Все, що треба знати про роботу патрульної поліції Волині за 4 роки її існування

31 Грудня 2019, 20:26
Патрульна поліція Волині 6643
Патрульна поліція Волині

Уже чотири роки на Волині працюють патрульні поліцейські.

За цей час вони опрацювали понад 251 тисячу викликів, оформили понад 123 тисячі адміністративних матеріалів, на основі яких порушники із 26,6 мільйона гривень штрафів виплатили 20,3 мільйона. А ще правоохоронці переконали близько ста самогубців відмовитися від фатального вчинку.

«Нові» копи не лише стоять на варті безпеки дорожнього руху та охорони громадського порядку, а й ведуть активну роботу з громадськістю, беруть участь у масових заходах. Свою силу й дух вони гартують у спорті, про це свідчать численні нагороди. А ще працівники патрульної поліції часто стають донорами крові, бо завжди готові поділитися тим, що рятує комусь життя. Вони займаються благодійністю, збираючи солодощі й іграшки дітям-сиротам.

Журналістка Район.Луцьк поговорила з начальником управління патрульної поліції у Волинській області Андрієм Крутнем про здобутки і проблеми відомства, висновки і плани на майбутнє.

Андрій Крутень
Андрій Крутень

НЕСТАЧА КАДРІВ – ГОЛОВНА ПРОБЛЕМА ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ВОЛИНІ

19 грудня 2015 року на Театральному майдані у центрі Луцька 167 патрульних, на той час управління поліції в місті Луцьк, присягнули на вірність українському народу. Тоді у строю було 12 дівчат. Нині 80 жінок працюють в управлінні: 70 – атестованих, 10 – цивільних.

Відповідно до наказу Національної поліції України управління патрульної поліції у Луцьку в 2017 році реорганізували на управління патрульної поліції у Волинській області. У той же час наказом Національної поліції України від 22 січня 2018-го у структурі патрульної поліції Волинської області створили відділ організації несення служби у Ковелі та роту з обслуговування цього міста.

«На сьогоднішній день особовий склад управління поліції у Волинській області нараховує 439 штатних посад. Чисельність працівників зросла на 42 відсотки. Нам вдалося зменшити «некомплект» і зараз він становить 27,1 у співвідношенні до особового складу. Ми намагатимемося й надалі робити все, аби на практиці і в юридичному плані цей показник дорівнював нулю. Адже від цього збільшується наша сфера впливу на зони обслуговування, де може бути патрульна поліція», – розповідає Андрій Крутень.

За чотири роки серед молоді поповнили лави патрульної поліції 155 осіб, вони успішно закінчили навчання. За 2017-ий – 79 працівників, за 2018-ий – 41, за 2019-ий – 35. Нині первинну професійну підготовку в спеціалізованих закладах проходить 36 майбутніх патрульних поліцейських.

54 рази працівники відмовлялися від неправомірної вигоди. Найчастіше правопорушники намагалися відкупитися у 2019 році, найменше – у 2016-му. До слова, з патрульними проводять серйозну профілактичну роботу, винні несуть законне покарання.

«Я пишаються своїми колегами, серед яких 44 учасники АТО. До речі, 40 із них отримали відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції». Патрульного Олега Булатова у 2015 році нагородили медаллю «Захиснику Вітчизни» та відомчою заохочувальною відзнакою – нагрудним знаком «За відзнаку в службі». А ще він отримав звання «Герой року» за версією премії «Люди року-2015», – з гордістю каже начальник управління патрульної поліції у Волинській області.

Наказом Департаменту патрульної поліції у травні 2018 року ввели роту тактико-оперативного реагування. Нині до її складу входить 50 осіб.

«У 2019 році середній час реагування екіпажу патрульної поліції склав 5,52 хвилини. Основною проблемою нашого відомства є «некомплект». Якби вдалося заповнити всі вакансії, патрульні ще б оперативніше приїжджали на виклики та ще б ретельніше дбали про безпеку жителів Волині. До речі, тоді б у Луцьку навіть вдалося створити велосипедний патруль», – поділився планами на майбутнє Андрій Крутень.

На балансі патрульної поліції – 51 службовий автомобіль. За участю працівників сталося 36 ДТП, з яких лише сім – із вини полісменів. Їх притягнули до адміністративної і дисциплінарної відповідальностей, а також вони відшкодували завдані збитки.

Читайте також: Що зробили луцькі муніципали за два роки роботи

МОВОЮ ЦИФЕР І ФАКТІВ

За чотири роки на лінію «102» надійшло понад чверть мільйона викликів і їх кількість зростає. У сфері забезпечення дорожнього руху патрульні винесли майже 100 тисяч постанов, із них 3585 – за керування транспортним засобом у стані сп'яніння.


«Безумовно, говорити багато це чи мало – неправильно, адже це тільки ті водії, яких ми виявили. А скільки ще їздять на підпитку, знаходяться в стані наркотичного сп’яніння, яких наші працівники не зупинили», – розмірковує начальник управління патрульної поліції у Волинській області.




За словами Андрія Крутня, з 2018 році патрульні почали працювати із спеціальним технічним засобом TruCam.

«Провівши відповідний аналіз із виникнення дорожньо-транспортних пригод на певних ділянках, ми з’ясували, що головна їх причина – перевищення встановлених меж швидкості. Саме на тих автодорогах і почали застосовувати радари контролю швидкості TruCam. Як результат, на цих ділянках зменшилася кількість ДТП», – зауважив очільник патрульних.

Втім, траплялися події, де вже нічим не можна було зарадити. Так, за чотири роки на автодорогах Волині трапилося 9897 аварій, в яких загинуло 406 людей, 3300 осіб отримали травми. Патрульні зафіксували 1097 ДТП з матеріальними збитками, місце яких покинули водії, з яких – 601 розшукали і притягнули до адміністративної відповідальності.


«Надіємося, коли в нас буде система безпечного міста, ми набагато швидше й ефективніше вживатиме заходи щодо тих водіїв, які залишили місце ДТП. Я працював із цією системою і знаю, що коли є можливість переглянути рух транспортного засобу, то вдається оперативно встановити факти: як зникнення з місця пригоди, так і з’ясувати ті факти, які водії допустили, однак доказують свою правоту», – розповідає Андрій Крутень.

За час свого існування патрульні склали 14 468 матеріалів у сфері забезпечення порядку. З них найбільша кількість – за розпиття алкоголю та появу в п’яному вигляді у громадських місцях, куріння, дрібне хуліганство чи псевдовиклики спецслужб.

У системі управління поліції функціонує сектор безпеки дорожнього руху, який покликаний здійснювати нагляд за дотримання норм і стандартів.

«Ми активно працюємо в цьому напрямку і складаємо адміністративні матеріали. Так, на усунення недоліків в утриманні вулично-дорожньої мережі, з метою забезпечення безпеки дорожнього руху, вручили 1683 приписи. Для покращення організації дорожнього руху направили 93 листи-повідомлення з метою вжиття заходів реагування до власників вулиць та автомобільних доріг», – озвучив цифри очільник патрульних.

За словами Андрія Крутня, його підлеглі беруть активну участь у розкритті кримінальних правопорушень.

«Ми, безумовно, досить серйозно і плідно працюємо, долучається до цього й рота тактико-оперативного реагування, яка й створена для того, аби протидіяти злочинності. Неодноразово наші працівники, прибуваючи на місце події, по «гарячих» слідах затримували підозрюваних. Так, за час існування патрульної поліції розкрили 1048 злочинів, які мали ознаки кримінального правопорушення. До речі, найбільша кількість із них сталася за ст. 309 КК», – розповів Андрій Крутень.

СОЦІАЛЬНІ ПРОЄКТИ, ТРАДИЦІЇ ТА ДОСЯГНЕННЯ

Протягом 2016-2019 років патрульні поліцейські провели активну роботу з громадськістю. Зокрема, часто зустрічалися з дошкільнятами, учнями, батьками, адміністрацією навчальних закладів, студентами, відвідували літні табори, брали участь у масових заходах.

«Щодня працюємо з дітьми, адже вони найбільш вразливі. Чим більше ми вживаємо заходів щодо їх соціалізації, роз’яснення правил і норм поведінки у суспільстві, тим безпечніше буде на території нашої області. Працівники поліції – це не тільки ті, хто притягують до відповідальності, це – друзі», – зауважує Андрій Крутень.

Патрульні поліцейські спільно з активними громадянами вперше в Україні зняли соціальну рекламу проти нетверезого керування «Дитинство без майбутнього», «Кілер».

Вперше в Україні спільно з громадськістю, меценатами і польським консульством створили ініціативу «Світлодіти».

Разом із журналістами вперше в Україні запустили програму «Нічна Варта» про роботу патрульних у реальному часі. Загалом вийшло 42 випуски. З 2019-го про роботу патрульних висвітлює програма «Поліцейський влог».

Третій рік поспіль патрульні проводять «Уроки безпеки» та спільно з активістами і бізнесменами виготовляють світловідбивні елементи.

Також щороку 19 грудня дарують дітям радість у рамках проєкту «Миколай про тебе не забуде», збирають солодощі, іграшки й канцтовари в УПП та передають волонтерам. А ще всі охочі поліцейські часто стають донорами крові, беруть участь у благодійних проєктах і на національні свята одягають вишиванки.





Серед патрульних є чимало тих, хто не лише пропагує здоровий спосіб життя, а й здобуває вагомі нагороди у спорті. Так, у вересні 2017 року інспектор патрульної поліції Луцька Сергій Торчинський виборов першу медаль для української команди на «Іграх Нескорених» у Торонто. У легкоатлетичних змаганнях він показав третій результат у секторі для штовхання ядра на 13,71 метри, здобувши бронзову медаль.

Сергій Торчинський
Сергій Торчинський

Патрульний роти тактико-оперативного реагування (ТОР) Олег Федік – майстер спорту України, дворазовий чемпіон Європи з універсального бою, багаторазовий чемпіон України. Анна Видринська – патрульна роти ТОР, володарка зеленого поясу 4 кю, займається карате кіокушинкай. Павло Новосад – учасник міжнародних марафонів, займається спортивним туризмом, бігом, багаторазовий чемпіон України, починаючи з 2013 року.  

Олег Федік,  Анна Видринська
Олег Федік, Анна Видринська
 

20 жовтня цьогоріч інспектор роти ТОР Ігор Воронов у складі команди переміг у турнірі з функціонального багатоборства. Цим видом спорту він займається понад три роки.

Ігор Воронов
Ігор Воронов

Поліцейські Сергій Ліга, Сергій Цигульов, Ігор Воронов, Віктор Бубало отримали почесні грамоти Кабінету Міністрів України за врятування самогубця 2016 року.

Сергій Ліга, Сергій Цигульов, Ігор Воронов, Віктор Бубало
Сергій Ліга, Сергій Цигульов, Ігор Воронов, Віктор Бубало

За сміливі і рішучі дії під час надзвичайної ситуації, сумлінне виконання службових обов’язків, досягнення високих результатів у службовій діяльності нагрудним знаком ДСНС «За відвагу в надзвичайній ситуації» нагородили Владислава Романюка та Максима Янюка.

Владислав Романюк та Максим Янюк
Владислав Романюк та Максим Янюк

Анна КАРАСЬ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром