Вистачає навіть для найбільшого класу: фермер-бельгієць допоміг забезпечити ноутбуками школу в Одерадах

28 Квітня 2023, 11:30
Крістоф та Вікторія Конінгс 5014
Крістоф та Вікторія Конінгс

У селі Одеради Луцької громади фермер з Бельгії разом з дружиною забезпечили ноутбуками місцеву школу. Крістоф та Вікторія Конінгс сконтактувалися з представниками бельгійського уряду, які допомогли у цій справі.

Ми зустрілися на вулиці Володимирській, щоб дістатися на місце та побачити все на власні очі. Розмова розпочалася ще по дорозі в Одеради. 

«У Луцьку якраз був з візитом президент-міністр Фламандії Ян Ямбон. Делегація на чолі з ним привезла генератори для обласної лікарні. Нас, бельгійців, тут небагато, тому мене постаралися запросити, а я й не відмовився. Якраз перед тим ми з дружиною передали у школу два телевізори та поцікавилися, чи ще щось потрібно учням. Нам сказали: бракує комп’ютерів. Тому я за нагоди перепитав у бельгійських делегатів, чи є можливість облаштувати комп’ютерний клас для дітей. Мені відповіли, що постараються допомогти, і стримали слово», – розповідає Крістоф.

Один з телевізорів в роботі

Чоловік наголошує, що прагне допомагати країні, де живе та працює.

«Не знаю, чи ви чули про неприємну ситуацію з моїми конкурентами (наша редакція вже писала про знайомство Крістофа з деякими нецивілізованими прийомами ведення бізнесу, – авт.). Я все одно хочу допомагати країні, в якій живу і веду справи. Сподіваюся, що люди побачать, на кого можна покластися в скрутні часи», – каже бельгієць.

Подружжя аграріїв допомагає армії та цивільним з самого початку повномасштабного вторгнення. У шкільній їдальні з м’яса, яке закупляли фермери, жителі села та працівники школи робили консерви для військових.

«Цієї осені був просто транспортний конвеєр. Вантажівки їдуть у Бельгію з зерном, а назад повертаються з генераторами, лікарняними ліжками чи ще чимось корисним. Було непросто, але вдавалося. Минулої весни велику машину яблук сюди привезли й роздавали по закладах», – пригадує Вікторія.

Так за розмовою швидко минула дорога. У Одерадівському ліцеї №37 нас зустрічає директорка закладу Тетяна Угринович. Невеличка екскурсія, і от нарешті ми у комп’ютерному класі.

Зліва направо: Тетяна Угринович, Вікторія та Крістоф Конінгс

На початку березня Крістоф з Вікторією привезли у школу 19 ноутбуків, які передав президент-міністр Фламандії Ян Ямбон через організацію «Діджитал Фландерен». 

«Як виявилось, це була вже готова, інтегрована та взаємозв’язана система, тобто навіть модернізувати нічого не довелося. В нас були 25-річні старезні стаціонарні комп’ютери, які вже навіть після модернізації не дуже-то й працювали. Тому щира подяка нашим благодійникам, все було зроблено дуже оперативно. Від нашої розмови про те, що добре було б оновити техніку, до отримання всіх ноутбуків минуло лише близько трьох тижнів. Усе в хорошому стані, знадобилося тільки два дні для того, щоб перевірити, чи все в порядку та переклеїти розкладку на клавіатурі», – захоплено розповідає Тетяна Угринович.

Старі монітори

Модернізовані, але все ж стареньки системні блоки

Директорка школи розповідає, що подружжя фермерів допомагало й з маскувальними сітками.

«За консерви, які готували в нашій їдальні, мабуть, вже казали. А ще в нас плели маскувальні сітки жителі з навколишніх сіл. І Крістоф та Вікторія забезпечували це сировиною і взагалі допомагали з логістикою, чи організацією нашої волонтерської діяльності. Але з комп’ютерами вони нас виручили просто неймовірно, бо тепер можна зосередитись на інших проєктах», – радіє педагогиня.

Робота за ноутбуками

Як виявилось, ця техніка повністю покриває потреби школи, адже найбільший клас налічує 15 учнів, тому можна не хвилюватися, що комусь не вистачить ноутбука. 

Гаджети постійно в роботі. До них також є чохли, зарядки та мишки, тобто повний комплект. 

У комп’ютерному класі якраз працювали учні початкової школи.

Перерва на фото

З огляду на те, що зараз триває боротьба за майбутнє України, інвестиції в освіту дітей є неймовірно важливою річчю, адже саме це є запорукою подальшого розвитку. 

Попри те, що село Одеради належить до міської громади, все ж віддаленість від міста дається взнаки. Доступ до технологій та пов’язаних з ними можливостей забезпечує краще розуміння навчальної програми та відкриває нові горизонти пізнання.

Перерва на фото. Дубль другий

Батьки та вчителі школярів тішаться, що навіть в часи війни матеріально-технічна база шкіл росте. Вони дякують за допомогу бельгійському уряду і людям, які це організували – Вікторії та Крістофу.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром