Генеральне прибирання: як у Княгининівській ОТГ керуватимуть сміттям

15 Серпня 2019, 21:24
Як у Княгининівській ОТГ керуватимуть сміттям 4083
Як у Княгининівській ОТГ керуватимуть сміттям

На території Княгининівської громади розташоване найбільше сміттєзвалище Волині, яке обслуговує обласний центр. Тому у цій ОТГ взялися за управління відходами чи не від самого початку існування.

Зараз сільська рада хоче налагодити кращу співпрацю зі своїми селами та сусідніх громад, облаштувати майданчики з контейнерами, побудувати технологічну лінію з утилізації органічних відходів (гілок, опалого листя, зілля).

Княгининівська сільська рада отримала шанс реалізувати ці плани, адже перемогла у конкурсі ідей «Ініціативи громад щодо ефективного поводження з відходами». Громада отримає 186 тисяч гривень від проекту «Покращення якості послуг в сфері управління відходами на муніципальному рівні», який фінансує програма «U-LEАD з Європою».

У п’ятірку фіналістів конкурсу у Волинській області також увійшли Боратинська, Любешівська, Дубівська та Литовезька громади.

Читайте також: Сміття з хати: як в Боратинській ОТГ управлятимуть відходами

ЧИМ СМІТЯТЬ І ЯК ПРИБИРАЮТЬ

Княгининівська громада розташована за 7 кілометрів від Луцька. На території проживає майже 9 тисяч людей.

Проектний менеджер Княгининівської сільської ради Сергій Ужегов зазначає, що Княгининівська сільрада ще у 2017 році розробила Схему санітарного очищення населених пунктів. А на початку 2019-го затвердила План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату. Окрім того, розробила екологічний паспорт громади.

З минулого року в Княгининівській ОТГ працює інспектор з питань благоустрою, який контролює благоустрій території, дивиться за озелененням, складає протоколи про адмінправопорушення.

Недавно в Княгининівській ОТГ провели морфологічний склад сміття. Спеціалісти помітили, що найбільшу частку займають органічні відходи – 33%, скло – 10%, полімерні упаковки – 7%, папір і картон – 5%, метал – 2%, небезпечні відходи – 1%, 42% – інші відходи.

Графік вивезення сміття у громаді налаштували відповідно до потреб. Так, майже в усіх селах забирають відходити раз на тиждень, а в більших Зміїнці та Княгининку – 1-2 рази. Та не всі жителі уклали ще договори на вивіз сміття, тому обслуговують ще не все населення Княгининівської громади. Наприклад, у Милушині підписали договори вже 85% дворів, а у Княгининку – всього 34%.

Вартість послуги для приватного сектору – 8,15 гривень з особи, для бюджетних організацій – майже 91,3 гривень за метр кубічний, а для інших споживачів – 97,8 гривень за кубічний метр.

Торік Княгининівська сільська рада запровадила послугу роздільного збирання сміття. На території громади встановили 17 майданчиків із спеціальними контейнерами для збирання скла, паперу та ПЕТ.

ГОСПОДАРІ ОБЛАСНОГО СМІТНИКА

Для захоронення відходів у громаді використовують полігон у Брищі, який надала в користування Луцькій міській раді. Площа полігону понад 8 гектарів. Вже зайняли відходами понад 5 гектарів. Сміттєзвалище щороку приймає на себе 100 тисяч тон ТПВ.

Експлуатувати полігон почали у 2015 році, а розрахований він до 2030-го. Перед ним побудували сміттєсортувальну лінію проектною потужністю 50 тисяч тон відходів у рік.

«Навколо сміттєзвалища немає огорожі, тому воно відкрите для усіх, навіть чужих відвідувачів. І вітер може рознести папір, і поліетилен за межі полігону. У нижній частині полігону є великий ставок стічних вод, опадів і фільтрату», – розповів Сергій Ужегов.

Наприкінці травня сільрада провели конкурс для фірм на вивезення сміття, у якому перемогло комунальне підприємство ВУЖКГ села Княгининок.

Сергій Ужегов наголосив, що місцевий план дій з управління твердими побутовими відходами не може бути успішним без участі трьох партнерів: комунального підприємства, органу місцевого самоврядування та мешканців.

«На в’їзді до полігону в Брищі встановили ваги. Це дозволяє при поводженні з відходами рахувати їхню масу, а не об’єм», – додав Сергій Ужегов.

ЩО ДАЛІ

Місцевий план дій з управління твердими побутовими відходами розробляють на 5 років, який покликаний удосконалити теперішній лад. Зокрема, всерйоз візьмуться за інформаційну роботу з жителями громади щодо укладання договорів, закуплять сміттєвоз та контейнери під роздільний збір сміття.

Окрім того хочуть охопити цією послугою сусідні громади, уклавши з ними договір міжмуніципального співробітництва. Зокрема, визначать об’єми відходів, які продукують жителі та підприємства сусідніх громад. Також розроблять оптимальну схему маршрутів збирання та вивезення ТПВ.

У Княгининівській ОТГ прагнуть зменшити кількість захоронених змішаних відходів на полігоні ТПВ в селі Брище та залучити місцевих жителів до нових підходів з утилізації відходів. Тобто проводитимуть роз’яснювальну роботу про сортування сміття, водночас встановлювати більше майданчиків із контейнерами для роздільного збору сміття.

У фельдшерсько-акушерських пунктах встановлять спеціальні контейнери для збору небезпечних медичних відходів. Розроблять і впровадять технологічну лінію з утилізації відходів у камерах-ферментаторах на виділеній земельній ділянці. Крім грантових коштів ці заходи будуть також фінансувати із місцевого бюджету.

Анна МАНЮХІНА

Коментарі
16 Серпня 2019, 01:06
Супер вони поставили. Скло, петпляшки, папір.Це все можна здати занепогані грошію А де органічні відходи?
16 Серпня 2019, 13:08
Чи існує до програми з управління відходами Техніко-економічне обгрунтування системи управління відходами? Чи розглядалися альтернативи? Маючи громаду за 7 км від Луцька, та ще й міське сміттєзвалище поруч, чи не ефективніше було б не створювати свій &amp;quot;велосипед&amp;quot; (КП, конкурс і таке інше), а скористатися послугою від Луцького міського КП (на тих же умовах міжмуніципального співробітництва)?<br/>І чи готовий полігон приймати відходи від громади, адже це додаткове навантаження, яке навряд чи планувалося при будівництві полігону?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024