Доктор Цьось: як і навіщо у СНУ відкривають медичний факультет. ІНТЕРВ’Ю

17 Лютого 2020, 19:05
Анатолій Цьось 13158
Анатолій Цьось

З вересня 100 студентів, у тому числі й охочі іноземці, почнуть здобувати знання на медичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Навчання п’ятдесяти із них оплачуватиме місцевий бізнес, з яким уже є домовленості.

Багато років тому була спроба розпочати в університеті підготовку лікарів, але задумане не вдалося втілити в життя.

Ще влітку лунали заяви про те, що незабаром у виші створять медичний факультет. Для цього є серйозна медична практична база, яку для інтернатури використовують багато медуніверситетів. До речі, у СНУ імені Лесі Українки вже готують фахівців із фармації, фізичної терапії та з технології медичної діагностики.

У 2019 році університет отримав ліцензію на підготовку на медико-біологічному факультеті магістрів за спеціальністю «Медицина», що викликало неабиякий інтерес у волинян.

Журналістка Район.Луцьк поспілкувалася з ректором СНУ імені Лесі Українки,  доктором наук, професором Анатолієм Цьосем і дізналася, хто і за яких умов навчатиметься на медичному факультеті, які будуть кафедри і за чиї кошти їх обладнають, хто з викладачів навчатиме студентів і які можливості відкриються перед майбутніми медичними працівниками.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Читайте також: План Цьося: сімнадцять обіцянок нового ректора СНУ

– Недарма колись класичні університети в своєму складі мали й медичні факультети. Нарешті він буде і на Волині у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Що вплинуло на те, щоб таки відкрити медфакультет і в чому полягала складність вирішення цього питання?

– Все почалося з того, що в університеті є багато спеціальностей, за якими проходить підготовка фахівців. Вони різноманітні: від фізики, хімії, математики до філології та іноземних мов, адже наш університет – класичний. Життя і суспільство змінюється, відповідно змінюються і підходи до розвитку тих чи інших спеціальностей. Одні десь занепадають, не розвиваються, інші, навпаки, вимагають розвитку.

У нашому університеті викладають кваліфіковані працівники, які постійно проводять дослідження, аби з’ясувати, фахівців яких спеціальностей недостатньо на Волині і з чим це пов’язано. І от десь півтора року тому після чергового моніторингу визначили, що в регіоні не вистачає лікарів.

Першу ліцензію на підготовку фахівців із медицини отримали влітку минулого року. Зважаючи на відсутність спеціально обладнаних аудиторій, сучасних лабораторій та багато чого іншого, перший набір студентів довелося перенести на рік. Та ми не гаяли часу, а ліцензували медичний факультет і для підготовки іноземців.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

– Створення факультету – справа досить серйозна та вимагає, в першу чергу, як пошуку фахівців, так і залучення тих, які вже є. Наскільки зміниться університетський викладацький склад і чи будуть приїжджати колеги з інших вузів читати певні дисципліни?

– Ми вже запросили з Одеси фахівця високого рівня, доктора медичних наук, професора Вадима Ульянова. Він не тільки хороший науковець, але й вмілий організатор. Його призначили на посаду проректора з науково-педагогічної роботи та інновацій. Вадим Олексійович відповідає за створення медичного факультету. Крім того, в минулому році у виші почав працювати доктор медичних наук, професор, один із найкращих морфологів в Україні і не тільки, Василь Пикалюк.

До того ж у нас є своя значна кількість докторів і кандидатів наук, які є фахівцями в галузі анатомії, фізіології людини, гістології. Запевняю, вони можуть на дуже високому рівні забезпечити викладання навчальних дисциплін. А ще у СНУ вже частково діє програма «Запрошений ‎професор»‎, в рамках якої до нас приїжджатимуть фахівці певних галузей, тих, які стосуються медичного факультету та всіх інших, для того, щоб читати лекції для студентів.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

– Викладачі, які зараз є на біологічному факультеті, залишаються чи звільнятимете тих, хто не відповідатиме певним вимогам?

– Я так скажу: є біологічний факультет, медичний і факультет фізичної культури, спорту та здоров'я. Якщо ми створюємо медичний, то все-таки спеціальність «фізична терапія», яка зараз знаходиться на факультеті фізичної культури, буде переноситися на медфакультет, бо й має забезпечуватися на ньому.

На кафедрі фізичної терапії є фахівці в галузях анатомії та фізіології людини. Тому частина з них викладатиме на кафедрі анатомії та фізіології, частина працюватиме і забезпечуватиме навчальний процес, як на фізичній терапії, так і на інших предметах у напрямку медицини. Майже та сама ситуація з біологією. Єдина різниця, що всі біологи лишаються на біологічному факультеті.

При створенні, наприклад, кафедри анатомії людини, як я прогнозую, частина викладачів-біологів, які спеціалізуються в галузі анатомії, швидше за все перейде на кафедру анатомії людини. Що стосується кафедри фізіології, яка функціонує на біологічному факультеті, то вона, певно, лишиться на біологічному факультеті, але частково забезпечуватиме навчальний процес із фізіології і на медичному факультеті. Звичайно, в цьому є плюси і мінуси, але так має бути.

Читайте також: Навчання на лікаря в Луцьку: все, що потрібно знати абітурієнту

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

– Хто буде деканом медичного факультету?

– Є певні думки, але зараз ще рано називати прізвище. Сам факультет має почати працювати приблизно у другій половині серпня, після першого набору. Тобто, йде зарахування на перший курс, тоді буде створений медичний факультет із кафедрами. Претендента на посаду декана маємо затвердити десь у кінці серпня.

– Це свій кандидат чи хтось із запрошених?

– Надіюся, що деканом буде місцева людина, яка має досвід роботи, певний рівень професійної майстерності і хоче працювати. В нас є дуже багато таких людей, я б сказав, практично всі. Тому, думаю, призначення декана медичного факультету не буде проблемним.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

– Де саме розташується медичний факультет, які кафедри будуть і чим їх оснастять?

– Медичний факультет буде на третьому поверсі лабораторного корпусу. Плануємо відкрити кафедри гістології, анатомії. Після затвердження детального плану з реорганізації приміщень починаємо реконструкцію. На всіх кафедрах будуть сучасні лабораторії та аудиторії. Це вже чітко визначені приміщення, квадратура, розрахунки на одну людину. Маємо закупити книги, комп'ютерне програмне забезпечення для анатомії, фізіології, прилади, манекени і так далі. Студенти медфакультету отримуватимуть кваліфіковану та якісну підготовку.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Читайте також: У СНУ розповіли, як створюватимуть медичний факультет

– Кошти, які будуть залучені на ремонт та оснащення медфакультету, – університетські чи спонсорські?

– Є гроші університетські і, звичайно, меценатів.

– Скільки плануєте набирати студентів і чи буде державне замовлення?

– Специфіка навчання в галузі медицини полягає в тому, що немає рівневої освіти. У нас є ліцензія на 600 осіб. Відповідно, якщо ту кількість розділити на 6 років, то отримаємо 100 на рік. Але ми хочемо набрати на перший курс 50 осіб після загальноосвітніх навчальних закладів і стільки ж – на другий курс після медичних коледжів, випускники яких мають право поступати відразу на другий курс медфакультету. Відповідно, вони вчитимуться не шість, а п’ять років.

Що ще цікаво, ми, звичайно, проситимемо державне замовлення, але в якому обсязі воно буде чи й взагалі буде, зараз ніхто не може сказати. Та в нас уже є попередня домовленість із бізнесом про фінансування навчання 50 студентам. Це дуже серйозна заявка на те, що ми можемо набрати 50 найталановитіших дітей, які вчаться і в школі, і в медичних коледжах.

– Яким чином відбуватиметься відбір півсотні щасливчиків?

– Бізнесу ми рекомендуватимемо оплатити навчання 25 абітурієнтам-школярам, які мають хист до медицини. Ще 25 осіб відберемо серед випускників медичних коледжів. Звичайно, основним критерієм буде відмінне або майже відмінне навчання плюс мотивація до діяльності і бажання в майбутньому працювати за спеціальністю.

Зараз ми розробляємо основні документи і прописуємо об'єктивні та чіткі критерії відбору абітурієнтів на навчання, аби уникнути корупційної складової. Звичайно, ми повідомимо їх напередодні вступної кампанії. До речі, буде укладатися угода між університетом, студентом, структурою, яка оплачує навчання, і майбутнім місцем працевлаштування чи інтернатури.

– Який саме бізнес готовий вкласти кошти у підготовку кваліфікованих медиків?

– Я поки не називатиму поіменно. Можу лише сказати, що це волинський бізнес. Приблизно через місяць-півтора ми зробимо зразки документів, представимо всю систему навчання і тих, хто за це платитиме.

– Закінчивши навчання, студенти повинні будуть відпрацювати на тому підприємстві, яке за нього заплатило?

– Це питання ще розглядається. Думаю, не обов'язково на підприємстві, а швидше всього – на Волині в лікарняних установах. Але знову ж таки, це поки що у процесі обговорення-затвердження.

– Скільки коштуватиме платне навчання на медичному факультеті?

– Якщо ми говоримо, що держава в межах 33 тисяч гривень виділяє на одного студента, то плата за навчання складає: 12, 15, 20 тисяч на рік у залежності від спеціальності. Тому є пропозиції Міністерства освіти й науки України в цьому році зробити мінімальну вартість навчання на окремі спеціальності, за якими найбільша кількість контрактників. Які це спеціальності, поки що Міністерство не оприлюднило.

Я більш ніж переконаний, що медицина належить до тих спеціальностей, за якими є достатньо висока кількість студентів-платників. Можу прогнозувати, що на медицину встановлять мінімальну вартість навчання на контрактній формі. Скільки це коштуватиме? Важко сказати. Думаю, що плата буде не менше 20 тисяч гривень на рік, а може й більше. Точну вартість озвучу тоді, як Міністерство її оприлюднить.

– Чи плануєте спільно із бізнесом стипендії кращим із кращих студентам медичного факультету?

– Думаю, безкоштовне навчання – це основний бонус. Крім того, охочі можуть брати участь в різних міністерських стипендіальних програмах, які в нас діють. Планую для студентів усіх факультетів розробити ще й університетські стипендії для найталановитіших. Це стимулюватиме вихованців активно займатися не лише науковою, а й громадською роботою і дасть змогу презентувати наш університет на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Також прагну реалізувати стипендії для талановитих абітурієнтів. Ми, на жаль, у цьому плані відстали від провідних європейських країн, особливо – від Америки. Там, коли здібна дитина закінчує школу, університети роблять усе, аби переконати її вступати до них.

Сподіваюся, в Україні ми будемо першим вищим навчальним закладом, в якому розроблять кілька стипендій для талановитих школярів. Адже ні для кого не секрет, що дуже багато здібних дітей прагне навчатися в Києві чи за кордоном, а не в нашому університеті, який так близько до рідного дому. Ці стипендії частково допоможуть залишити в регіоні фахівців високого рівня.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

– Де проходитимуть стажування студенти медфакультету?

– Наші вихованці матимуть змогу стажуватися в закордонних медичних закладах вищої освіти. Вже є деякі домовленості. Поки що не можу назвати ті заклади. Безкоштовне стажування буде раз на рік на місяць-два. Наш університет домовлятиметься за процес навчання, а студенти оплачуватимуть лише дорогу і проживання.

– На медичному факультеті навчатимуться іноземні студенти?

– В Україні є загальноприйнята система вступу, розроблена для іноземців. Тобто тут ніяких змін чи нюансів не буде. Єдина відмінність – для іноземців усі дисципліни викладатимуть англійською. Тому ми зараз активно працюємо над впорядкуванням кадрів і, звісно ж, звертаємо увагу не лише на кваліфікацію, спеціальність, а й на знання іноземної мови викладачем.

– Чи забезпечуватимуть студентів медфакультету місцем у гуртожитку?

– У нас є гуртожитки, більшість із них у належному стані, частину потрібно терміново ремонтувати, зокрема, другий і третій. Окрім того, треба починати будувати ще один. Уже ведуться перемовини про можливість будівництва гуртожитку, звичайно, не думаю, що за пів року чи рік це питання вирішиться. Приділятимемо максимум зусиль для того, щоб почати його будувати, бо він нам потрібен більше, ніж будинок для викладачів.

– В університету є земельна ділянка під будівництво 9-поверхового гуртожитку?

– Місце у нас є, питання в пошуку інвестора. Ми всі прекрасно розуміємо, що зараз нереально за державні кошти побудувати гуртожиток. Тому мова йде про інвестора й укладання умови договору з ним.

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем


Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем
Інтерв’ю з Анатолієм Цьосем

Анна КАРАСЬ

ФОТО Світлани СОЛТ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром