З Луцька в гарячі точки: як волинські волонтери збирають сухпайки для військових

01 Вересня 2022, 14:00
Сухпайок 4301
Сухпайок

У Луцьку волонтери створили проєкт «Волинський сухпайок». Вони формують індивідуальні харчові набори для українських військових, які не мають змоги повноцінно харчуватися. З початку повномасштабного вторгнення благодійники зібрали та передали на передову понад 20 тисяч пакунків з сухими харчами. 

Журналістка Район.Луцьк познайомилися з волонтерами та дізналася, як вони спільними зусиллями наближають перемогу України. 

«Волинський сухпайок» діє на базі Обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства, що на вулиці Коперника, 12 у Луцьку. Там щодня збирають мінімум сотню сухпайків та передають їх на фронт. 

На порозі закладу мене зустрічає Павло Савчук – один з ініціаторів проєкту. Чоловік працює в центрі і паралельно займається волонтерською діяльністю. Саме він є одним з ініціаторів проєкту.

Ми підіймаємося на третій поверх. Там, у невеличкій кімнаті, дивом тулиться шість волонтерок, яких не видно за нескінченною кількістю коробок з харчами, стосами готових сухпайків,  мішками з сушкою та горіхами. Оперативності жінок можна тільки позаздрити. Вони швидко розбирають пакунки з продуктами та розкладають їх в коробки. Кожна тут має свої завдання. Така злагоджена робота говорить про те, що на зборі сухпайків волонтери вже добряче набили руку. 

Історія створення або Як досвід інших країн вдалося інтегрувати під українські реалії

Павло Савчук каже, що історія «Волинського сухпайка» почалася ще в далекому 2014 році.

«Тоді, на початку літа, почалися дуже гарячі події на Сході. Але наші військові були погано забезпечені, мали велику потребу в харчуванні», – каже чоловік. 

Павло тоді входив у склад «Самооборони Волині». Ця організація займалася постачанням їжі для військових на фронт

«Люди з сіл що передавали? Сало в трьохлітрових банках, які дуже легко билися при транспортуванні, закрутки з помідорами-огірками, мішки картоплі. Це все, звісно, добре, але воно для польових умов не дуже підходить. Тоді виникла ідея робити сухі продуктові набори, які міститимуть мінімальний запас харчів на один день, і які солдат зможе взяти з собою на завдання», – каже Павло Савчук.

Чоловік згадує: вони тоді проаналізували понад десяток пайків різних армій світу. Однак, деяких продуктів та девайсів на українському ринку просто не було. 

«В закордонних сухпайках був, наприклад термохімічний розігрівач, на який зверху ставиться пакунок з кашею, і вона стає гарячою. У нас такого нема. Ми, може, і знайшли б якісь 5-10 штук, але на цьому би все закінчилося. А ми прагнули до масового виробництва. Тому, вирішили іноземний досвід інтегрувати під українські реалії», – каже Павло.

Волонтери ретельно думали над вмістом сухпайка. Адже продукти в ньому повинні бути невеличкими за розміром, довго не псуватися, легко «подорожувати» в кишені солдата та давати йому мінімальний запас енергії. На черзі був вибір пакування. 

«Спочатку розглядали пакети. Але якщо вони навалені на купу, то при транспортуванні такі продукти як печиво чи шоколад дуже помнуться. Тому, ми вирішили взяти картонну коробку. В ній все буде більш-менш захищене, а за потреби її можна використати як розпалку. Таке упакування використовує англійська та французька армія», – каже Павло. 

Частину харчів волонтерам приносили люди, які відгукувалися на клич в інтернеті,  дещо вони на зібрані гроші купували самі, а щось доставляли з супермаркетів. Там стояли спеціальні кошики, в яких кожен охочий міг залишити продукти для війскових.

Так, за три роки своєї діяльності «Волинський сухпайок» сформував та відправив на передову сім з половиною тисяч харчових наборів. У 2017-му благодійна справа призупинилась. Відновити її волонтерів змусило повномасштабне вторгнення ворога у лютому 2022 року. 

Відродження або Як відновився «Волинський сухпайок»

Павло знайомить мене з Мирославою Козань. З 2014-го вона волонтерила у «Волинському сухпайку», а нині координує весь процес: від збору продуктів та коштів до формування сухпайків, а також відправки усього цього на фронт.

Павло Савчук та Мирослава Козань
Павло Савчук та Мирослава Козань
  

«Почалася війна. Два дні я посиділа вдома, а далі вирішила, що треба щось робити. Підтягнулися наші колишні волонтери і все швидко відновилося. Бігали по всіх магазинах, скуповували каші, супи та локшину швидкого приготування. В перших числах березня ми вже зібрали першу партію сухпайків, близько 70 штук», – говорить Мирослава.

Жінка розповідає, що спочатку вони працювали в приміщенні магазину. Там було багато простору та великий склад. Однак, невдовзі довелося шукати інший прихисток, і невдовзі волонтерів прийняв Центр національно-патріотичного виховання. 

Мирослава Козань показує позитивний відгук від військових
Мирослава Козань показує позитивний відгук від військових

Павло Савчук додає, що спочатку мав невеликі сумніви, чи варто відроджувати «Волинських сухпайок». Каже, супермаркети відмовлялися ставити кошики для збору продуктів. Але їх компенсувала гуманітарна допомога з-за кордону та й люди почали приносити харчі. 

Вітамінізований джем та «живучий» сірник або Що всередині «Волинського сухпайка»

З 2014 року сухпайок мало змінився. Він містить в собі близько двох десятків компонентів, серед яких не лише провіант, а й різні засоби для його підігрівання. 

 

«Цей сухпайок призначений для розвідників, спецпризначенців. Тобто для тих людей, які мають бойові виходи і не можуть приготувати і з’їсти гарячу їжу», – каже Павло Савчук.

У сухпайку завжди є м’ясна консерва - тушонка, паштет або шинка, а також рибна. Замість хліба  дають галети, які іноді замінюють на сухе несолодке печиво. В холодну пору в наборі можна знайти шоколадку, а от в спеку в нього кладуть козинаки. Незамінними в сухпайку є декілька енергетичних батончиків. Серед них поживна цукерка з сухофруктів, меду та горіхів, яку вдома виготовляє сім’я Ружевичів з Луцька. 

«Також в нас є пакетик з сушкою та горіхами. Їх тут на місці фасують працівники Центру національно-патріотичного виховання. Коли йде сильне навантаження, організм втрачає різні мікроелементи, з серця вимивається калій, тому людина швидко слабне. Такий набір допомагає відновити сили. Часто з собою в походи таку їжу беруть туристи, називаючи це кишеньковим харчуванням», – каже Павло Савчук.

Батончик від сім'ї Ружевичів
Батончик від сім'ї Ружевичів

Чоловік розповідає, що в сухпайки кладуть вітамінізовані імбирні желейки, а також кислі карамельки, які дозволяють відновити глюкозу в організмі та притупити відчуття голоду. 

«Такий прийом використовують навіть в спецназі», – додає волонтер.

Вітамінізовані желейки
Вітамінізовані желейки

В наборі завжди є продукти, які допомагають воїнам організувати хоч якесь гаряче харчування. Це бульйонний кубик, а також  суп, каші або локшина швидкого приготування. Крім цього в сухпайок кладуть спеціальну таблетку, яка за 15-20 хвилин очищає будь-яку воду. А ще спеціальний пальник, за допомогою якого можна її підігріти.  

«Є маленька металева конфорка, на неї кладеться сухий спирт і запалюється. Його вистачає, щоб закип’ятити 200 мілілітрів води. Ми додаємо в набір також коробочку сірників, яку пакуємо в окремий поліетиленовий пакетик, щоб не промокла. А ще – сірники, який можуть горіти до п’яти хвилин. Їх теж виготовляють працівники Центру національно-патріотичного виховання. Звичайні сірники вони обмотують ватою та вмокають в розтоплений парафін» – пояснює Павло.

В коробку вкладають вологу та суху серветку, декілька пакетиків чаю, стік кави, цукру, солі та перцю, ложку, вітамінку, яку можна кинути в воду і отримати шипучий вітамінізований напій, жувальну гуму для настрою, а також вітамінізовані джем та згущене молоко. 

«Їх можна намазати на печиво чи галет, або просто так з’їсти. Вони містять в собі половину денної норми вітамінів. Це і смачно, і поживно», – говорить Павло. 

Кожну коробку з сухпайком волонтери вкладають в цупкий поліетилен і  запаюють на спеціальному апараті. Таке герметичне пакування не дозволяє коробці розмокнути чи пошкодитися. На кожен набір також наклеюють етикетку, на якій чітко зазначено, що цей сухпайок не призначений для продажу. 

Важить пакунок близько кілограма та має енергетичну цінність приблизно 2 800  калорій.

Дитячі блок-пости та робота нон-стоп або хто працює у «Волинському сухпайку»

Якщо колись створенням сухпайків займалися здебільшого на вихідних, то нині робота у волонтерському центрі кипить в режимі нон-стоп. Є волонтери, які приходять час від часу, а є ті, хто працює тут постійно.

Пані Алла волонтерить практично щодня. Жінка каже, що війна змусила її покинути звичні справи та працювати на спільну перемогу. 

«Важливо, що це все їде саме на передову, тим, хто має бойові виходи, йде в бліндажі, окопи. Тобто всім, хто відірваний від гарячого харчування. Де б вони не були, куди б не потрапили, вони будуть мати з собою запас їжі» – каже жінка.

Волонтерка Алла
Волонтерка Алла

Волонтери дуже вдячні також підприємствам та бізнес-компаніям, які спонсорують частину продукції і тару.

«Було б добре, якби таких меценатів в нас було більше і вони брати на себе спонсорування якогось одного продукту», – каже Мирослава Козань. 

Жінка розповідає, що серед волонтерів є й чимало дітей. Найменші жителі Луцька і Волині вигадують різні шляхи, аби зібрати грошей для українських воїнів. Наприклад братики Владислав і Артем Шадріни систематично збирають гроші поблизу імпровізованого блок-поста і приносять їх «Волинському сухпайку». 

Владислав і Артем
Владислав і Артем

Імпровізований блок-пост маленьких волонтерів
Імпровізований блок-пост маленьких волонтерів

Як та чим можна допомогти?

Вартість одного сухпайка сягає 250 гривень, а якщо в ньому є шоколад та м’ясні консерви, то близько 350 гривень. 

Деякі продукти приносять люди, дещо спонсорує бізнес, однак є й такі компоненти, які волонтери купують самотужки.  Необхідний місячний мінімум – це 70 тисяч гривень.

Тому, допомогти «Волинському сухпайку» можна перш за все фінансово, задонативши на офіційний рахунок БФ «Українська мрія», або на картку ПриватБанку. 

«Звісно, найкраще, коли люди нам передадуть кошти і ми самі придбаємо те, що нам треба. Скуповуємося ми на гуртівнях, по менших цінах. Це зекономить людям і гроші, і час», – каже Мирослава Козань.

БО БФ УКРАЇНСЬКА МРІЯ: UA943052990000026004030805382

КАРТКА ПРИВАТ БАНКУ: 5169 3351 0084 4584

Підтримати організацію можна і конкретними продуктами. В центрі є загальний список товарів, які потрібні завжди. Однак, волонтерам важливо тримати баланс між кількістю продовольства. Адже коли одних продуктів мало, а інших – забагато, це призводить до збитків, говорить пані Мирослава.

«Найкраще було б, якби люди дзвонили і питали, що на цю мить потрібно. Бо нам можуть мішками приносити сушку, ми її не встигнемо використати, міль заведеться і ми її викинемо або хтось буде змушений сидіти перебирати», – підкреслює волонтерка.

САВЧУК ПАВЛО ЛЕОНІДОВИЧ: 050 378 24 99 

Нерідко в центрі бракує і робочих рук. Однак, через невелику площу приміщення прийняти відразу багатьох помічників тут теж не можуть. Тому, просять про свій намір повідомляти завчасно. 

«От сьогодні, наприклад в нас  працює шестеро людей. І якби ще двоє прийшло, то було б ідеально. Але й більше ніж вісім осіб в нас тут не поміститься», – зазначає Мирослава Козань. 

На своїй сторінці у фейсбуці жінка щодня пише найактуальнішу інформацію про потреби «Волинського сухпайка», а також обов’язково звітує про витрати.

Волонтери просять приносити й дитячі малюнки – їх  вкладають у сухпайки. Кажуть, що такі речі допомагають солдатам не падати духом і розуміти, за що вони борються. 

Павло Савчук, тим часом каже, що перші два місяці з провізією було легко: надходила чимала кількість гуманітарної допомоги та й люди були активніші. Нині ж робити благодійну справу стає все важче. Тому чоловік закликає усіх небайдужих долучатися до хорошої справи та робити свій вклад у спільну перемогу. 

***

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром