«Моя смерть взрывам не помеха»: все, що відомо про «луцького терориста»

21 Липня 2020, 23:33
Максим Плохой 7668
Максим Плохой

Ранок у Луцьку 21 липня сколихнула новина: рейсовий автобус «Берестечко-Краснилівка» захопив терорист.

Маршрутка опинилася на центральній площі міста – Театральному майдані – під прицілом озброєного чоловіка.

Станом на 16:45 з'явилися різні дані щодо кількості заручників. За даними поліції в салоні знаходилися 20 пасажирів, в тому числі, як повідомляють місцеві ЗМІ, діти та вагітні жінки. СБУ говорить про десятеро людей. 

Про те, що в автобусі є озброєний терорист, поліція Волині дізналася о 9:25, коли отримала телефонний дзвінок на лінію 102. 

Силовики оточили місце події та оголосили оперативний план «Заручник». Мобільні телефони пасажирів маршрутки не відповідали. 

Після 19-ої години поліцейським вдалося передати заручникам воду. 

Команда журналістів волинської мережі видання Район.in.ua зібрала і систематизувала для Української правди інформацію, яка відома про захоплення заручників у Луцьку. 

 

Луцький терорист. Біографія

 

Ймовірним терористом є чоловік за прізвиськом Максим Плохой. На таке ім’я зареєстровані акаунти у соцмережах, де були опубліковані повідомлення і вимоги до влади. Через деякий час всі його аккаунти, крім Вконтакте, були заблоковані. 

Згодом у ЗМІ дізналися справжнє ім'я терориста – Максим Степанович Кривош, який проживає у Луцьку, а прописаний у місті Дубно Рівненської області

Більше дивіться у відео «Я його боялася»: у Дубні сусіди розповіли про Луцького терориста

Його батьки походять із села на Західній Україні, мати викладала російську мову в школі, писала вірші, які виходили в друк. Жінка померла у 2013 після масової ДТП з 8 загиблими. Брат має інвалідність. 

Батько – радянський вчений, винахідник Степан Кривош. 

«Плохому» 44 роки, він народився у селищі Гай Оренбурзької області (Росія) у листопаді 1975 року. Якийсь час жив в Одесі. 

Читайте також: Силовики говорили з родиною терориста, – Аваков у Луцьку

Сидів у в'язниці, вперше – у 17 років. Всього за гратами провів 11 років. 

У судовому реєстрі можна знайти історію дворічної давнини, коли Максим Кривош майже заробив на онлайн-аукціоні 30,7 тисяч гривень. Він продав там нумізматичну монету 1924 року в 20 доларів. Однак після передоплати покупець отримав порожню посилку – монети в ній не було.  

За рішенням, ухваленим у квітні цього року, Кривош разом із другим продавцем-жінкою мають повернути покупцеві майже 10,9 тисяч гривень.

 

Вимоги у соцмережах

 

Помітно, що пости з його вимогами російською мовою з'явилися системно і синхронно у різних соцмережах.

21 липня на каналі користувача з іменем Максим Плохой з’явилося відео, де чоловік з автоматом у руках вітає глядачів «з днем антисистеми» і висловлює невдоволення «системою в Україні».

Через деякий час відео було видалене. 

Акаунт у Twitter зареєстрований у липні 2020 року, мав майже тисячу підписників. Там же «Плохой» викладав свої вимоги. 

Близько 13-ої години  цей акаунт був заблокований «за порушення вимог соцмережі».

Одна з вимог – щоб українські високопосадовці публічно назвали себе «терористами в законі» (орфографія збережена):

«З Днeм Антисистемы. Религиозно-политическая, олигархическая система власти суть террор. 

Государство всегда было и есть первый террорист. Со мной много людей, авт.оружие, гранаты, две бомбы, третья в людном месте города.. 

Все взорвутся если не будет следующего: главы судов (ксу, вс), высшей рады правосудья, генпрокурор, мин.юстиции, дир.криминальна – исполнительной сл., премьер, глава верховной рады, министр обороны, сбу, главы церквов Филарет, Епыфаний, Онуфрий, Шевчук, Ахмед Тамим, протестанстской, римо-кат. , а также Аваков, Порошенко, Ахметов, Коломойський, Пинчук, Медведчук, – все викладывают в соцсети на свои страници и в Ютуб видеообращения с текстом: «я – Ф.И.О., должность, я, – террорист в законе». 

Читайте такожПоліція перевіряє інформацію про бомбу у людному місці Луцька

Також терорист просить подивитися фільм «Земляне». Це американська стрічка 2005 року, де йдеться про проблему експлуатації тварин людьми для одомашнення, розваг, наукових дослідів або з метою виробництва їжі та одягу. Закадровий текст читав відомий голлівудський актор Хуакін Фенікс, відомий роллю у фільмі «Джокер», а музикант Мобі став автором саундтреку.

Цього фільму стосується вимога терориста, яку він адресував особисто Зеленському:

«Президент Зеленский публикует видеоображение с текстом: «фильм «Земляне» 2005 года. 

Читайте також: Тримаю перебіг подій під особистим контролем, – Володимир Зеленський про ситуацію в Луцьку

Раніше Максим Кривош публікував у соцмережах зоозахисні пости, наприклад, про збір коштів на притулок для тварин, який влаштував рівненський священник Василь Коновалюк.

Церковник звертався до Кривоша за рекомендаціями знайомих.

