У Луцьку завершився суд між лікарняними касами Кошеля і Глазунова

04 Жовтня 2019, 09:30
Федір Кошель 5484
Федір Кошель

У 2017 році екс-начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради, голова ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» Федір Кошель звернувся до Луцького міськрайонного суду з позовом до голови благодійного фонду«Рідна Волинь» і ВОГО «ВОЛК» Дмитра Глазунова про захист честі, гідності та ділової репутації. Підставою для звернення стали публічні виступи Глазунова, в яких він викриває «тіньові схеми збагачення Кошеля з компанією на хворих». Зокрема, мова йде про створення Кошелем у 2001 році приватної «Муніципальної аптеки» у Луцькій міській лікарні, а також ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» для збору «благодійних внесків» з пацієнтів.

Нагадаємо, у 2001 році Федір Кошель, перебуваючи на посаді начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради, всупереч своїм посадовим обов'язкам, ігноруючи інтереси лікарні і хворих лучан, в умовах тотального недофінансування медицини і зубожіння населення,використав підміну понять «Муніципальна» та створив у Луцькій міській лікарні замість комунального підприємства «Муніципальна аптека» (та, що належить громаді), як того вимагали посадові обов'язки чиновника,  приватне ТзОВ «Муніципальна аптека». Відповідно прибуток замість лікарні і бюджету був спрямуваний в кишені приватних осіб, в т.ч своєї сусідки із далекого села.

В результаті цієї «елегантної оборудки» бюджет міста недоотримав десятки мільйонів гривень, лікарня сучасне медичне обладнання, а хворі, щоб покрити державне недофінансування змушені сплачувати «благодійні внески», половина з яких зникає у невідомому напрямку.

Друге питання, яке публічно підняв Глазунов – це суттєва нестача внесків, які збирає Кошель «вручну» і які недоотримує лікарня? Де звіти скільки коштів і на якому медобладнанні залучено? Їх ніколи не було і немає. Навіть самі управлінці підтверджують мільйонну нестачу внесків, які збирає Кошель і «МЛК».

Наслідком окреслених діянь Федора Кошеля є те, що хворі лучани обстежуються на застарілому медичному обладнанні. Уявіть собі, ще рік назад у єдиній в Луцьку ургентній лікарні використовувався рентген-апарат  1974 року випуску! Що на ньому можна побачити і відповідно скільки поставити хибних діагнозів? Комп'ютерний томограф в міській лікарні по півроку простоював через брак коштів не ремонт, які збирав голова ЧБО «МЛК» Федір Кошель! Фасад лікарні в жахливому стані, майже половина вікон ще з дня відкриття лікарні 1980 року і т.п.  Натомість за «благодійні внески» лучан Кошель придбав автомобіль і передав його в оренду для користування своєму управлінню (читай собі), мільйони гривень витрачені на далеко не медичні послуги і т.п.

Федір Кошель у позовній заяві просив суд захистити свою честь, гідність і ділову репутацію. Із честю пов'язує позитивну оцінку особи в очах оточуючих, яка грунтується на відповідності її діянь загальноприйнятим уявленням про добро і зло, а під діловою репутацією розуміє набуту суспільну оцінку її ділових і професійних якостей при виконанні службових обов»язків. Позиція Дмитра Глазунова проста і зрозуміла:

«Вищезгадані діяння Кошеля і БО «МЛК» є не лише аморальними і не професійними, це є вияв неповаги до усіх жителів міста, в т.ч. членів ВОЛК. А відтак,  своїми діями Кошель сам поставив під сумнів свою честь і гідність та підірвав репутацію. А я лише це підсумував і дав оцінку, використовуючи загальнодоступні матеріали, які надані до суду,  і які особисто Кошелем не були спростовані у встановленому законом порядку. А відтак захищати можна те, що є. І не можна захищати те, чого вже немає».

У заключному слові в суді Глазунов поставив до Кошеля запитання:

  1. «Якими моральними та професійними принципами він (Кошель) керувався, коли в умовах тотального зубожіння населення і критичної ситуації з фінансами у медицині, нехваткиобладнання, маючи можливість і (головне) обов'язок створити комунальне підприємство «Муніципальна аптека» і в державних інтересах спрямувати прибуток на лікарню та допомогти хворим, він створив приватне ТзОВ «Муніципальна аптека» і спрямував прибуток у приватні кишенісобі і  наближених осіб?»
  2. Де можна побачити звіти ЧБО «МЛК» скільки «благодійних внесків» в міській лікарні і на яких апаратах залучено?
  3. Де та друга половина «благодійних внесків», які за розрахунками управління охорони здоров»я Луцької міськради недоотримують заклади в результаті діяльності Кошеля?

Однак, ці питання так і залишилися без відповіді, оскільки пан Кошель не відвідав жодного засідання суду.

І ось на початку 2019 року суд прийняв рішення. Попри наявні докази по Кошелю, включаючи його особисте зізнання, суддя Плахтій Інна Борисівна не побачила в діяльності Кошеля ніяких порушень і визнала цю інформацію недостовірною та призначила Глазунову компенсувати усі судові витрати Кошелю і БО «МЛК»!

 У вересні 2019 року Дмитро Глазунов сплатив останній платіж у сумі 403 грн.

Коментує Дмитро Глазунов: «Завдання державника Кошеля було дбати про здоров'я лучан і для цього залучати фінанси у медицину.  Інших, більш пріоритетних завдань для такого рівня чиновника просто не існує. Можливо у судді Інни Плахтій дещо інше сприйняття державницької позиції, честі та гідності, чи ще щось.Рішення суду вважаю не справедливим.

Однак, воно прийнятеі його слід виконувати, а тому ми сплатили усі призначені судом платежі. Апеляцію не подавали, щоб  марно не витрачати кошти та час. Якщо описати ситуацію в цілому, то я виступив проти системи тому, що до нас лучан, в т.ч. і членів ВОЛК, а значить і мене особисто, чиновники поставилися як до бидла, на якому можна заробляти».

Я продовжую вважати, що медицина Луцька суттєво втрачає, «благодійні внески» в лікувальних закладах Луцька можливо відмінити, якщо спрямувати прибуток від «Муніципальної аптеки» на лікарню. З цього приводу я нещодавно подав петицію до міської ради. На жаль, вона не набрала необхідної кількості голосів. А без підтримки громади це питання зрушити з місця не можливо. Було б справедливо, якби ініціативу у вирішенні цього питання проявила б міська рада».

Ольга Холодна

Коментарі
04 Жовтня 2019, 15:58
Редактори!!!!Ви хоча б читаєте що публікуєте....???Пишіть вже одним суцільним словом без пропусків....
04 Жовтня 2019, 17:39
там ще колись лікарняний апарат "Медіса" був у Колодія на платних послугах, звідти гроші качались немалі
04 Жовтня 2019, 22:04
Осінь. Новий сезон розпочався. А тут той самий цирк, той самий клоун з старою нецікавою програмою...
04 Жовтня 2019, 23:39
Зразу видно чесну суддю. Цікаво скільки їй заплатили?
05 Жовтня 2019, 00:53
І в Луцьку, і в Любомлі, і в Шацьку, в кожній лікарні аптеки головних лікарів. .
07 Жовтня 2019, 00:06
Про мої аптечки добре що не згадали
08 Жовтня 2019, 23:08
Глазунов молодець! Тримайся, люди все бачать.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром