Город на балконі: лучанка вирощує в квартирі огірки, помідори і капусту

17 Травня 2022, 21:00
Катерина Демидюк 4443
Катерина Демидюк

Весна – це пора активних посівних та посадкових робіт. Щоранку на луцьких зупинках громадського транспорту – з відрами та мотиками – кучкуються дачники. На вихідних містяни поспішають в село до родичів: треба ж довести до пуття город. Але що робити тим, хто дуже вже любить порпатися в землі та їсти свіжу городину з власної грядки, але своєї «ділянки» за містом немає? 

Лучанка, zero waste блогерка та голова ГО «Нуль відходів Луцьк» Катерина Демидюк вважає, що це не причина відмовляти собі у задоволенні. Вона перетворила балкон власної квартири на міні-теплицю і вирощує там овочі, зелень та лікарські трави.

Катя розповідає, що все почалося, коли вони зі своїм нареченим перед війною купили земельну ділянку.

«Ми хотіли свій город. Але ми ніколи раніше не займалися таким і не знали, навіть, з чого почати. Тому побоялися сіяти щось зразу на ділянці, у великих масштабах. Так і виникла ідея зробити «город» в квартирі. Це, так би мовити, моя перша проба пера. Це вперше я щось сама посадила і виростила. Раніше я доглядала хіба за маминими вазонами», – розповідає Катерина.

Спочатку дівчина висіювала все в так звані касетники. Приблизно за три тижні переселила розсаду в окремі горщики. Каже, що дуже переймалася, чи все зійде. Однак, переживання були даремними: на балконі городина почувалася чудово.

касетники для розсади
касетники для розсади

Нині рослинам вже півтора місяці. Є в імпровізованій теплиці перець, помідори, різні сорти салату та капусти, листковий буряк, редиска, огірки. Чимало висадила Катерина зелені та спецій: в горщиках помічаємо петрушку, кріп, шпинат, кінзу, майоран, ромарин, селеру, базилік. А ще господиня полюбляє ароматні чаї, тож є на балконному городі м’ята, лікарська ромашка та настурція. А нещодавно в колекцію додалася ще й лаванда.

«Город в квартирі зробила також моя знайома Наталя Кость, тож разом з нею ми створили проєкт-експеримент. Допомогти нам з його реалізацією та контролювати процес погодилися пермакультурні дизайнерки: Віра Радіонова, яка вже 20 років висаджує городину вдома, а також Валентина Пащенко, яка має ще більший досвід. Відтепер, про результати нашої роботи ми розповідаємо в закритому телеграм-каналі. Там ми ділимося досвідом та секретами квартирного городництва, обговорюємо свої помилки на успіхи», – розповідає Катя.

Дівчина каже, що за цей короткий період вже засвоїла деякі тонкощі городництва та зрозуміла свої помилки. Тому дає декілька порад для новачків.

Найперше, розповідає господиня, зелень і спеції нема потреби розсаджувати в касетники, як це робила вона. Їх достатньо висіяти в одну ємність і все повинно благополучно зійти. Також господиня не радить сіяти відразу багато всього.

«Кілька помідорів, кілька огірочків. Звісно, цим себе не прогодуєш. Але ти будеш здобувати досвід. Я зробила помилку і висіяла все насіння, яке мала. Але коли прийшов час пересаджувати рослини в горщики, виявилося, що це дуже багато, і все на моєму балконі просто не поміститься. Довелося віддавати частину батькам: в них є свій город», – пригадує Катерина.

За словами лучанки, варто також оцінити обстановку на балконі та зважити, чи є достатньо світла для рослин. А ще добре подумати, чи готові ви купити стільки землі і принести її додому.

«Щоб розсадити це все, мені довелося купити близько 200 літрів землі. Витратила я на пересадку три дні. Це було нелегко. Однак, є й переваги: землю можна використовувати повторно. Наприклад, редиску я планую вибрати і засіяти ще раз. Так, врожай буде кілька разів за сезон», – каже дівчина.

Якщо на ґрунті з’являється пліснява, Катерина радить зняти її, засипати ушкоджене місце меленою корицею та дати підсохнути на сонці.

Ні в якому разі не можна забувати про полив, але й фанатично підходити до нього не варто. Ґрунт треба пробувати на дотик: він повинний бути вологий. Катерина поливає свій город один раз в день. Тож впевнена, що навіть для тих людей, які щодня працюють, догляд за рослинами не буде проблемою. До того ж, цей процес займає максимум 10-15 хвилин.

Купуючи насіння, варто поцікавитися, чи підходить воно для вирощування в квартирі. Рослини, каже Катя, мають бути самозапильні. Інакше – врожаю годі й чекати.

І ще радить дівчина не засмучуватися і розчаровуватися в собі, якщо щось таки не зійшло. Каже, що проблема може бути в самому насінні і додає, що виростити можна будь-що, головне мати бажання та любити цю справу.

«Рослини відчувають, чи любиш ти їх. Я зі своїми можу навіть говорити. Своїм кімнатним вазонам я даю імена. Важливо проявляти до вирощування дитячий інтерес. Коли не прив’язуєшся до результату, а слідкуєш за самим процесом, більше кайфу отримуєш», – каже Катерина.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром