Оксана Калина, Світлана Талан, Максим Кідрук – автори за якими приходять користувачі. Питають і про українські детективи, а з галузевої літератури обирають психологічну. 

«Дівчата люблять сентиментальні книги американських письменниць Колін Гувер та Сари Джіо. Донедавна черга стояла за антиутопією Джорджа Орвелла «1984», книгою «Покинь, якщо кохаєш» Гувер. А також за детективами Роберта Ґалбрейта  – це псевдонім Джоан Роулінг, та трилерами Тесс Герітсен. Ми вже телефонуємо нашим читачам, що ці книги знову в бібліотеці, і вони приходять за ними», – розповіла бібліотекарка. 

За інтересами книголюбів слідкують не лише бібліотеки, а й книжкові крамниці. Книги, які приносять касу та є бестселерами, розміщують на окремих полицях. У книгарні «Є» в центрі Луцька на першому місці серед бестселерів – трилер «Хірург» Тесс Герітсен. Друге й третє – психологічна література «Людина в пошуках сенсу» Віктора Франкла та детектив «Справа Аляски Сандерс», Жоель Діккера. Книга вітчизняного автора стоїть на шостому місці – це роман про історію Кримського півострова «За перекопом є земля» Анастасії Левкової. Табличка «Вибір персоналу» говорить про те, що самі працівники фаворитом обрали інтелектуальний роман «Невеличка драма» Валер’яна Підмогильного. 

«Повномасштабне вторгнення докорінно змінило книжкові смаки українців. Окрім загального зростання попиту на книги значно підвищилась популярність українських авторів. Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга! І ми бачимо подальше зростання попиту на українське», – розповіла Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є».

За данними «Книгарня «Є», найпопулярнішим автором 2023 року стала Агата Крісті. Її книжок купили майже вдвічі більше, ніж, наприклад, Стівена Кінга чи Джорджа Орвелла. Серед українських авторів найбільшим попитом користувались книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Популярність дитячої літератури дещо знизилася. 

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У крамниці «Руніка» серед топів взагалі важко віднайти українського автора. Відзначимо, що українці починають цікавитися жанром «dark romance» або темний роман, а також книги з цензом 18+. Так на полицях серед найпопулярніших книг з’явилося «Переслідування Аделіни» Х. Д. Карлтон, «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» Тейлор Дженкінс Рід та «Червоний, білий та королівський синій» Кейсі Макквістон. 

Традиційно серед бестселерів не здають позиції мотиваційні книги на тему саморозвитку. Це «Ще 12 правил життя. За межами порядку» Джордана Піттерсона, «Витончене мистецтво забивати на все» Марка Менсона, «Без зусиль. Досягайте важливого легше» Ґреґа Маккеона та інші.  

Популярна література
Популярна література

Читайте також: У Луцьку підприємців хочуть змусити прибрати рекламні банери та щити через відсутній дозвіл

Нам вдалося опитати кількох жителів Луцька й запитати у них, яким книгам вони надають перевагу, і яку книги прочитали останню. Відповіді різняться, проте зарубіжна література у цьому списку виграє. 

«Нещодавно прочитала книгу «Моя темна Ванесса» Кейт Елізабет Расселл. Це про п’ятнадцятирічну дівчину, яка завела роман із сорокадворічним викладачем англійської літератури. Це дуже психологічно тяжкий у прочитанні твір. А от мої найулюбленіші жанри – детективи, фентезі, романи. Але українські автори детективів не дотягують до іноземного рівня. У них немає великих поворотів сюжету, вони не викликають такого емоційного захоплення. Топ автори це Роберт Ґалбрейт і Жюель Діккер. Його «Загадка 622 номера» – неймовірно написано», – поділилася Юлія. 

Також жінки та дівчата називали психологічну книгу «Стіни в моїй голові» Володимира Станчишина, фентезі «Всі мої ключі та Ґай’я» Наталії Матолінець, романтичний роман «Покинь, якщо кохаєш» Колін Гувер та трилер «Адвокат диявола» Ендрю Нейдерман. Жінки фаворитами жанрів називали біографії, нон-фікшн, фентезі та романи. 

«Я люблю читати комікси та японські манги. Особливо з персонажами зі скандинавської та японської міфології. Важко зараз згадати щось з україньської літератури – востаннє читав у школі, але нічого мене не зацікавило», – розповів один з опитуваних.

Опитувані чоловіки з останніх книг виділяли «Інтернат» Сергія Жадана, «Кондитерка-втікачка» Луїз Міллер, «Повість про Кінець світу» написана Шиньєю Умемурою та Такумі Фукуї.  Улюблені жанри: детективи, комікси, манга, фентезі.

Читайте також:   У Луцьку відкриють виставку, присвячену Олександру Валенті

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024