Дзвінок для вчителя: чому луцька школа №13 одного дня залишилася без усіх учнів

31 Січня 2020, 17:18
Порожні класи школи №13 9494
Порожні класи школи №13

Цій проблемі не рік, не два і навіть не десять років, скаже потім начальниця міського управління освіти Зіновія Лещенко. І запропонує закрити школу, а учнів розподілити між навчальними закладами міста.

Ранок 31 січня у луцькій школі №13 розпочався масштабним батьківським страйком. Дзвінок, як завжди, покликав до уроків, тільки от учнів сьогодні у школі не було. Гачки у гардеробі вільні, а класи – порожні. У холі чути гамір, але не безтурботний дитячий. Тут зібралися стурбовані батьки. Уроки фізичного виховання для їх дітей взимку проводять на подвір’ї. Їдальня розташована далеко від головного корпусу, і дітлахам щоразу доводиться переодягатися, перевзуватися і виходити на подвір’я, аби поїсти. Групи продовженого дня у школі немає, адже для цього банально не вистачає приміщень.

Луцька школа №13
Луцька школа №13

Проблема справді не нова. Два роки тому у школі закрили спортзал, адже будівля – в аварійному стані. Тоді ж виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво нового корпусу школи. Згідно з проектом, вартість такого будівництва становила 72 мільйони гривень.

1
Старий аварійний спортзал (ліворуч) і їдальня (праворуч)
Старий аварійний спортзал (ліворуч) і їдальня (праворуч)

Саме на цьому моменті ситуація зайшла в глухий кут, адже місто не готове взяти на себе всі фінансові зобов’язання, а у планах держави луцька школа №13 чомусь так і не з’явилася.

«Нам у 2020 році обіцяли розпочати добудову школи. Добудова передбачала спортзал, їдальню, актовий зал і навчальні кабінети для початкових класів. Але в січні розподіляли гроші на бюджетній комісії, і нашій школі не те, що нічого не дали. Нас навіть не включили в порядок денний.

Ми – батьки цивілізовані, і знаємо про право дітей на освіту. Але ми побачили, що «переписки» з органами влади нічого не дають. Сьогодні у нас цих відписок стільки, що ми можемо встелити ними всю школу. Тому і вирішили діяти радикально – не пускати дітей на уроки», - розповідає мама Інна Пілюк. Вона сьогодні тут разом із двома десятками інших батьків. 

Читайте також: На Чернишевського страйк: батьки не пускають дітей до школи №13

Учні не прийшли до школи через батьківський протест
Учні не прийшли до школи через батьківський протест

Батьки вимагають розпочати добудову нового корпусу
Батьки вимагають розпочати добудову нового корпусу

Порожніми коридорами час від часу проходять вчителі та персонал. Директор з самого ранку поїхав до начальниці управління освіти. Ситуація нетипова, і потребує термінового вирішення.

На подвір’ї дощить, а батьки показують журналістам підвал, де за такої погоди їх діти займаються «фізкультурою». Грають у шахи, каже один батько. Але оскільки наборів на всіх не вистачає, грають по черзі.

Вчителі чекали на учнів сьогодні
Вчителі чекали на учнів сьогодні

У підвалі школи дихається важко. Навряд чи така атмосфера сприяє оздоровленню учнів, зауважують батьки. Поки ми оглядаємо порожні класні приміщення, виходимо дивитися старий спортзал і їдальню, вони жваво обговорюють ситуацію у холі.

«У мене в цій школі навчається троє дітей, і всі троє хворіють, – обурено каже Наталія Мулявко. – Вони бігають роздягнені в їдальню, і займаються фізкультурою на дворі. Зараз всі троє лежать вдома з температурою, і заразили ще й четверте маля. Їм 13, 10 і 7 років».

Тут проводять уроки фізкультури навіть взимку
Тут проводять уроки фізкультури навіть взимку

Діти займаються спортом у підвалі
Діти займаються спортом у підвалі

Спортзал обладнали в танцювальному залі
Спортзал обладнали в танцювальному залі

Про те, скільки триватиме їх батьківський протест, тут говорити не поспішають. Хочуть знову почути управління освіти. Їм конче потрібно зрушити ситуацію з мертвої точки.

Читайте також: Учні школи №13 перейдуть навчатися в інші заклади міста, – головна освітянка Луцька 

В управлінні триває термінова нарада. За закритими дверима – і директор школи №13 Роман Ващук. Виходить звідти засмученим. Ми ж ідемо спілкуватися із Зіновією Лещенко. Чиновниця просить зачекати, і телефоном уточнює цифри у підлеглих. Пізніше вона озвучить їх у нашій розмові на підтвердження того, що місто не обділяло увагою школу. Тут і зарплати вчителям, і різноманітні ремонтні роботи, і пів мільйона на вже згадуваний проект добудови, який виготовили ще у 2018-му, і який незабаром перестане бути актуальним. Вже сьогодні, каже Зіновія Лещенко, варто говорити не про 70 мільйонів, а про як мінімум 100, адже вартість товарів і послуг на ринку зросла, і змінилися державні будівельні норми.

«Дуже багато різних листів відправила міська влада і ми за дорученням міської влади і на ОДА, через управління освіти науки та молоді при ОДА – на кабмін з проханнями долучитися. І місто готове було на паритетних засадах так само долучатися до будівництва. Бо все-таки будівництво шкіл – це найперше обов’язок держави. Участь міста у цьому проекті складала би до 20% від загальної вартості.

Сьогодні з 463 дітей, що є здобувачами освіти у навчальному закладі №13, 130 є дітьми із прилеглих територій. Решта – діти, що проживають у Луцьку. Цим решті ми можемо забезпечити навчання у школах №3, №19, №17. Були перемовини з директорами шкіл, і третя школа готова забрати 3 – 7 класи. 8 – 11 класи забирає або школа №19, або №17», – розповідає у розлогому коментарі начальниця управління освіти.

Вона звертає увагу на те, що інших варіантів рішень у влади міста сьогодні нема. Питання про добудову корпусу не можуть внести у перелік бюджетних питань міста до того часу, поки не буде відомо, які кошти готова виділити держава.

Послухати повністю позицію управління освіти та «чисто людську» реакцію на дії батьків можна нижче.

Тим часом в управлінні освіти продовжує очікувати остаточного рішення директор школи №13. У короткій розмові він коментує ситуацію, що склалася:

«Це не добре ні для дітей, ні для навчального закладу, ані для вчителів. Батькам доведеться возити дітей. Дітям потрібно буде проходити адаптацію в новому колективі. Працівники школи можуть залишитися без роботи. Я вважаю, що в цій ситуації краще дітям залишитися в нашій школі».

Читайте також: Де навчатимуться учні з прилеглих до Луцька територій, якщо закриють школу №13

За словами Романа Ващука, ситуація могла вирішитися набагато раніше, якби фонд регіонального розвитку у 2019 та в цьому році виділив кошти на добудову. Адже проект готовий – а грошей нема. Ще одним варіантом була всеукраїнська програма «100 шкіл, садочків та стадіонів» від кабінету міністрів. Але в жодну з програм область школу не подавала.

Поки чиновники різного рангу не можуть налагодити діалог, аби вирішити проблему, батьки готуються до зустрічі з іншою начальницею – Людмилою Плахотною, яка очолює обласне управління освіти, науки та молоді. До неї вони підуть вже в понеділок.

***

Три працівниці шкільної їдальні зранку дбайливо випікали смачні шкільні булки, запах від яких привабливо ширився порожнім подвір’ям навчального закладу. В меню сьогодні гречка і котлети, салат з моркви, гороховий суп і лимонний чай. Обід, як і дзвінок у цій школі сьогодні – для вчителів. Чи покличе він за парти учнів найближчим часом – поки невідомо.

Сьогодні у їдальні обідають вчителі
Сьогодні у їдальні обідають вчителі

Текст і фото – Людмили РОСПОПИ

Передрук заборонено

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром