Європейське «Сузір’я»: піддубцівські школярі виграли конкурс від ЄС

18 Червня 2020, 22:41
Піддубцівські школярі 3358
Піддубцівські школярі

Євроклуб «Сузір’я» з села Піддубці Луцького району третій рік поспіль виграє конкурс проєктів від представництва ЄС в Україні.

Проводять його за підтримки проєкту Представництва ЄС в Україні «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні». Оголосили конкурс в березні. Про це Район.Луцьк розповіла координаторка євроклубу Ольга Чухілевич.

Метою всіх проєктів було популяризувати європейські цінності та передбачати залучення й взаємодію щонайменше трьох українських євроклубів з різних областей України.

Учасникам конкурсу пропонували розкрити наступні підтеми: захист навколишнього середовища у моєму місті громаді; як розвиток фінансової, економічної, IT грамотності наблизить нас до Європейського Союзу; найкращі практики самоорганізації населення та розвитку громади.

Тема проєкту євроклубу з Піддубців у цьому році – «Флагмани змін живуть поруч». Учасники клубу збиратимуть історії успіху людей, які навчалися чи працювали в Європі й повернулися втілювати отримані знання та європейський досвід в Україні. Також планують видати буклети про те, як самоорганізація людини може допомогти самоорганізації громади.


Цим проєктом зацікавилися євроклуб Drеam Team школи села Плоске Полтавської області (координаторка Таїса Хриплива), євроклуб Євро.ua Черкаської школи Дніпропетровської області (координаторка Тетяна Руда) та євроклуб «Сучасник» школи №12 міста Кам’янського Дніпропетровської області (координаторка Валентина Чирва). Вони й стали партнерами проєкту, долучилися до втілення ідеї.

Луцький технічний університет (євроклуб «Європа») теж долучився і тепер спільно з «Сузір’ям» реалізовуватимуть проєкт. Вони знімали короткі відеоісторії студентів і викладачів, які навчалися в Європі (Польщі, Туреччині) й розповіли про цікавинки в європейських навчальних закладах, і що можна впровадити у вищій освіті в Україні.

Ольга Чухілевич зауважила, що в ЛНТУ вже відзняли частину відео. Реалізовуватимуть проєкт впродовж літа. А восени представлятимуть результати на Другому форумі мереж ЄС в Україні.



«Сузір’я» започаткувала вчителька, заступниця з виховної роботи Марія Бєлова. З нею на початку 2000 років діти їздили по обміну у Польщу, а польські діти гостювали у піддубцівських ровесників.

Євроклуб пропагує європейські цінності, вивчає історію та культуру європейських країн, особливості структури ЄС. На базі школи організовують квести, фестивалі до Дня Європи. В такі об’єднання входять не лише школярі, а й студенти. Клуби є найпоширенішою формою позакласної роботи в галузі європейської освіти.

Клуб «Сузір’я» з села Піддубці попередньо здобував перемоги з проєктами екологічного та краєзнавчого напрямків.

Під час екологічного – досліджували скотомогильник біля Гаразджі, вивчали, як правильно утилізувати відходи, яку шкоду приносять стихійні звалища довкіллю. Під час реалізації краєзнавчого – створювали штаб волонтерів, які проводили екскурсії для іноземців, що приїжджали до Луцька. Зокрема приїжджали візитери зі Словенії, Великобританії, Канади. Ольга Чухілевич каже, що дітям цікаво займатися такою діяльністю.

Переможцям тоді пощастило побувати у Літній школі євроклубів у Пущі-Водиці (Київ), де вони отримали надзвичайно цікавий досвід спілкування з дітьми з різних регіонів України. Молодь мала можливість поспілкуватися з  експертами Team Europe, учасниками European Union Visitors Programme та Erasmus, випускниками Коледжу Європи та EU Study Days,   Молодими європейськими  послами.

Євроклуб має чимало грамот і подяк від Представництва ЄС,  зокрема подяки від  послів ЄС, голів Представництва ЄС в Україні Х’юга Мігареллі та Матті Маасікаса.



Переможці 2020 року теж отримають запрошення на дводенний Форум мереж ЄС у листопаді 2020 року. Цей захід передбачає знайомство з представниками різних мереж ЄС і відвідання Представництва ЄС. Переможці отримають    підтримку на організаційні витрати свого проєкту,  консультаційно-інформаційну підтримку під час його  реалізації. Кращі реалізовані проєкти опублікують на сайті Euroquiz та в соціальних мережах як приклади кращої практики серед євроклубів України.

До слова, перемогу в конкурсі також здобули Євроклуб «Єврозоря» луцької школи №25 з темою «Єврохвиля: об’єднані справою» (координаторка Ольга Струбицька) та Євроклуб «Європа» Луцького НТУ з темою «Луцький НТУ відкриває Європу» (координаторка Тамара Максимчук).

Анна КАРПЮК

ФОТО редакції надала Ольга ЧУХІЛЕВИЧ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром