Нове місто – нове життя. Як психолог з Миколаївщини пристосовується до Луцька

24 Лютого 2023, 15:15
Віталій Дирда, практичний психолог 3463
Віталій Дирда, практичний психолог

Вже рік триває війна, змінюючи життя українців і всього світу. Мільйони людей вимушені покинути свої домівки й шукати новий дім, новий ґрунт, нові базиси для нового життя. Один з таких переселенців перемістився з Миколаївської області до Луцька. 

Знайомтесь, Віталій Дирда – віднедавна лучанин, практичний психолог. Минулого року (а наче в минулому житті) він ще працював у Снігурівці Миколаївської області. 

Вітілій Дирда
Вітілій Дирда

Зараз працює практичним психологом в дитячому корекційно-розвитковому центрі «Розмовляйко» в Луцьку. Центр спеціалізується на системній та комплексній допомозі дітям, котрі мають порушення мовленнєвого та комунікативно-мовленнєвого розвитку. 

«Розмовляйко» працює з такими проблемами, як відсутність чи труднощі мовлення, інтелектуальні порушення, розлади аутистичного спектра й іншими. Тому в центрі найбільше згодилися навички Віталія в корекційній діяльності у просторі Монтессорі педагогіки та нейропсихології.

Про роботу в Миколаївській області 

Професійний шлях практичного психолога почався у Снігурівці, де Віталій жив і працював до повномасштабного вторгнення. Працював у комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр», метою якого є реалізація права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. 

«Я проводив оцінку когнітивної та емоційно-вольової сфери дитини, надавав корекційно-розвиткові послуги. А також забезпечував системний та кваліфікований супровід дитини з особливими освітніми потребами у закладах освіти», – згадує Віталій Дирда.

З окупації втікали під покровом туману

«З 19 березня Снігурівка опинилась в окупації. Окупанти не дуже воліли випускати цивільних на вільну територію України, а в окупований Херсон дорога була вільна. Але вибір був очевидний – Україна! Тому ми чекали й шукали способів дістатись неокупованої території. 

Виїхати моїй сім’ї разом з друзями вдалося тільки 30 березня. У цей день зранку був дуже густий туман, тому ми не стали зволікати й ризикнули. На туман розраховували, як на маскування, щоб не видно було машину, якщо почнуть стріляти. Спершу хотіли поїхати в Миколаїв, однак на пів дороги в місті почалися обстріли. Тож ми прийняли рішення об’їздом поїхати в Вінницю, де нас прийняв мій найкращий друг. Згодом приїхали в Луцьк до родичів», – намагається коротко описати свій виїзд з окупації пан Віталій.

Що сподобалось у Луцьку

Віталій з тих, кому Луцьк припав до ока з перших хвилин.

«Дуже сподобалось саме місто. Вперше відвідав Луцьк до війни – у січні 2022 року був у відрядженні, ще з того часу дуже хотів повернутися. Тоді промайнула думка: «Гарне місто, я б тут жив». Нагода втілити в життя ідею переїзду виникла вже у квітні, коли вибрався з окупованої території», – каже Віталій.

На питання, чи довелось вчитись новому для роботи у Луцьку, психолог пояснює, що справжньому фахівцеві вчитись треба постійно.

"Розмовляйко"

«Навчання – це основа моєї професії. Я постійно навчаюсь, вдосконалюю свої навички та набуваю нових. В луцькому корекційному центрі я маю вузьку направленість і через це довелося познайомитись з парою нових книжок», – зізнається психолог.

Авторська розробка сталася в нагоді

Віталій приїхав не з порожніми руками до свого нового робочого місця. Спеціаліст привіз авторську розробку, яку скромно називає «зошит». Нейропсихологічний робочий зошит «Вчимося бути уважними» Віталія Дирди став доречним доповненням в багату методичну базу дитячого корекційно-розвиткового центру. 

Вітілій Дирда
Вітілій Дирда

На новому місці високо оцінили здібності молодого психолога, залучивши його до нових напрямків діяльності роботи центру.

«На новій роботі я продовжую працювати над розвитком когнітивної сфери дітей, а також втілюю інструменти АВА-терапії. Почав працювати в напрямку програми Монтессорі та нейропсихології. 

Також з Людмилою Вознюк, керівницею ДКРЦ «Розмовляйко», відкрили корекційну групу для дітей з дисграфією та дислексією «Долаємо труднощі читання та письма». 

"Розмовляйко"

Маю досвід роботи з провідними європейськими методиками Leiter-3; WISC-IV; CASD; PEP-3; Conners-3. Скоро і тут в центрі запроваджуємо діагностування за методикою CASD, адже ця методика пропонує швидкий і надійний метод діагностики дітей з аутизмом без урахування вікової категорії, рівня розумового розвитку, або ступеня прояву розладу», – сором’язливо перераховує свої досягнення пан Віталій.

«Розумію, що працюю не даремно»

Психолог з задоволенням і ентузіазмом розповідає про нове робоче місце.

«У «Розмовляйко» в мене є багато безпосередньо практики. Саме робота з дітьми дає мені великого досвіду напрацювань різних методик і програм та їх реальної ефективності. Дуже радію, коли спостерігаю значний прогрес дитини після наших занять. Адже це чи не єдиний зворотний зв'язок в моїй роботі. Після цього розумію, що навчаюсь та працюю не даремно», – з захопленням повідомляє він.

Сумує за Лондоном

Кіт Лондон
Кіт Лондон

Однак, декого Віталію не вистачає в упорядкованому місті. 

Кішка Машка
Кішка Машка

«Сумую за дружиною, що евакуювалась до Європи; за родиною, яка вже повернулася в Снігурівку; та за своїми котиками – Машкою і Лондоном, яких довелося віддати родичам перед виїздом», – зітхає чоловік.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024