Польові кухні з Данії через Волинь їдуть на фронт

08 Лютого 2023, 21:06
Перед відправкою 4041
Перед відправкою

На Волинь прибули дві польові кухні, куплені на армійському аукціоні у Данії. Так волинські волонтери на чолі з Іваном Миркою разом з данськими колегами з ГО «KOLO Nordic» вирішили підтримати Збройні сили України. 

Це вже не перша партія допомоги, але одна з наймасштабніших. Її отримали 13 січня. І значення цих засобів для тилового забезпечення армії справді важко переоцінити.

Читайте також: «Ми – місточок між Україною і Данією»: розмова з данськими волонтерами

«Ці польові кухні є справжнім прикладом універсальності та надійності. Виготовлені з алюмінію, нержавіючої та звичайної сталі, вони працюють як на дровах, так і на вугіллі чи пропано-бутановій суміші, щоб не залежати від якогось виду палива», – так розпочав розмову Іван Мирка. 

У чотирьох місткостях для рідких страв можна одночасно приготувати 320 літрів гарячого борщу, супу чи кулешу. Окрім того, кухня має три відсіки та бляшки для випікання хліба, булочок чи пампушок, а також для тушкування і запікання м’яса чи овочів. Варто наголосити ще раз: все це може готуватися одночасно.

Армія Данії регулярно продає різні речі зі складів, яких не потребує або з якими треба «гратися». Наприклад ці польові кухні треба було почистити від іржі, пофарбувати, замінити деякі дрібні деталі, їх тилова служба спокійно могла це зробити, але Збройні сили Данії вже переходять на інші моделі. 

Тож їм легше продати зі знижкою цілком функціональні кухні, ніж ремонтувати та обслуговувати старі зразки. Це стосується як техніки, так і інших предметів матеріально-технічного забезпечення.

Одна з відремонтованих та пофарбованих кухонь вже очікує на своє перше бойове завдання, оскільки один з підрозділів Сил спеціальних операцій з радістю погодився прийняти її у свої ряди. 

Другу кухню працівники МПП «Шлях» та волонтери ГО «Інфраструктурний клуб», які займаються відновленням цих засобів, скоріше за все передадуть для Територіальної Оборони.

«Найбільше часу зайняла чистка від іржі та робота з дрібними деталями. Чудовою новиною виявився хороший стан коліс, адже це б могло додати чимало клопоту», – зазначив волонтер Олександр Новак

Також волонтери самотужки виготовили один димохід, який був відсутній, та довели до пуття важелі для підйому ємностей-казанів. Додатковим приємним сюрпризом стала вже вмонтована лебідка і великі відсіки для різноманітного кухонного начиння.

Польові кухні зазвичай використовуються маневреними підрозділами для приготування їжі на «другій» лінії, оскільки в тилу зазвичай можна без зайвих побоювань організувати стаціонарні пункти, а на «першій» лінії та на «нулі» це може бути ризиковано. 

Кухні може буксирувати майже кожен позашляховик чи бус, це ще одна причина чому вони є порівняно мобільними. 

Такі засоби неймовірно покращують рівень забезпечення бійців, тому солдати високо цінують подібну допомогу. І кожен може зробити посильний вклад, адже саме підтримка звичайних людей є одним із тих факторів, які забезпечують боротьбу. 

Підтримуйте Збройні сили України, адже кожна буржуйка, кожен бронежилет і кожна порція гарячої страви бійцеві в холодних і сирих окопах наближають нас до перемоги.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром