Без іграшок та килимів: як працюватимуть луцькі дитсадки

29 Травня 2020, 17:29
Фото ілюстративне 4639
Фото ілюстративне

У Луцьку з 3 червня запрацюють дошкільні заклади. Міністерство охорони здоров’я України розробило рекомендації, яких повинні дотримуватись працівники дитсадків, діти та їхні батьки, аби не захворіти на коронавірус.

Як це буде на практиці, з’ясовувала журналістка «Район.Луцьк».

Яких рекомендацій повинні дотримуватись у дитсадках?

Вимірювання температури тіла

Перед початком зміни потрібно вимірювати температуру усім працівникам.

Якщо температура тіла буде більше 37,2 ℃ або працівники матимуть ознаки респіраторних захворювань, то їх не можна допускати до роботи.

Дітям потрібно вимірювати температуру при вході в заклад і кожні 4 години.

Якщо при вході в дитсадок у дитини виявили температуру більше 37,2 ℃, то її не можна допускати в заклад.

Якщо підвищення температури зафіксували під час поточного вимірювання, дитину потрібно ізолювати.

Про це потрібно повідомити медичного працівника та батьків.

Організація входу в дитсадок

Вранці дитину приймати до дитсадка повинен вихователь на території закладу за межами будівлі.

Батьки та супроводжуючі мають бути у масках чи респіраторах.

Не можна перебувати у вуличному взутті всередині приміщень.

На вході до закладу має бути розміщений спиртовмісний антисептик.

Є вимоги до концентрації активно діючої речовини: 60 % для ізопропілових спиртів та 70 % для етилових спиртів.

Перебування в дитсадку

Під час карантину забороняється використовувати багаторазові рушники, м’які іграшки, килими з довгим ворсом.

Масові заходи (вистави, концерти) можна проводити лише в межах однієї групи та без глядачів.

У МОЗ рекомендують:

  • проводити ігри та вправи, завдяки яким діти зрозуміють, чому важливо дотримуватись дистанції, мити та обробляти руки тощо,
  • проводити більше активностей на відкритому повітрі,
  • переформатувати розміщення в кімнатах таким чином, щоб забезпечити максимальне фізичне дистанціювання,
  • обмежити заняття та ігри, які передбачають безпосередній фізичний контакт та використання великої кількості інвентарю,
  • обмежити сенсорні заняття (ліпка),
  • організувати харчування так, щоб зменшити кількість дітей, які одночасно перебувають за столом.

Рекомендації для працівників

Працівники дошкільних закладів повинні мати п’ятиденний запас масок та дезінфікуючих засобів. У дитсадках постійно має бути рідке мило, антисептики та паперові рушники.

Дезініфікувати поверхні потрібно не рідше, ніж кожні 2 години та після занять. Такі ж вимоги до вологого прибирання.

Необхідно регулярно провітрювати кімнати.

Використані маски та паперові серветки потрібно викидати в окремі контейнери, недоступні для дітей.

Від роботи мають бути відсторонені працівники, які досягнули 60-річного віку, оскільки вони належать до групи ризику.

У МОЗ рекомендують працівникам регулярно мити руки, не контактувати з людьми, які мають симптоми респіраторних захворювань (кашель, лихоманка) та самоізолюватись, якщо виникли ознаки респіраторних захворювань.

Як підготувалося місто?

 Управління освіти Луцької міської ради розробило алгоритм дій для відновлення роботи дитсадків, який складається із 15 кроків, розповіла начальниця управління Зіновія Лещенко.

Відповідно до нього кожен заклад повинен скласти графік, коли батьки приводитимуть дітей, аби не було скупчення людей.

Зі слів посадовиці, вже провели моніторинг, під час якого вивчили, яка потреба в садків у продуктах, скільки куди потрібно мийних та дезінфікуючих засобів, а також масок, рукавичок, одноразових рушників тощо. За це відповідає уповноважена людина, працює тендерний комітет.

Управління проконсультувалось із Держпродспоживслужбою і лабораторним центром МОЗ України щодо того, якими мають бути дії батьків та працівників садків в умовах карантину. Ці рекомендації передали директорам, які у свою чергу інформують батьків через чати у вайберах та особисті розмови по телефону.

«Дитсадки готові до відкриття. Вони запрацюють тоді, коли ми отримаємо офіційні документи від уряду та міської ради. З бюджету міста ми виділили кошти на придбання термометрів, мийних та дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту (рукавичок, масок). Частину засобів вже придбали, решту докупимо найближчим часом», –  повідомила Зіновія Лещенко.

Що розповідають директори дитсадків?

Дитсадок готовий приймати дітей, запевняє директорка дошкільного навчального закладу №32 Мирослава Шевчик.

«11 % батьків сказали, що не приведуть дітей. 9 % повідомили, що не мають нагальної потреби віддавати дітей у дитсадок, але мають таке бажання. Частина вже завезли дітей на літо в села. Ми проводимо роз’яснювальну роботу, щоб за можливості не всі одночасно прийшли в садок», – каже директорка.

Якщо буде менше вихованців, то вдасться виконати вимоги щодо дистанцій.

«У нас площа дозволяє, щоб ліжка стояли в одному напрямку і через одне ліжко спали діти. У нас замість груп по 30 дітей, будуть групи по 5, 7, 9, 11 дітей… Будемо більше часу проводити на вулиці. Кожен майданчик відмежований зеленою зоною і кожна група буде окремо», – розповідає Мирослава Шевчик.

Вихователі будуть у масках та рукавичках. Дітей прийматимуть на вході біля огорожі. Помічники допомагатимуть дітям мити руки після входу в садок.


«Ми хвилюємось, як це буде. Будемо старатись дотримуватись вимог. Звісно, це буде непросто, бо ми всі будемо в масках і рукавичках, і діти можуть не впізнати свого вихователя і плакати. Вони звикли гратись на килимку, обніматись і для них буде не природно, коли вони не зможуть це робити. Будемо вчитись працювати у цьому режимі», – каже директорка.

Вона просить батьків готувати дітей до нових умов.

Мирослава Шевчик підтверджує, що міська влада придбала пральний порошок, дезінфікуючі засоби, маски і рукавички, термометри.

«Частково маски шиє наша швачка. Частину закупило управління освіти, ще одну партію довезуть згодом, – зазначає директорка. – З продуктами все в порядку. Тендери всі пройшли, перебоїв не буде».

Додає, що хвилюється, що важче буде виконати карантинні вимоги, якщо охочих привести дітей в садочок стане більше.

Насторожує директорку також те, що після карантину діти приходять в заклад без довідок про стан здоров’я. Про це можна дізнатися тільки зі слів батьків, як і дані про те, чи контактувала дитина з хворими на коронавірус.

Яка ситуація в приватних дитсадках?

Засновниця приватного закладу «HAPPY KIDS CLUB» Валентина Галущак розповідає, що до нових умов її дитсадок готовий. Крім того, більшість рекомендацій МОЗ з організації протиепідемічних заходів у дитсадку виконували і в докарантинний час.

 «Кількість дітей у групі, використання рідкого мила і одноразових рушників, використання безконтактних термометрів, регулярна дезінфекція поверхонь, провітрювання приміщень, відсутність килимів з довгим ворсом, заборона перебування у приміщенні у вуличному взутті (більше того – наш персонал має форму, і вихователі не заходять до дітей в одязі, у якому прийшли з вулиці) – це те, що абсолютно звично для нас», – каже Валентина.

Зауважує: додаткові заходи на кшталт приймання дітей на вулиці, температурний скринінг персоналу і дітей, використання засобів індивідуального захисту та інші також будуть впроваджені. Окрім того, збільшиться час перебування дітей на вулиці.

«Найважче – обмежити заняття та вправи, які передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми і персоналом, а також сенсорні заняття та ігри», – ділиться Валентина Галущак.

За її словами, за час карантину вихователів підготували до роботи за новими правилами. 

Є батьки, які відмовились від відвідування садочка, але їх небагато.

Експерти: чи готові садки Луцька до відкриття?

За даними Волинського обласного лабораторного центру станом на 10:00 29 травня в області зареєстрували 863 випадки коронавірусу, з яких 67 – у дітей (8 %).

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про послаблення карантину на Волині, яке в тому числі дозволяє роботу дитсадків. Рішення ухвалили на основі показників, які встановило МОЗ – інцидентність, кількість тестувань на 100 тисяч населення та завантаженість ліжок хворими на коронавірус.

Разом з тим інфекціоністи вважають, що від відвідин садків краще утриматись.

«У 98 % дітей – легкий перебіг коронавірусу в тому числі носійство вірусу. Є дуже багато безсимптомних перебігів, коли фактично нема ніяких проявів хвороби. Такі діти обстежуються, якщо контактували з хворими на коронавірус, і в них тільки лабораторно виявляється захворювання. Тому діти є небезпечними для старшого покоління, адже можуть бути джерелом інфекції», – переконана лікарка-ординаторка Волинської обласної інфекційної лікарні Ірина Ковальова. Таку думку вона висловила в ефірі «Суспільного».

«Вірус передається повітряно-крапельним та контактним шляхом. Він осідає на поверхнях – ігрових майданчиках, піску, інструментах… Діти потім торкаються обличчя і заражаються. Також вони люблять смоктати пальці. Маску на дитину не одягнеш, рукавички теж, – каже лікарка.

Ірина Ковальова наголосила, що нема вакцини проти коронавірусу, тому єдиним методом профілактики є обмеження контактів та дотримання заходів гігієни, чого малим дітям дотримуватись найважче.

Чи готові батьки віддати дитину в дитсадок?

Батьків умовно можна поділити на три категорії:

- ті, хто готові віддати дітей;

- ті, хто залишають дітей на своїх батьків;

- ті, хто категорично проти відвідин дитсадків.

«Ми не підемо. У мене двоє дітей: старшому 11 років, а дівчинці – 5. Ми ніколи не ходили літом в садочок, тому що є можливість залишити на бабусю. Вона живе в Камінь-Каширську. Дитина давно вже там, – розповідає лучанка Марія Кмецинська. – У нас в групі 32 дитини. Було опитування, проголосувала половина. Десятеро батьків відмітили, що приведуть дітей, а семеро – що ні».

«Не можемо дочекатись, коли відкриється дитсадок. Хочу віддати дитину, щоб вдома не нудилась. У мене сестра – лікар-педіатр. Вона казала, що зараз немає такої захворюваності як було раніше, – ділиться лучанка Світлана Сидорчук. – У нас було опитування, то з 20 батьків п’ятеро сказали, що не пустять дітей».

Натомість жителька Луцька Юлія Галецька розповідає, що однозначно не поведе сина в дошкільний заклад.

«Скоріш за все, у садок ми повернемось восени. У мене є можливість працювати дистанційно, тому у нас немає ніякого дискомфорту у тому, що ми ще кілька місяців побудемо вдома. Дитині вистачає спілкування з родиною, я не прибічниця того, що раптом за кілька місяців малюк може стати асоціальним. Зараз, на мою думку, не та ситуація, щоб спокійно дозволяти дитині контактувати з великою кількістю дітей. Тим паче, і без коронавірусу хвороб вистачає, дитина може захворіти, а потрапити зараз в лікарню – ще один ризик», – розповідає Юлія.

На її думку, найкраще рішення – бути вдома.

«Навіть якщо діти переносять захворювання у легкій формі, то вони все рівно можуть бути носіями. Коронавірус небезпечний і для дітей, і для їх оточення. Прогулянки на свіжому повітрі, час з батьками, сімейне дозвілля здатні компенсувати спілкування з ровесниками на якийсь час», – переконана Юлія Галецька.

Наталя ХВЕСИК

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39