«Наші студенти – європейська спільнота»: для чого у луцькому «політесі» створили євроклуб

26 Червня 2020, 13:34
«Європа» у Луцьку 3235
«Європа» у Луцьку

У Луцькому національно-технічному університеті активно діє євроклуб «Європа». Створили його у 2016 році. Функціонує він за підтримки Представництва ЄС в Україні. Основною ціллю є інформування і просвіта студентів про країни Європейського Союзу та про відносини України з ЄС.

Клуб створили для студентів кафедри туризму і готельно-ресторанної справи, яку в університеті відкрили у 2015 році.

Спершу хотіли відкрити представництво ЄС в Луцьку на базі університету. Але на той час вже існував ресурсний центр при СНУ імені Лесі Українки. В одному місті два представництва не могло бути. Тому й вирішили організувати клуб Європи.  

Ініціаторкою створення була теперішня проректорка з науково-педагогічної роботи ЛНТУ (проректорка з міжнародних зв'язків) Олена Ковальчук. Разом із нею засновувала та допомагала організовувати заходи теперішня координаторка клубу Тамара Максимчук. Очолює його з 2019 року.

Євроклуби – це об’єднання молодих людей, участь в яких сприяє їх творчій діяльності, залученню до участі в європейських ініціативах, громадській роботі та реалізації проєктів неформальної освіти серед однолітків.

Журналістка Район.Луцьк поспілкувалася з Оленою Ковальчук і Тамарою Максимчук про діяльність євроклубу «Європа».

«Для мене відкриття клубу було чимось новим, але дуже цікавим. Я якраз тоді прийшла на роботу в університет. Створення і представлення презентацій було захоплюючи процесом. Коли розказувала факти про країну, які сама навіть не знала до презентації, діти з цікавістю слухали. Були й такі, що їздили вже за кордон, тому вигукували: «А ми це знаємо», – поділилася координаторка клубу Тамара Максимчук.

Спочатку працівники відділу неперервного навчання, який свого часу очолювала Олена Ковальчук, проводили поза навчанням заняття, тренінги, квести серед шкіл та університетів. Вони створювали презентації країн, ознайомлювальні фільми саме для студентів кафедри туризму й готельно-ресторанної справи. Кожного разу до дня народження європейської країни проводили різноманітні заходи, які приурочували країні-іменинниці.

 



Олена Ковальчук розповіла, що до створення заходів, презентацій про країни ЄС сьогодні долучають студентів кафедри туризму, а потім презентують їх серед інших спеціальностей. Окрім того, презентації та розповіді студентів, які вже їздили у країни ЄС, презентували й у школах.

«З такими програмами ми їздили й в луцькі школи, і в школи району. Також були в притулку міста Рожище. Приїздили туди й з уроками іноземної мови. Проводили з ними брейн-ринги, показували відео, дарували сувеніри. Нас дуже в цьому напрямку підтримувало представництво Європейського Союзу в Україні», – поділилася Олена Ковальчук.

З 2019 року Олена – проректорка з міжнародних зв’язків. Одним із видів діяльності стала підтримка будь-яких європейських проєктів. Тому в цьому ж році євроклуб ЛНТУ подався на конкурс від представництва ЄС в Україні. Карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу завадив реалізувати його вчасно, тому провели раніше.

Студенти активно долучилися, зробили відеоролики про ЄС до Дня Європи, який щорічно в Україні святкують у третю суботу травня. У роликах студенти розповідали, як університет посприяв тому, що вони виїхали в Європу, які в них враження від європейських країн.

Проєкт проводили спільно з відділом міжнародних зв’язків університету. Метою було спонукати шкільну молодь і студентство до саморозвитку і самовдосконалення потенціалу через ознайомлення з успішними відеоісторіями навчання в закордонних університетах-партнерах. До речі, Луцький НТУ є партнером з 80 університетами Європейського Союзу.

Молодь активно їздять в країни ЄС навчатися по подвійних дипломах (впродовж семестру, або ж року), по семестровому навчанню (чотири місяці), або по програмі «Еразмус» (два тижні). Були вже в Португалії, Німеччині, Словаччині, Польщі та Туреччині.

«Ті студенти, які мали можливість поїхати по різних програмах, обмінювалися досвідом, мали змогу поділитися своїми враженнями, як їх зустрічала Європа, і що вони для себе відкрили», – зазначила Олена Ковальчук.

За словами Тамари Максимчук, студенти, які бачили ЄС своїми очима, з метою  розширення знань про Європу, розказували іншим про країни, які відвідували, аби мотивувати однолітків самовдосконалюватися, вивчати мову і не боятися йти вперед.

 



Євроклуб щороку подає чимало різнопланових проєктів. Вони теж орієнтовані на європейські країни. Не всі з них передбачають виїзди за кордон, а деякі можна реалізувати в онлайн-режимі.

«Для наших студентів-туристів – це корисно. Також ми випустили разовий журнал, орієнтований на ЄС. В рамках клубу «Європа» зробили багато, аби розвивати європейський шлях в європейський вимір, аби усвідомити, що Україна – це теж Європа. Що наші студенти – європейська спільнота», – наголосила Олена Ковальчук.

Проректорка з міжнародних зв'язків зауважує: «Ми часто говоримо, що в Європі добре, що там краще. Але самі не усвідомлюємо, що Європа починається з нас самих».

Робота євроклубу при університеті орієнтована на інформування та виховання молоді в дусі спільних європейських цінностей.

«Ми даємо можливість студентам усвідомити, що всі цінності, які пропагує Європа, можемо виховувати в себе. Що ми теж є членами ЄС, що сповідуємо європейські цінності, і можемо бути толерантними й демократичними», – додала Олена Ковальчук.

Тамара Максимчук розповіла, що учасники також беруть активну участь на платформі Євроквіз, де проходять різноманітні євровікторини і виграють подарунки.

«Подарунки – круті. Це й дітям цікаво, і нам самим корисно долучитися. Можна виграти блокноти, флешки, футболки, кепки», – з усмішкою на обличчі ділиться Тамара Максимчук.

Вона пояснює, що євроклуб для учнів і студентів – це об’єднання однодумців, які зацікавлені європейською тематикою, які поглиблюють свої знання по країнах ЄС, євроінтеграцію, культуру, поширюють інформацію між собою. А також вболівають за вхід України в ЄС.

Євроклуб працює й під час карантину, правда онлайн. Зокрема організовували захід, на якому дискутували, як коронавірус впливає на євроінтеграцію, проходили євровікторини тощо. Євроклуб «Європа» й надалі активно працюватиме та виграватиме проєкти неформальної освіти.




Анна КАРПЮК

Фото редакції надала координаторка євроклубу

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром