Без жирів та шкідливих добавок: підприємець з Луцька виготовляє античипси з лаваша

16 Листопада 2023, 17:01
Античипси від Віталія Новицького 2322
Античипси від Віталія Новицького

Луцький підприємець Віталій Новицький разом з дружиною виготовляють «АнтиСhips» з лаваша з натуральних інгредієнтів. Його «античипси» вже відомі за межами Волинської області.

Нещодавно Віталій став фіналістом проєкту START SPAR від SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. 

Чим «античипси» від луцького підприємця відрізняються від інших, з чого та як їх виготовляють, як виникла ідея створення снеків без зайвої хімії та шкідливих жирів і чому варто спробувати цей продукт, Віталій Новицький розповів виданню Бізнес.Район

Віталій Новицький
Віталій Новицький

Ідея виготовляти чипси не з картоплі виникла на кухні

«Спочатку їх смакували ми, діти та ті, хто приходив до нас у гості. Всім подобалося. Якось ми сиділи на кухні, їли власноруч виготовлені снеки й вирішили, що нам пора поставити виробництво на потік, аби наші чипси могли скуштувати всі, хто любить швидкі перекуси», – пригадує Віталій.

З моменту розмови на кухні до того, як на виробництві виготовили першу упаковку снеків, пройшло два місяці. У червні цього року луцькі «АнтиСhips» вже з’явилися на полицях магазинів.

Як готують чипси з лаваша?

Підприємець орендував приміщення, придбав обладнання для замісу, підсушки, пакування та фасування чипсів.

Наразі тонкий лаваш з пшеничного борошна для снеків виготовляє підрядник. Однак, за словами Віталія, згодом лаваш випікатимуть на його виробництві.

Віталій Новицький та його античипси
Віталій Новицький та його античипси

«Обирали підрядника, який би випікав тонкий лаваш під замовлення, з понад 100 претендентів, поки не знайшли той продукт, який нам потрібен за смаком та щільністю. Наразі нам привозять готовий лаваш, на виробництві його ріжуть на прямокутники, підсушують,  додають смаки, переважна більшість яких з натуральних добавок, фасують та пакують», – розповів підприємець про виробництво.  

Наразі без будь-яких хімічних добавок виготовляють чипси зі смаком бекону, часнику, паприки, перцю чилі. До цих снеків на виробництві додають виключно натуральні продукти.

«У чипси зі смаком сиру та краба йдуть добавки, але в мінімальній кількості. Спочатку ми хотіли виготовляти снеки повністю натуральні, без домішок. Але ринок диктує власні умови. Людям подобаються чипси зі смаком сиру та краба, а відтворити ці смаки без домішок неможливо», – розповів підприємець.

Наразі на підприємстві виготовляють чипси з сімома смаками, але згодом планують розширити асортимент. Лаваш для чипсів випікають з пшеничного борошна, але підприємець планує використовувати інші інгредієнти для основи снеків.

Лаваш на чипси нарізають вручну

Спочатку на підприємстві виготовляли чипси трикутної форми. Але після першої партії стало зрозуміло, що трикутні снеки мають високу ламкість, дуже швидко ламаються кути. Тим більш, така форма незручна для запікання та фасування. Трикутну форму замінили прямокутною. Розмір чипсів – 4 на 8 сантиметрів, їх зручно пакувати та їсти.

Своєрідною «фішкою» виробництва є те, що лаваш на прямокутники нарізають вручну, тому кожна чипса – унікальна й відрізняється від інших розміром.

«Обладнання, яке б різало прямокутники однакового розміру, немає. Наразі шукаємо шляхи удосконалення обладнання, аби різати лаваш на однакові шматочки. Хоча, можливо, в тому і є наша відмінність, що «АнтиСhips» не ідеально однакові. Відразу помітно, що чипси виготовляла не машина, а люди», – додав Віталій.

Наразі на виробництві працюють сім найманих працівників. Згодом, у міру збільшення попиту на продукцію, підприємець планує розширити штат.

Назву та упаковку підприємець вигадав сам

Назву снеків «АнтиСhips» обирали на сімейній нараді з великого списку пропозицій. Віталій відразу відмовився від назв на кшталт «хруп», «ням», бо схожі продукти вже є на ринку.

«Сенс назви у тому, аби людина розуміла, який саме снек вона купує. Але водночас необхідно було показати, що це не звичні чипси, а  снеки, за смаком та складовими протилежні тим, які люди куштували раніше. Так виникла назва «АнтиСhips». Можливо, приставка «анти» з точки зору маркетингу несе якийсь негативний зміст, але, з іншого боку, привертає увагу, зацікавлює. Люди замислюються, чому ж воно «анти», чим відрізняється від інших подібних продуктів», –  розповів Віталій про те, як вигадав назву для чипсів власного виробництва.

Підприємець певний час розмірковував і над дизайном упаковки. Він ходив по супермаркетах та фотографував стелажі з чипсами, потім передивлявся десятки світлин, аби зрозуміти, який саме дизайн обрати.

«Майже всі снеки продають у блискучих, кольорових упаковках. Вирішив, що наша упаковка не повинна зливатися з іншими, вона виділятиметься простотою дизайну та матеріалу, з якого її виготовляють», – розповів він.

Наразі чипси від Віталія Новицького фасують у подвійну упаковку. Внутрішня – поліпропіленова – не пропускає вологу і дозволяє зберігати продукт, зовнішня упаковка виготовлена з паперу.  

Читайте також: Пропонують те, що дають власним дітям: родина Коваленків з Київщини веде екологічний та солодкий бізнес

Де можна купити «АнтиСhips»?

Зараз снеки від Віталія Новицького можна купити у мережі пивних магазинів та у місцевій мережі супермаркетів. Крім того, два дистриб'ютори закуповують чипси оптом та продають у магазинах Києва і Житомира.

«Зараз уклали угоду про продаж наших чипсів у магазинах SPAR та «Наш Край». Крім того, готуємося продавати снеки через онлайн магазин, соціальні мережі й, можливо, маркетплейс», – додав підприємець.

Виробництво чипсів підлаштовують під попит, у місяць виготовляють близько 15 тисяч упаковок. Але Віталій Новицький докупив обладнання та готовий, у разі потреби, виготовляти 40-50 тисяч упаковок чипсів.

Читайте також: Енергетичні батончики без цукру: підприємець з Львівщини виготовляє корисні перекуси за власним рецептом

Підприємець хоче виготовляти шоколадні та карамельні чипси

Підприємство готується виготовляти чипси з трьома новими смаками – томати, сметана та зелень, гриби. 

Крім того, Віталій Новицький планує запустити солодку лінійку снеків, необхідне обладнання та технічні умови для цього вже є. Підприємець виготовлятиме продукт, якого ще ніхто не робив, – чипси зі смаком карамелі та шоколаду.

Про умови конкурсу START SPAR від SPAR Віталій Новицький дізнався з реклами на ютубі. Він відразу вирішив подати заявку. Після цього запросили на співбесіду, а згодом повідомили, що Віталій увійшов у десятку фіналістів. 

Придбати «АнтиСhips» зі смаком бекону, часнику, паприки, перцю чилі, сиру та краба від Віталія Новицького  протягом листопада – грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024