«Якщо захоплювача маршрутки в Луцьку справді звати Максим Кривош, то це той чоловік, який торік поцупив мої хрести, ікони та інші речі...» – повідомив Василь Коновалюк у фейсбуці 21 липня. 

Читайте більше: Луцький терорист обвів навколо пальця священника з Рівного

Максим Плохой також має профіль у соцмережі «Вконтакте», де публікуються аналогічні пости, і він на момент виходу публікації залишається активним. Останній раз чоловік заходив туди близько пів на третю. 

 

Як відбувалося захоплення заручників у Луцьку   

 

За інформацією СБУ, автобус «Еталон» був захоплений в центрі Луцьку. У нападника з собою була зброя і вибухівка. Зв'язок із водієм було втрачено. Вікна в автобусі розбиті. 

Рейсовий автобус із заручниками
Рейсовий автобус із заручниками

Важливо, що рейсові автобуси через центр міста зазвичай не курсують, наразі невідомо, як і за яким маршрутом автобус «Еталон» прибув на Театральний майдан.

О 9:40 та о 9:52 на Театральному майдані лунали постріли. 

Регулярні постріли також було чутно з 12 до 15 години. Терорист стріляв у правоохоронців і викинув гранату, але вона не спрацювала. 

Читайте також: У Луцьку вибухотехніки знешкодили гранату, яку викинув терорист

Наразі відомо, що маршрутка належить підприємиці Приходько, яка дізналася про інцидент від правоохоронців.  

Читайте такожНад звільненням заручників у Луцьку працюють професіонали,  – Володимир Зеленський

 

Вимоги луцького терориста

 

У Twitter «Плохой» хаотично викладав свої вимоги. Він наказав першим особам держави, включно з Епіфанієм та Порошенком прибути до Луцька. 

В його акаунтах з'явилося повідомлення про закладену в людному місці Луцька вибухівку.

Що характерно, текст заяви був не надрукований, його замінили скріни.

У редакцію Район.in.ua потрапив запис розмови пасажирки автобуса з її сином. Його можна прослухати за посиланням. Жінку змусили просити, аби інформацію про захоплення заручників повідомили у ЗМІ, зокрема на сайт «Цензор.нет». 

З хлопцем також розмовляв чоловік, який наказував, що робити. Розмова велась українською. Чи був це той самий Максим Плохой чи хтось інший, наразі невідомо. 

Також з терористом спілкувалися журналісти луцького сайту «Перший», до яких додзвонилася пасажирка автобуса. Видання зазначає, що чоловік розмовляє «чистою українською мовою і помітно нервує». 

За їхньою інформацією, в автобусі є діти і вагітні жінки. Терорист готовий їх відпустити, якщо до нього «приїдуть усі журналісти». Це він також сказав у телефонній розмові з журналістом Юрієм Бутусовим.

Як прокометувала Району речниця Управління СБУ у Волинській області Іванна Поліщук, за фактом захоплення у Луцьку  44-річним громадянином України рейсового автобуса «Краснилівка-Берестечко» слідчі Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

 

«Філософія злочинця»: книга, яку написав луцький терорист

 

У акаунтах соцмереж нападника зазначено, що він є автором книги «Философия преступника: Апология Свободы Антисистема».

Книгу «Філософія злочинця» під авторством Максима Плохого у 2014 році випустило луцьке видавництво Волиньполіграф. Тираж книги 400 екземплярів, 560 сторінок. 

За інформацією видання «Слідство.Інфо», на книзі зображено торгівельний знак з підписом «Я могу», який Кривош зареєстрував у 2015 році.

Книга автобіографічна, пересипана цитатами з Біблії. Автор описує своє перебування у місцях позбавлення волі та його погляди на життя. 

Автор зазначає, що на нього, піонера, в дитинстві справив сильне враження подвиг Юрія Лелюкова, воїнрука з селища Іваничі Волинської області. 

Вчитель 29 листопада 1984 року на уроці демонстрував учням гранату. Виявилося, що вона не навчальна, а бойова. Чоловік в лічені секунди накрив собою гранату та врятував життя цілого класу. 

«Наш пионерский отряд носил имя Юрия Лелюкова… Государство, которое не в состоянии оценить подвиг своего гражданина, не достойно уважения... Где брать силы, чтобы побороть страх, если представится счастье закончить земной путь, как этот Учитель?»

Ось типовий уривок з цієї книги, який наводить Антон Геращенко: 

«Мене 15 років виправляють, але я не виправився, а скоріше навпаки – я ще більше став тим, ким я є. 

Чому? Тому, що я справляюся з самим собою і тому не виправляюся іншими. Тому, що я не продаю себе страхом. Мене можна вбити, але це не виправить. Я – це завжди Я, бо - Я можу. Я можу, тому що є лише одне, чого я не можу не бути Злочинцем. Я можу, тому що вирішую все сам і живу по-своєму. Я можу, тому що я Один. І я не боюся. Злочинець - це глибина і не може не бути ним той, у кого вона є. Обличчя Бога – в дзеркалі... ».

***

Орієнтовно о 21:40  терориста вдалося знешкодити. Заручників звільнили без жодного пострілу. Максим Кривош утримував 12 годин  у закритому автобусі 13 пасажирів. Мав при собі пістолет, автомат і гранату. Чоловік мав також спільників, одного з яких затримали у Харкові. Деталі у відео

 

Коментарі
22 Липня 2020, 12:11
Можна було і наших покликати на спільну молитву.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром