8 ознак того, що вам терміново потрібно бігти до мамолога

20 Жовтня 2019, 17:43
Фото ілюстративне 11082
Фото ілюстративне

У всьому світі 20 жовтня відзначають День боротьби із раком молочної залози. Саме цей вид раку є найбільш поширеним і небезпечним серед онкозахворювань, адже часто жінки звертаються за медичною допомогою тоді коли хвороба міцно вкоренилася. Тому необхідно уважно стежити за своїм здоров’ям, адже на першій стадії рак грудей виліковується у 95% жінок.

Про причини виникнення раку молочної залози, його симптоми та профілактику нам розповіла лікар-онколог Наталія Шпот:

«Щороку на Волині діагностують понад 300 випадків захворювань на рак молочної залози. Є доволі сумна тенденція: якщо раніше вважалося, що в групі ризику перебувають жінки після 40 років, то зараз рак значно «помолодшав». Тому ми, лікарі, наполегливо рекомендуємо регулярно проходити обстеження у мамолога хоча б раз на півроку навіть дівчатам, починаючи з 18-річного віку.  Як би страшно не звучав діагноз, але цю хворобу можна успішно побороти, якщо виявити на ранній стадії».

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ РАКУ ГРУДЕЙ:

  • ранній початок менструального циклу в дівчаток, особливо, якщо він почався до 12-ти років;
  • перші пологи після 35-ти років;
  • пізнє настання менопаузи (клімаксу);
  • мастопатія;
  • тривалі стреси та нервові зрушення;
  • ожиріння;
  • гіпертонія;
  • цукровий діабет;
  • шкідливий вплив куріння та надмірне споживання алкоголю;
  • погана екологія.

Однак якщо ви вважаєте, що жоден з вищезгаданих пунктів вас не стосується, все ж таки не лінуйтеся регулярно проходити обстеження. Рак молочної залози особливо небезпечний тим, що він «підкрадається» непомітно, а явні симптоми зазвичай є ознакою того, що хвороба уже прогресує.

СИМПТОМИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ:

1.Поява ущільнень в грудях та під пахвами.

Якщо ви відчули, що у ваших грудях з’явились невеличкі «грудки» – терміново йдіть до лікаря. Дуже часто це є доброякісні утворення, однак треба знати, що рак грудей в першу чергу впливає на діяльність лімфатичної системи. Тому краще пересвідчитись, що ці ущільнення не несуть небезпеку.

2.Виділення з грудей.

У випадку раку молочної залози з одного або обох сосків може виступати біла або жовтувата рідина з неприємним запахом. Також соски можуть кровоточити, а це вже більш ніж явний симптом того, що у вас проблеми.

3.Зміна шкіри.

Увагу потрібно звернути, якщо шкіра грудей зазнала змін: з’явилися почервоніння, виразки або ж шкіра набула ненормального кольору, а також тривогу повинна викликати поява так званої «апельсинової шкірки». Остання має вигляд «целюліту», який раптово «оселився» на грудях.

4.Деформація або западання сосків.

Якщо один або обидва соски стягуються чи провалюються, втрачаючи свою природню форму, це є ознакою, що потрібно проконсультуватись із мамологом.

5.Чутливість та біль у грудях.

Цей симптом з’являється уже на пізніших стадіях і його часто ігнорують, адже подібні відчуття з’являються у багатьох жінок перед або під час менструації.

6.Зміна розміру однієї або обох грудей.

Цей симптом виникає через те, що у тканинах молочної залози відбувається ріст аномальних клітин.

7.Раптова втрата ваги.

Звісно, для багатьох жінок цей симптом буде на перший погляд радісним, адже всі хочуть бути стрункими. Проте не завжди втрата ваги – це корисно. Якщо ви відчуваєте, що кілограми зникають без причин, обов’язково сходіть на обстеження. До слова, цей симптом супроводжує чимало інших онкологічних захворювань, а не лише рак грудей. Тому перевіритися у лікаря вкрай необхідно.

8.Постійне відчуття втоми та слабкості.

На жаль, більшість наших жінок живуть у досить виснажливому темпі, тож можуть списувати цей симптом на фізичне чи психологічне виснаження, понаднормову роботу, постійні навантаження чи побутові клопоти. Ось цим рак і підступний – він замасковується під стан, який для жінки може бути звичним. Тому хворобу просто не помічають, хоча вона вже дає про себе знати.

Нульову стадію раку молочної залози, коли пухлина тільки з’являється, можна визначити, лише пройшовши обстеження в лікаря. На першій стадії пухлина має невеликі розміри – близько двох сантиметрів. На другій стадії починають набрякати пахові лімфовузли. Третя стадія супроводжується тим, що пухлина росте, а пахвові лімфовузли починають сполучатися між собою або з жировою тканиною. А уже на четвертій стадії у тілі з’являються метастази і хвороба «переходить» на інші органи: легені, шкіру, мозок, печінку, тощо.

«Як лікар, я завжди наголошую своїм пацієнтам, що профілактичний візит до мамолога займає 10 хвилин, а лікування хвороби може коштувати життя. Тому дбайте про своє здоров’я, не нехтуйте консультаціями спеціалістів, адже вони можуть вартувати вам життя», – зауважила Наталія Шпот.

Ольга МАГАС

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024